Stormschade in Fryslân

De herfststorm die maandag over ons land raasde heeft in Fryslân veel schade aangericht. Wij zijn er met alleen een afgebroken pergola nog goed vanaf gekomen. Pakweg honderd meter verderop schampte een vallende boom het dak van een woonhuis. Bij de buren waaiden een paar ontluchtingspijpen van het dak, die werden ’s avonds rond 19:30 uur weer keurig op hun plek gezet door de brandweer …

131028-1931xx
In de loop van de week werd duidelijk dat er in Fryslân vele honderden, waarschijnlijk zelfs duizenden bomen zijn geveld. Medewerkers van de gemeente Smallingerland hebben zich de hele week beziggehouden met het opruimen van bomen en loshangende takken langs wegen en fietspaden. Omdat men aan de parken en groenzones in Drachten nog geen aandacht heeft kunnen schenken waarschuwt de gemeente om de parken en groenzones in Drachten voorlopig maar te mijden. Om die reden is bijvoorbeeld het bospad dat hier door de wijk loopt al de hele week afgesloten …

131030-1141x

Woensdag heb ik een ritje door de omgeving gemaakt om met eigen ogen wat van de schade te kunnen bekijken. Volgens mij is er in heel Fryslân geen weg of straat waar geen boom is gesneuveld. In de bossen is het nog ronduit gevaarlijk, omdat er her en der nog veel afgeknapte takken in de boomkruinen hangen …

131030-1044x

Ik heb me tijdens dat ritje dan ook wijselijk niet aan een boswandeling gewaagd. De foto’s heb zekerheidshalve allemaal van de relatief veilig wegen gemaakt. Voor zover bekend hebben zich in Fryslân geen ernstige persoonlijke ongelukken voorgedaan tijdens de storm, maar er is desondanks veel ellende aangericht. Morgen wat foto’s van wat gerust een grote ramp op kleine schaal genoemd mag worden …

131030-1050x

19 gedachten over “Stormschade in Fryslân

 1. Het is wel een natuurlijke schade, die in de bossen is opgetreden, maar ja, het is zo’n desolaat gezicht…
  En de dag na de storm moet je niet door het bos lopen, zoals je zelf ook al zegt. Er hangt dan letterlijk heel wat boven je hoofd.

  Like

 2. Zelf kwam ik er af met een “near miss” in Leeuwarden, dat ging op haren en snaren maar net goed. Dit in tegenstelling tot een automobilist vlak voor me die vol een boom op het dak van z’n auto kreeg. Thuis gekomen bleken slechts drie dakpannen iets verschoven en dat is weer hersteld. Onderweg door de drie noordelijke provincies heb ik in de afgelopen week het slagveld kunnen overzien. Het is een triest gezicht, maar net als die “downburst” in augustus: over een paar maand zie je er bijna niets meer van terug.

  Like

 3. Die rukwinden deden het hem en daarom verschilt de schade van plaats tot plaats heel erg. In het Drentse Norg, hemelsbreed niet zo ver van Drachten, ging driekwart van een bos tegen de vlakte:

  Hier in Hoogkerk relatief weinig schade, maar bij de oprijlaan van een restaurant aan de Zuiderweg zie je nog een zware tak, die afgeknapt is en losjes met het uiteind tegen een belendende boom hangt. Ik snap niet dat de restaurant-eigenaar die tak maar laat hangen. Als een klant hem op het hoofd krijgt. kan hij de toko opdoeken.

  Like

 4. Mijn geliefde park is ook een slagveld, overal slachtoffers, afgebroken, omgekiept, uitgescheurd, ook monumentale bomen. Zo triest, ik wilde er niet eens foto’s van maken. 😦 De zieke boom achter ons huis staat nog fier overeind, hij heeft alleen heel veel kleinere takken laten vallen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.