Lichte stormschade

“Wachten op de (zonne)storm” schreef ik gisteren. Wel, van een zonnestorm was nog geen sprake, maar dat had ik ook niet anders verwacht. Op de eerste herfststorm hoefden we echter niet lang te wachten. Een zware storm heeft vandaag een spoor van vernieling over grote delen van het land getrokken. Het KNMI kondigde vanmorgen voor het westen en noorden van het land ‘Code Rood’ af, en dat was ditmaal voor de verandering eens volkomen terecht. Nadat er rondom bomen begonnen om te waaien en trucks van de weg werden geblazen, is in Fryslân alle openbaar vervoer aan het begin van de middag stilgelegd.

Geheel tegen het advies van de burgemeester van Opsterland in heeft Aafje rond 13:30 uur nog een poging ondernomen om op haar werk in Beetsterzwaag (de hoofdplaats van de gemeente Opsterland) te komen, maar ze moest al snel terugkeren, omdat de weg op verschillende plaatsen werd geblokkeerd door omgewaaide bomen …

131028-1425x

In ons tuintje ontstond rond het middaguur ook schade: de pergola kon de windkracht niet meer weerstaan. Een van de palen brak als een lucifer af. En dat was niet voor het eerst, want in maart 2005 is die pergola al eens bezweken onder een sneeuwdek van bijna een halve meter. “Zo, die gaat niet weer om, want nu zit er een hardhouten paal in,” zei zwager Hotze trots, nadat hij de pergola in maart 2005 voor ons had hersteld …

050305-131028x

Toen Aafje haar broer aan het begin van de middag belde om de schade door te geven, zei Hotze: “O vervelend, maar dat stelt weinig voor … hier in de straat is een boom op een monumentale boerderij gevallen … Maar ik kom straks wel even kijken.” Als Hotze komt, dan komt hij echter niet alleen om te kijken, maar dan steekt hij meteen de handen uit de mouwen. En dus wordt de pergola intussen weer op provisorische wijze overeind gehouden …

131028-1439x

Intussen is de herfststorm hier uitgeraasd, zodat we het nog even weer over een eventuele zonnestorm kunnen hebben. Afgelopen nacht heeft zonnevlek nr. 1875 weer een X1 zonnevlam de ruimte in geslingerd. Die zal bij ons waarschijnlijk geen kans op poollicht geven, daarvoor zit hij al wat teveel op de westelijke rand van de zon. Aan de oostkant draaien echter drie actieve zonnevlekken naar het centrum van de zon, als die één dezer dagen nog eens een paar uitbarstingen in de X-klasse voortbrengen, dan kan het nog best interessant worden in de loop van de week …

131028-0203x

Tot die tijd zullen we het nog even moeten doen met de herinneringen aan de grote zonnestorm van eind oktober 2003. Van de zeventien zware uitbarstingen tijdens de periode van 19 oktober tot 5 november 2003 waren er twaalf afkomstig van zonnevlekgroep 486. Vandaag precies 10 jaar geleden ging dat gepaard met een X17 uitbarsting, daarna volgden nog een X10 uitbarsting op 29 oktober en een X28 (geschat) uitbarsting op 4 november.

Morgen, woensdag en donderdag zal ik hier rond het tijdstip waarop ik ze 10 jaar geleden maakte wat van mijn mooiste foto’s van de fantastische poollichtshow van oktober 2003 publiceren.

22 gedachten over “Lichte stormschade

 1. Ik moet zeggen dat Hotze dat vakkundig heeft opgelost, zo vanuit de woonkamer zie je er niets van. Als ik je fotoserie zie dan is er toch wel sprake van serieuze stormschade.

  Like

 2. Nou nou dat was me het stormpje wel! Antieke appelbomen vlogen hier in de buurt als luciferhoutjes om. Nog steeds hangen er gevaarlijk loshangende takken boven de straat. Hopen dat de gemeente snel komt snoeien. Gelukkig bij jou weinig schade. Onze dennenboom was lekker in de rui en ziet er nu weer een stuk groener uit 😀

  Like

 3. Jullie hebben aardig schade gehad.
  Ook hier in Techum is de nodige schade. Bij bijna alle woningen missen er dakpannen bij de één wat meer als de andere. Bij ons is er gelukkig niet één naar beneden gekomen. Maar ook de nodige bomen liggen om. Plaats ik nog wel eens een foto van.

  Like

 4. De helft van een boom die al jaren dood en kaal is … is eindelijk een keer neergekomen. Het was al jaren te verwachten. Gelukkig is hij precies gevallen waar geen schade aan te richten was. Hebben we weer wat extra brandhout. Jammer voor veel vogels want die zaten altijd te pronken op de kale takken.
  Een heel gewicht zo’n haag … om die weer omhoog te krijgen is wel wat mankracht nodig.
  Ben benieuwd naar de zonnestorm, of dat nog mooie plaatjes gaat opleveren.

  Like

 5. Wij hebben alleen een omgewaaide stoel gehad. Verder geen schade. Op het schelpenpad ligt wel een boom om en hangen verschillende takken op apegapen. Richting jullie is er een boom op een huis gevallen, waar de brandweer druk mee doende was.

  Like

 6. Bij mijn zus in Oppenhuizen grote berk omgevallen, gelukkig grotendeels net naast het huis. In Twente was het denk rustiger dan in Friesland.
  Gelukkig dat bij jullie de schade ook beperkt bleef

  Like

 7. Tegen vuur,wind en water is bij storm niets te doen Jan.Buiten wat afgewaaide takken in de tuin is hier ten huize gelukkig geen schade.Hoop dat het bij jullie vlug hersteld zal zijn.Nederland had het veel zwaarder te verduren dan België want daar was het code rood.Gelukkig is je vrouwtje terug gekeerd want een vallende boom hou je niet tegen.Weer scherpe foto’s op je blog Jan.

  Like

 8. Hier in de wijk lijkt er weinig schade te zijn gelukkig. Maar buiten het dorp des temeer zoals je op mijn blogje hebt gelezen. Ben benieuwd of de zooi zover geruimd is dat ik morgen weer naar mijn werk kan. De bomenzagers draaien overuren! Heftig hoor, dat hoge noorden… 😉

  Zo’n klimop is loeizwaar, zeker met al die nattigheid er nog eens op. Dan mag er wel een pergola staan van gewapend beton onderhand…

  Like

  • We didn’t have any snow today. The snowy photo shows the pergola in our garden after it went down under the burden of the snow in March 2005. The photo next to it shows the pergola after it went down in a heavy storm today.

   Like

 9. Jullie hebben het precies nog harder te verduren gekregen. Ik heb nog niet gemerkt dat hier schade is maar er zal wel in BE ergens ook wel omgewaaide bomen zijn, straks het journaal meepikken. Goed dat iemand je wat kan helpen om je pergola terug recht te zetten. Gelukkig is de storm wat gaan luwen…

  Like

 10. de storm heeft hier relatief weinig schade veroorzaakt, wel veel omgewaaide bomen enz…

  omstreeks 11 h was hij reeds voorbij,, regen hebben we hier bijna niet gehad..enkel een paar fikse buien in de namiddag..

  gelukkig heb je iemand om de beperkte schade te helpen, herstellen

  groeten…

  Like

 11. Hier valt de schade gelukkig mee,maar wel erg veel wateroverlast….want buiten de storm om heeft het erg veel geregend.ik ben erg benieuwd naar je foto,s!

  Like

Reacties zijn gesloten.