Jubileumboek “De landschappen van Overijssel”

Begin juni werd ik benaderd door een medewerkster van Landschap Overijssel met de vraag of ik een foto beschikbaar zou willen stellen voor een boek. Nu gebeurt dat wel vaker, en ik sta daar in principe ook altijd welwillend tegenover, maar het hangt er toch wel vanaf om wat voor uitgave het gaat. Het was al snel duidelijk dat het ging om een jubileumboek in het kader van het 80-jarig bestaan van Landschap Overijssel. Daar wilde ik best aan meewerken …

121016-1225x

Ook over de tegenprestatie werden we het na enig overleg al snel eens: in ruil voor de foto zou ik een exemplaar van het jubileumboek krijgen. Vorige week plofte het boek met een doffe dreun op de deurmat. Het is echt een heel fraai hebbeding geworden: genaaid en gebonden met rechte rug, 192 pagina’s op glad papier van 24 x 29 cm, met prachtige foto’s en veel informatieve kaarten en kaartjes …

121016-1226x

In het boek worden de 8 meest karakteristieke landschappen van Overijssel gepresenteerd: ijstijdlandschap, oud zandlandschap, jong ontginningslandschap, beekdallandschap, rivierenlandschap, zeekleilandschap, laagveenlandschap en hoogveenlandschap. Schitterende, speciaal voor deze uitgave gemaakte foto’s tonen aan de hand van 34 goed uitgekozen locaties de variatie aan landschappen in deze mooie provincie.

Historische en nieuw gemaakte kaarten laten zien waar de locaties zich bevinden, tonen de ontwikkeling in de laatste honderd jaar en de rol van de mens daarin. De informatieve teksten geven een heldere uitleg over de ontstaansgeschiedenis van het Overijsselse landschap. Met “De landschappen van Overijssel” wordt een bezoek aan Overijssel een nieuwe belevenis …

121016-1227x

Tot slot nog even mijn bescheiden bijdrage aan dit prachtige boek: een foto van een zeilpunter op de Belterwijde, die ik vorig jaar op 2 september heb gemaakt tijdens een vaartochtje door De Wieden met Aafje en mijn fotomaatje

110902-1642x

23 gedachten over “Jubileumboek “De landschappen van Overijssel”

 1. ze hebben schitterende foto’s van je uitgekozen en een exemplaar lijkt me toch wel de minste, maar ook de leukste vergoeding 😉
  Hoe krijg jij het boek zo mooi uitgesneden?

  Like

 2. Leuk Jan, erkenning van profs! En wat een fijne tegenprestatie! Eigenlijk zouden alle landschappen zo’n boek kunnen maken, ik zou er best graag een van Groningen hebben. Ben ook lid van het Groninger landschap, ze doen goed werk.

  Like

 3. nou Jan, da’s nou nog eens een geweldig mooi kado voor jullie beiden,

  iets om trots op te zijn,
  dikwijls woorden foto’s zó maar gepikt geplaatst en hoppekee…

  dit is netjes,

  veel plezier met het boek jan

  Like

 4. Wat een ode van mijn Fries fotomaatje over zijn buurprovincie. 🙂
  Lijkt me een prachtig boek. Ik heb het nog niet besteld, het is al bijna Sinterklaas, dus ik wacht nog even af. Volgens mij leest Sinterklaas je weblog ook dus wie weet. 😉
  Het is een mooie foto en hele eer dat die foto in zo’n mooi boek staat.

  Like

 5. Dikke proficiat Jan met de leuke foto.Die mensen gaan niet over 1 nacht ijs en hebben alles zeer goed uitgezocht en ik kan beamen dat het prettig is.Verleden jaar werd ik aangeschreven door een bekend Nederlands tijdschrift met de vraag een foto van de Koninklijke serres in Brussel te mogen gebruiken in hun reportage ..We kwamen overeen dat ze mij het betreffende nummer zouden sturen.Ik was het eigenlijk al vergeten toen enkele maanden nadien het tijdschrift in de bus viel.De foto op een zeer goede kwaliteit van papier gedrukt over de hele hoogte van de bladzijde oogde toen best mooi..Ze hadden zich dus echt aan de afspraak gehouden en voor een amateurfotograaf is dat heel prettig..

  Like

 6. Wat leuk Jan! Ik kreeg toevallig deze week een recensie van dit boek onder ogen, en toen leek het me al wel wat, en nu zeker :-). Overijssel is mijn favoriete provincie wat diversiteit aan landschappen betreft.

  Like

Reacties zijn gesloten.