Zwaar verkeer in het Fochtelooërveen

Vanmiddag voerde een ritje me onder andere over het Fochtelooërveen (kaartje Google Maps). Het drassige en uitgestrekte natuurgebied, dat geldt als één van de grootste en best bewaarde hoogveengebieden in ons land, lag er prachtig bij. Boven het veen scheen de zon, terwijl verderop boven de Drentse bossen een bui hing …

121015-1446x

Aan het begin van de smalle weg die het Fochtelooërveen deels doorsnijdt, stond aangegeven dat er (weer of nog steeds) wordt gewerkt in het gebied, waardoor er modder op de weg kan liggen. Het duurde niet lang, voordat ik in de verte een grote truck zag opdoemen …

121015-1452x

Het leek me wijs om de auto maar even uiterst rechts op één van de uitwijkstroken tot stilstand te brengen. Naar mate het voertuig dichterbij kwam, werd duidelijk dat ik toch wel een wijs besluit had genomen, want die knaap leek me nog net iets breder dan de weg …

121015-1454x

Het blijkt te gaan om een reusachtige rupskieper van de firma Jelle Bijlsma BV uit Giekerk. Het bedrijf werkt hier in opdracht van de Dienst Landelijk Gebied aan de verdere uitbreiding van dit unieke natuurgebied. Rondom het gebied, dat wordt beheerd door natuurmonumenten, worden nieuwe waterkerende kades aangebracht. Ook worden er diverse waterbeheersende maatregelen genomen, hiervoor worden o.a. duikers, onderleiders en overstortputten aangebracht. Het doel van deze nieuwe kades en de andere waterbeheersende maatregelen is om het waterpeil langer kunstmatig hoog te kunnen houden in dit kwetsbare natuurgebied …

121015-1455x

Om het gebied ook voor publiek toegankelijk te houden, worden bovendien diverse aanvullende maatregelen genomen. Zo worden parkeerterreinen aangelegd, passeerstroken uitgebreid en wordt een fietspadstelsel van ca. 6 kilometer uitgebreid …

121015-1456x

Al met al goed werk dus. Dat mag wel enige overlast veroorzaken, ik ga er maar vanuit dat automobilisten die deze weg kiezen er komen voor de rust, en dat ze dus best even tijd hebben om enige tijd te wachten op zo’n rupsvoertuig, dat zich tergend langzaam door het veen voortbeweegt …

121015-1451x

Tot slot: na een dergelijk ritje ga ik altijd even op zoek naar wat informatie. Daarbij stuitte ik zojuist op een prachtige nieuwe website:  fochtelooërveen.info

20 gedachten over “Zwaar verkeer in het Fochtelooërveen

 1. Is wel een hele grote wagen, goed dat je aan de kant kon.
  Leuk nummerbord heb je 😉
  Mooi dat men dit werk verricht.Volgens mij hebben ze dat in Bargerveen ook gedaan.Word trouwens ook goed onderhouden en zo hoort dat ook.
  je had er mooi weer bij, was lekker vanmiddag.
  Ga even de op de link kijken, ben er nooit geweest, maar wie weet. Wel de moeite.
  Groeten en fijne avond.

  Like

 2. Als ik dit voertuig zo zie zijn passeerstroken geen luxe.
  De Terra-Gator is een variant op Alli-Gator? 😉
  Ik heb vandaag met enige afgunst naar de prachtige wolken en het mooie blauw daartussen gekeken en naar de felle bui die we korte tijd hadden op het werk. Op de terugreis heb ik nog extra genoten.
  Je eerste foto is prachtig.

  Like

 3. Ruim baan voor de werkers en hun voertuigen in de natuur. Dat geldt ook voor de boeren wat mij betreft. Foto’s van het hoogveen leveren je in het begin van het schooljaar vast veel kijkers op. Zag afgelopen weken zoveel zoekacties naar Hoogveen dat ik denk dat het in een lespakket zit. Wat is het daar toch mooi. Prachtig kijkje geef je ons 🙂

  Like

 4. Geweldige wolkenpartij Jan!
  Wat een prachtig gezicht.
  ja zo heb je alle tijd om te wachten… 🙂 Moet ook wel want daar heb je weinig kans bij als auto…

  OT: hoezo geen water? 😉 Ik heb toch echt al 5 foto’s met water online gezet.. De waterval is gewoon niet groter 😛

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.