Weerbeeld september 2014

Na een natte en koele augustusmaand volgde een mooie warme en droge september …

140919-1336x

In ons tuintje kwam de gemiddelde temperatuur uit op 15,7 ºC, en dat is toch weer twee graden warmer dan het langjarig gemiddelde voor september over de periode 1971-2000. Daarmee wordt de lijn van te warme maanden na het dipje in augustus weer opgepakt. 2014 ligt nog steeds op schema om een erg warm jaar te worden …

141008-temp-september

Die septemberwarmte komt ook tot uitdrukking in het aantal warme en zomerse dagen. De afgelopen maand heb ik in ons tuintje 21(!) warme dagen (maximumtemperatuur 20,0°C of hoger) kunnen noteren, normaal zijn dat er slechts ca 7. Daarnaast heb ik 3 zomerse dagen (maximumtemperatuur 25,0°C of hoger) kunnen noteren, normaal moeten we ons tevreden stellen met één zomerse dag in september. Geen wonder dus dat er nog regelmatig vlinders rondfladderden …

140901-1508x

Behalve warm was september ook een droge maand. In ons tuintje heb ik 20 mm neerslag afgetapt, normaal is dat ongeveer 77 mm. Volgens het KNMI viel de meeste regen in september in het zuiden en oosten van ons land, Eindhoven was met 47 mm neerslag het natste KNMI meetstation in de afgelopen maand …

141008-neerslag-september

Hoewel het aantal insecten de laatste weken snel is afgenomen, vliegen er dankzij het warme weer behalve vlinders ook nog steeds vrij veel waterjuffers en libellen rond …

140901-1434x

Dat we intussen toch stilaan de koudere jaargetijden tegemoet gaan, is vooral ’s avonds en ’s nachts te merken aan de groepen ganzen die hun zomerverblijf in het noorden en oosten hebben verlaten en in de nachtelijke uren luid gakkend op zoek zijn naar de grazige Nederlandse weiden.

15 gedachten over “Weerbeeld september 2014

 1. Het was een prachtige maand. Vandaag hadden we weer een cadeautje met dit weer. Zeiden ze op de radio om 2 uur dat misschien het zonnetje er wel even bij zou komen. Wij hadden notabene al uren zon. Het noorden werd weer eens niet meegerekend. Ik had me voor de fotokuier vandaag veel te warm gekleed. Vandaag vlogen er ook nog heel wat libellen om mij heen.

  Like

 2. Ja, het geeft me altijd een speciaal gevoel als ik de ganzen hoor overkomen…
  Maar we hebben een heerlijke maand achter de rug, het maakt het wel moeilijker om langzamerhand het koude jaargetijde in te gaan…

  Like

 3. September had allerlei leuks in petto, jammer dat het nu zo druilerig is. Ik kom net terug van Corsica en daar was het herfst met 27 graden. Ook apart.
  Het geaderd witje staat er fantastisch op met die mooie paarse bloem.

  Like

 4. Het was al met al een prachtige zomer, we hebben vanaf vroeg in het voorjaar heerlijk weer gehad, tot nu toe eigenlijk. Even een paar maandjes winter en dan maar weer zoiets 😀

  Like

 5. Je hebt weer een heel mooi maandelijke overzicht gemaakt.
  Inderdaad, aan de ganzen is te merken dat het kouder wordt,. De snelweg boven ons hoofd wordt weer volop gebruikt.

  Like

 6. De cijfertjes komen deze maand nog goed overeen met deze van bij mij.Toch wel zo’n 400 km zuidelijker (Boutersem -België).
  Benieuwd hoe het verder verloopt naar de winter toe. Leuk!

  Grt-jes.

  Like

Reacties zijn gesloten.