Op een Friese hoogvlakte

Tijdens een ritje door de provincie kwam ik vorige week woensdag in de buurt van het Fochtelooërveen langs een bordje “Weperbult”. Omdat het mooi weer was en de benen tamelijk goed aanvoelden, besloot ik daar nu toch maar eens een kijkje te nemen …

131113-1417x

De Weperbult is een voormalige vuilstortplaats gelegen in de buurtschap Weper in de gemeente Ooststellingwerf. Hier werd van 1970 tot 1994 het huisvuil uit de provincie Fryslân gestort. Nadat de vuilstort in 1994 buiten gebruik werd gesteld, is hij op natuurlijke wijze ingepast in het landschap …

131113-1415x

De berg is afgedekt met dikke folie, een ontgassingsmat, een drainagemat en schone teeltaarde. Het gas dat ontstaat uit vuilnis, is er voor het grootste deel uit gehaald. En er ligt een beheerssysteem met ringsloten zodat er geen giftige stoffen uit de berg in het grondwater sijpelen. Er zijn struiken geplant en bloemen gezaaid …

131113-1312x
Over de top van de berg ligt een voetpad, aan de voet een fietspad en een ruiterpad. Kosten: iets meer dan 18 miljoen euro. Daar zitten de kosten bij inbegrepen voor de toekomstige controles van het grondwater, het afvalwater en de gassen. De komende honderd jaar moet Afvalsturing Fryslân de berg namelijk in de gaten blijven houden …

131113-1314x

Vanaf de Weperbult heb je een mooi uitzicht over de omliggende landerijen. Over het Fochtelooërveen heen kijkend, is in de verte de Drentse hoofdstad Assen te zien, waar het politiebureau als beeldbepalend landschapselement hoog boven alles uittorent …

131113-1357x

De zon zorgde samen met gestaag voortdrijvende wolken voor een fraai lichtspel op de omliggende akkers en weilanden …

131113-1410x

Morgen neem ik jullie mee naar de top van de bult, waar een groot stalen kunstwerk staat van de Friese kunstenaar Ids Willemsma staat, dat hier in september 2004 werd geplaatst ter gelegenheid van de afronding van het project …

131113-1321x

23 gedachten over “Op een Friese hoogvlakte

  • Het ziet er prachtig uit, maar ik zou eerlijk gezegd ook niet graag aan de voet van die oude stortplaats willen wonen, want er werd zeker in de 70-er jaren niet zo nauw gekeken naar allerlei chemisch en anderszins giftig afval. Hopelijk houden ze de berg goed in de gaten, zoals is afgesproken.

   Like

 1. Hoe vaak ik niet langs die bult ben gereden, zou ik niet weten. Toen er nog gestort werd, toen hij afgewerkt werd en toen hij ingericht werd. Maar nog nooit ben ik naar boven gelopen. Leuk om van bovenaf nu eens foto’s te zien.

  Like

 2. Het kost een paar centen, maar dat zijn dergelijke projecten in het kader van milieuverontreiniging en het voorkomen daarvan altijd.
  Er ligt dus heel wat verborgen onder de grasmat.
  Je had een prachtig uitzicht. En je trof het met de spel van de zon en de wolken.
  Ik had geen idee dat Assen daar zo dichtbij ligt.
  Ik heb in het bijzonder genoten van foto 4 en 6, ik houd van de weidsheid.

  Like

 3. Hallo Afanja, wat een prachtige reportage over de voormalige, zo milieuveilig mogelijk gesaneerde vuilstort, in de weperpolder. Ik herinner mij nog, hoe mijn vader hoogstpersoonlijk het hek met zware kettingen heeft afgesloten, na de uitspraak van de Raad van State. En met de sleutels in zijn zak, voor vakantie met mijn moeder, naar Denemarken is gereden. De eindeloze rijen boten met huisvuil in de Friese vaarten, omdat provinciale staten voor een prikkie de prachtige Stellingwerven wilde vergiftigen. Hoe mijn vader, alle politieke druk van de provincie heeft weerstaan totdat de provincie met de benodigde 18 miljoen over de brug kwam. Maar altijd een onvermijdelijk compromis. In ruil voor het benodigde bedrag voor sanering mocht de provincie 3 jaar vuil storten. En dat werd mijn vader ook niet door iedereen in dank afgenomen. Maar terwijl ondertussen iedereen tegen hem te keer ging, blies mijn vader, die toen nog pijp rookte, kringeltjes geurige rook en droomde zijn visioen. De prachtige beelden, die jij in je weblog hebt geplaatst, kon mijn vader al zien, waar anderen een stinkende, lekkende gifbult zagen. Dus hij hield stand. Mijn vader was een groot liefhebber van de natuur. En een idealist. 5 december 2015 is hij overleden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.