De zon, Venus en het weer

En weer is het een koude en natte dag, waarop we ons binnenshuis moeten zien te vermaken. Bij mooi weer was ik waarschijnlijk in de vroege ochtend naar de Leijen of zelfs naar Paesens-Moddergat gereden om Venus bij zonsopkomst voor de zon langs te zien schuiven. Met het oog op de weersverwachting heb ik dat echter toch maar niet gedaan, dit te meer daar ik de Venusovergang van 8 juni 2004 in volle glorie heb meegemaakt bij de Volkssterrenwacht Burgum …

040608-0950x

In tegenstelling tot vandaag was het op 8 juni 2004 een stralende dag. Daarnaast vond de Venusovergang toen op een voor ons gunstiger tijdstip plaats. Op die dag heb ik rond 8:15 uur eerst vanuit onze tuin een paar foto’s gemaakt van Venus en de zon, vervolgens heb ik vanaf 10:50 uur tot  12:15 uur het eind van de overgang gevolgd bij de Volkssterrenwacht Burgum …

040608-0954x

Vandaag zat dat er allemaal niet in. Toch was het laatste deel van de Venusovergang vanuit het uiterste noorden vlak na zonsopkomst nog aardig te zien. Onder andere op Ameland is vanochtend een mooie fotoserie gemaakt: Venusovergang zonsopkomst Ameland.

Terwijl de miezerige regen vanmorgen gestaag bleef neerdalen, heb ik me nog maar even op wat weercijfertjes gestort. Frans54 vroeg zich n.a.v. het logje over het weerbeeld van mei 2012 maandag af of de hoge gemiddelde temperatuur niet meer aan hoge minimumtemperaturen zou kunnen liggen dan aan de warmere laatste decade. Omdat ik vanmorgen toch niets anders om handen had, heb ik de gemiddelde minimum- en maximumtemperaturen in mei zoals ik die de laatste 10 jaar in ons tuintje heb geregistreerd even op een rijtje gezet …

120606-gemiddelden-mei

Wat ik eruit haal, is dat de gemiddelde minimumtemperatuur in mei 2012 (8,4 ºC) onder het gemiddelde over de periode 2003-2012 (8,9 ºC) lag. De gemiddelde maximumtemperatuur in mei (18,0 ºC) lag echter boven het gemiddelde over de periode 2003-2012 (17,8 ºC). Frans zijn redenatie lijkt dus niet op te gaan, maar oordeelt u zelf. Ik sluit dit logje af met een paar fraaie druppels, waarin van alles te zien is …

120515-1530x

Over deze druppelfoto’s nog even het volgende: in reacties wordt vaak gesproken over de reflecties die in een druppel te zien zijn. In de druppels op deze foto’s is er geen sprake van reflecties, maar van lenswerking. Je kijkt in beide gevallen door de druppel heen naar hetgeen erachter te zien is …

120515-1712x

24 gedachten over “De zon, Venus en het weer

 1. Onze aarde… inderdaad n stofje in’t heelal… hopelijk wordt t niet weggespoeld t met al die regenbuien en -druppels van de laatste dagen 😉
  Toch n interessant en leuk logje ! Ook fijn om (na n lange afwezigheid van mij -waarvoor sorry) te zien dat je hier in blogland nog actief bent, hoop samen met jou (en vele anderen) op beter weer en n zonneke, k wens je t beste Jan !

  Like

 2. ik dacht al, huh hoe kan dat nou? Maar toen las ik dat de foto’s niet van vandaag waren :-). Het zou leuk zijn als je de druppels zelf kon vangen in zo’n glazen bol, na 3 keer nat te zijn geregend vandaag vind ik ’t ook wel weer genoeg…..

  Like

 3. De beelden vanaf Ameland zijn mooi. Maar eerlijk gezegd vond ik die van jou mooier.
  Zullen we afspreken dat dit de laatste druppels zijn die je laat zien? Hoewel ze ons een mooi kijkje gunnen in jullie tuin, zie ik ze toch maar liever niet meer voorlopig.

  Like

 4. Echt geen weer om naar buiten te gaan laat staan te fotograferen.
  Wel jammer want ik had gehoopt op wat foto’s van de Venuspassage te kunnen maken… kans verkeken en de volgende keer halen we zeker niet.
  Niet getreurd daarom maar wel om het weerbeeld, jakkes bah…. belabberd.
  Je drubbelfoto’s zijn weer plaatjes Jan en gelukkig is er nog iets helder om door te kijken 😉

  Like

 5. Een klein negatief bij de minima en een eveneens klein positief bij de maxima(alleen in 2010 was de temp. beduidend lager) verklaart voor mij niet het verschil van 1,4 positief tov 1971-2000. Wat me opvalt is dat de afwijking tov deze cijfers over 2003-20012 zelfs negatief is (2012 13,2, over de hele periode 13,35, waarbij de grote afwijking in 2010 ook nog een sterk drukkend effect heeft op dat gemiddelde). Tov van de langjarige gemiddelden over 1971-2000 moet naar mijn inschatting dus nog iets spelen anders dan alleen maar die warmere laatste decade.

  Like

 6. Moest wel aan jou denken of jij 1 van die 20 mensen was op de dijk bij Lauwersmeer. Nee dus…
  Wat een hondenweer he Jan. Jammer dat de altijd mooie lentenatuur nu zo heel snel en triest voorbijgaat. De jonkies van mijn Pimpelmees zitten in het stikkedonker JAMMER!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.