Huisuitzettingen i.v.m. gaswinning

Terwijl ik aan het begin van de middag naar de gaswinningslocatie bij Earnewâld reed om eens te kijken of er al ooievaars naar de nesten waren teruggekeerd, zag ik al van verre dat er een telescoopkraan op de locatie stond. Dat betekent over het algemeen weinig goeds …

Dichterbij gekomen zag ik dat ze niet met de gasinstallaties aan het werk waren, maar dat er aan de nesten werd gewerkt. Van een passant hoorde ik dat de nesten werden weggehaald. Toen zag ik dat één van de nesten intussen inderdaad al van de verste lichtmast was verwijderd …

Terwijl de takel omhoog ging om het dichtstbij zijnde nest weg te halen, zag ik dat er twee ooievaars op het middelste nest stonden. Deze ooievaars zijn wel gewend aan het feit dat er gewerkt wordt op de locatie, ze trokken zich daar nu dan ook niets van aan …

Ik had me intussen verplaatst naar de ingang van de locatie. Daar werd ik al snel opgevangen door het hoofd veiligheid, want ik zou eens een stap voorbij het openstaande hek kunnen zetten …

Terwijl de ooievaars op het middelste nest hun bouwwerk wat herschikten, kreeg ik te horen dat de nesten een gevaar voor de installaties dreigden te worden. Omdat de ooievaars ieder jaar nieuw materiaal aanslepen om hun bouwwerken te verstevigen en te verfraaien, zijn die in de loop der jaren honderden kilo’s zwaar geworden, waardoor ze bij harde wind vervaarlijk heen en weer zwaaien …

Om explosiegevaar door vallende nesten te voorkomen, heeft Vermilion Oil & Gas Netherlands BV na de recente stormen in overleg met natuurbeschermingsorganisatie It Fryske Gea besloten om de nesten zo snel mogelijk van de lichtmasten te halen …

Rondom de gaswinningslocatie zijn een aantal nieuwe nestpalen voor de ooievaars neergezet, maar gezien het feit dat eerste ooievaars al aan het nestelen zijn geslagen op de oude nesten, vind ik dat men toch wel aan de late kant is met deze actie …

Ik vind trouwens hoe dan ook zonde dat de nesten van de hoge lichtmasten verdwijnen. Die grote aluminium lichtbakken waren weliswaar volstrekt niet fotogeniek, maar met een goede zoomlens kon je de ooievaars daar altijd zo mooi fotograferen omdat er verder geen storende elementen, maar slechts lucht in beeld kwam …

Terwijl het tweede nest in een aanhanger werd geladen, verliet één van de ooievaars het derde en laatste nest dat er op dat moment nog restte. Best kans dat deze elegante vogel bij terugkeer zijn nest niet meer heeft aangetroffen vanmiddag …

De partner bleef achter om het kasteel te verdedigen. Ik heb het niet meer afgewacht, maar het zal voor deze laatste bewoner van de gaswinningslocatie een verloren strijd zijn geweest …
20 gedachten over “Huisuitzettingen i.v.m. gaswinning

 1. Hoogst jammer vind ik dat. Worden er nieuwe nestplaatsen voorzien in de buurt? En zullen deze ooievaars deze nieuwe nestplaatsen dan ook accepteren? Het is inderdaad aan de late kant terwijl ze een hele “winter” de tijd hadden om dit te doen. Hou ons op de hoogte.

  Ps: Ik heb ondertussen ook mijn nieuw fototoestel aangekocht. Het is niet de Canon geworden maar een Panasonic Lumix DMC-FZ72. Ik heb hem nog niet ten volle kunnen uittesten daar het steeds zo donker en grijs weer is. Bij zulk weer neemt het toestel een hogere ISO-waarde en zijn de foto’s bijgevolg dus ook korreliger. Ben benieuwd hoe hij werkt bij mooier en zonniger weer.

  Enkele voorbeelden op mijn fotopagina (het pimpelmeesje)
  http://peterdmsfotoblog.blogspot.be/

  en mijn vogelfoto’s op waarnemingen.be
  http://waarnemingen.be/user/photos/40179

  Like

 2. vol verbazing heb ik naar je verslag gekeken Jan…

  was er dan echt geen andere oplossing vraag ik me af..

  hier stelt zich het probleem niet, een ooievaar krijg je , behalve in een dierenpark, zelden te zien…

  groeten

  Like

 3. Jammer als het dan al moet hadden ze dit ook wel eerder kunnen doen. Het werkschema is bepaald niet aangepast aan de actuele situatie. Jij hield er in ieder geval goede serie aan over. Nu maar hopen dat de ooievaars de nieuwe situatie accepteren.

  Like

 4. In een normaal jaar zou de planning wel goed geweest zijn, Jan. Deze samenloop is alleen maar mogelijk doordat die beesten extra vroeg aan het nestelen zijn geslagen. Ben benieuwd wat de ooievaars nu gaan doen, het is nog vroeg genoeg om iets nieuws in te richten, denk ik.

  Like

 5. Moet je voorstellen dat er op een dag een paar mannen ongevraagd je huis binnenkomen en dan je bed gaan weghalen ….
  Je viel wel met de neus in de boter, het is een mooi beeldverslag geworden.

  Like

 6. doet mij een beetje denken aan dat mannetje dat op een gegeven moment zijn huisje midden in een snelweg bevond……hij weigerde izjn huisje te verlaten. Ik vind het een sneue en stomme actie, wacht dan toch op zijn minst tot ze hun nest weer verlaten hebben aan het eind van het seizoen!

  Like

 7. Ben het eens met wat velen voor mij al hebben opgemerkt: dit had, zo het al nodig was, op een eerder tijdstip moeten gebeuren toen de nesten nog niet waren bezet. Hopenlijk is de verloren gegane nestgelegenheid voldoende gecompenseerd, en komen de ooievaars op hun nieuwe plek weer snel tot broeden. We gaan het vast nog van je horen, Jan!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.