Wachten op de (zonne)storm

Waar we vandaag in afwachting zijn van de eerste herfststorm van het jaar, die naar verwachting morgen in grote delen van het land voor problemen kan zorgen, was ik precies 10 jaar geleden met vele andere poollichtjagers in afwachting van een heel andere storm, namelijk een zonnestorm. Hoewel we op dat moment het hoogtepunt van de ongeveer 11 jaar durende zonnecyclus al geruime tijd achter ons hadden gelaten, verschenen er in de tweede helft van oktober 2003 in hoog tempo grote en zeer actieve zonnevlekken. In rap tempo volgde de ene grote uitbarsting na de andere op de zon, waardoor grote hoeveelheden geladen zonnedeeltjes de ruimte in werden geslingerd. Op dinsdag 14 oktober werd er zowel vanuit Duitsland als vanuit Nederland vaag poollicht waargenomen, en op de zon nam de activiteit alleen nog maar toe …

031026-2000x

Heit (= vader voor niet-Friestaligen) had vroeger vaak verteld over de keer dat hij ergens in de 40-er jaren het noorderlicht of poollicht had gezien. Hij kon altijd erg enthousiast verhalen over de kleurenpracht. Omdat ik het poollicht ook graag eens met eigen ogen wilde zien, had ik sindsdien vaak de noordelijke hemel afgespeurd. Dat was echter steeds zonder succes, omdat ik in feite zonder enige informatie wat op goed geluk naar het noorden stond te staren. Met de komst van internet werd dat anders. Nadat ik in voorgaande jaren elders al wat informatie bijeen had gesprokkeld, stortte ik me vanaf 26 oktober 2003 in de poollicht-chatbox. Daar leerde ik van meer en minder ervaren poollichtjagers in korte tijd veel over het ontstaan van poollicht en over het interpreteren van de diverse metertjes en grafieken die behulpzaam konden zijn bij het voorspellen ervan …

031026-1900x

Het gevolg was dat ik in de laatste week van oktober 2003 langzaam maar zeker de dag en de nacht begon om te draaien, want ik moest en ik zou het poollicht zien. Uiteindelijk werd mijn geduld beloond. Morgen meer over de weg naar het poollicht in oktober 2003. Daarbij verlies ik overigens de actualiteit niet uit het oog.  We zitten namelijk op dit moment weer op het maximum van de ongeveer 11 jaar durende zonnecyclus. Dat zonnemaximum verloopt tot dusver teleurstellend rustig, maar daar is sinds vrijdag eindelijk wat verandering in gekomen. Toen deden zich namelijk twee krachtige X-flares voor op de zon, de eerste golf met geladen zonnedeeltjes die van deze uitbarsting afkomstig zijn, wordt in de loop van morgen bij de aarde verwacht. Echt hoge verwachtingen heb ik daar niet van, omdat de uitbarstingen zich aan de oostelijke kant van de zon voordeden, waardoor ze niet volledig op de aarde gericht zijn. Maar met poollicht weet je het maar nooit …

– wordt vervolgd –

17 gedachten over “Wachten op de (zonne)storm

 1. Mooi om te lezen hoe de opmerking van je vader geleid heeft tot jouw passie. Jammer dat hij jouw poollichtervaringen in 2003 niet mee heeft kunnen maken.

  Like

 2. Mijn fotohormonen gieren niet in de nachtelijke uurtjes Jan maar het is wel razend interessant natuurlijk.
  Voor het echte poollicht zitten we hier volgens mij te zuidelijk maar toch heb ik fascinerende foto’s van je gezien

  Like

  • Het poollicht is hier inderdaad niet vaak te zien, maar dat wil niet zeggen dat we er sowieso te zuidelijk voor liggen. In oktober 2003 was het poollicht in Europa o.a. te zien tot in Frankrijk en Griekenland. Ik zal deze week in elk geval één foto plaatsen, waarop te zien is dat het poollicht zich tot ver ten zuiden van ons uitstrekte. Het kan dus wel, maar dat moet wel alles even op zijn plaats vallen.

   Like

 3. Wij hebben heel lang zo’n foto opgeprikt gehad met één van de grootste zonnevlammen uit 2003.
  Boeiend Jan, om hier op je blog wat over te schrijven en te vertellen dat er afgelopen vrijdag weer flink wat activiteit op de zon was.
  Het is zulke boeiende materie.

  Like

 4. Door jou en door de reis langs de Noorse kust ben ik ook enthousiaste geworden voor poollicht. Helaas zelf nog nooit gezien. Maar het is zeker een wens om het zelf eens te mogen aanschouwen. Ik kijk uit naar je foto’s van morgen. Eigenlijk ken ik ze al, maar je kunt ze niet vaak genoeg plaatsen.

  Like

 5. Wat ontzettend interessant! Ik weet daar dus helemaal niets vanaf. Kan me nog wel herinneren dat er lyrische verhalen omtrent het verschijnsel rond waarden rond die tijd tien jaar geleden, maar was voor mij volstrekte blahblah. Had toen ook niet het geduld en de energie er meer over op te zoeken. Jouw uitleg ontrafelt nu het mysterie. Leuk! (Mooie foto ook trouwens!)

  Like

Reacties zijn gesloten.