De grote blauwe bal

Nee, het was geen bol om heksen af te weren, geen kerstbal en zelfs geen skippybal … Het was aargh, die uiteindelijk met de goede oplossing kwam: het is een gymbal, ook wel fitnessbal genoemd, met een doorsnee van 75 cm. Er zal nu ongetwijfeld hier of daar met opgetrokken wenkbrauw een vraag opborrelen in de trant van: “Wat moet jij nou met je lange lijzige lijf met een gymbal, Jan …?”

Wel, dat is een lang verhaal, maar ik zal proberen om het in kort bestek te vertellen …

26 oktober 2014 was het precies tien jaar geleden dat ik na een lange periode met vage klachten en diverse onderzoeken kreeg te horen dat ik MS heb. De belangrijkste klachten waarmee ik de afgelopen tien jaar te kampen kreeg, waren voortdurende vermoeidheid en gestaag afnemende kracht in mijn benen. Mijn fotokuiertjes werden gaandeweg de jaren steeds wat korter, maar ik kon en kan mijn kuiertjes nog steeds vrijwel elke dag maken.

Tijdens of vlak na de warmte in juli 2014 begon ik rugklachten te krijgen, die mijn kuiertjes flink bemoeilijkten. Naar mate ik langer liep, kreeg ik steeds meer rugpijn. In overleg met de huisarts besloot ik me maar weer eens tot de fysiotherapeut te wenden. Die heeft me sinds 2002 tweemaal door een moeilijke periode met rugklachten heen kunnen helpen, maar in december zijn we na vier maanden hard werken gezamenlijk tot de conclusie gekomen, dat dat er ditmaal niet in zat. Integendeel: na een bezoek aan de therapeut had ik meestal één tot anderhalve dag nog meer last dan normaal. Daarom hebben we op 19 december in onderling overleg besloten om eerst maar een tijdje te stoppen met de therapie. Fysiotherapie moet wel een zekere meerwaarde hebben, en daar was in mijn geval helaas geen sprake van met de huidige klachten …

Nu ik de afgelopen twee weken geen therapie heb gehad en amper fotokuiertjes heb gemaakt, gaat het op dit moment weer heel aardig met mijn rug. Om mijn rug toch enigszins soepel te houden, ga ik op advies van de fysiotherapeut gewoon door met de dagelijkse rek- en strekoefeningen, die ik al een aantal jaren doe. Daarnaast zit ik sinds pakweg twee maanden dagelijks enige tijd op mijn gymbal om al wiebelend, wiegend en draaiend mijn rugspieren in conditie te houden. Dit alles met mate, daar gedij ik het best bij.

Met mijn fotokuiertjes doe ik het daarom eerst ook nog maar even rustig aan. Het kille en grijze weer doet mijn spieren geen goed, en in fotografisch opzicht heeft het ook niet echt veel te bieden. Een tijdje wat ècht winterweer zou me waarschijnlijk wel even een boost kunnen geven, maar dat lijkt er voorlopig niet in te zitten. Daarom richt ik mijn blik en mijn hoop maar op het voorjaar, want winter of geen winter, voorjaar zal het toch vast wel weer worden. 🙂

21 gedachten over “De grote blauwe bal

 1. Ook ik schrijf toevallig over een bal en het ballen.
  In mijn geval gaat het om de jongeren die naast hun schoolwerk leren om goed te ballen.

  Jouw wens ik veel sterkte met jouw balwerk.
  Ik wens jou snel warmte en een meer soepele rug toe.

  En wellicht komt de lente dit jaar voordat de winter echt van start is gegaan?

  Bemoedigende groet,

  Liked by 1 persoon

 2. Wat een nare ziekte is het toch! Ik hoop dat de wiebelbal (mijn computer maakt er wielewaal van :-)) verlichting brengt en dat die grauwheid ook snel ophoudt. Met mooie luchten heb je zelfs thuis vanachter je vensterglas nog iets om van te genieten. Beterschap!

  Liked by 1 persoon

 3. Toch blijf ik erbij dat het een skippybal is .. maar dan eentje zonder handvat 🙂 Ik vind het meestal prettig om na een fitnesstraining ruggelings op de bal te liggen. Ontlast de rug. er zijn ook kantoormedewerkers die hun zittend bestaan op een fitnessbal doorbrengen. Beter dan een luie kantoorstoel

  Liked by 1 persoon

 4. Dit soort ballen zijn een uitstekend hulpmiddel bij het soepel houden van de rugspieren. Ik hoop dat deze bal je zo goed in conditie houdt, dat wanneer de winter komt, ik blijf een optimistisch mens, je fantastische fotokuiers kunt maken.

  Liked by 1 persoon

 5. Ik wist dadelijk waar dit naartoe leiden zou .Ik ken het heel goed want mijn dochter heeft er ook een paar in haar praktijk om patiënten oefeningen te laten meedoen.Hopelijk houdt het je spieren toch een beetje soepel met die nare ziekte.Luisteren naar je lichaam is altijd een goede start.

  Liked by 1 persoon

 6. Nu snap ik het 😉 Het is dus een gymbal om je onwillige rugspieren in functie te houden.
  Ik zou bang zijn dat ik met bal en al zou omrollen. Maar daar zul jij inmiddels al op getraind zijn.
  “Keep the ball rolling”, Jan, ik hoop dat je gauw weer wat kuiertjes kunt maken!

  Liked by 1 persoon

 7. Een goede methode om AL je spieren in werking te zetten. Hij houdt je op gepaste wijze toch wat fit.
  Ik denk dat je tijdens je oefeningen veel over een tapijt rolt met die bal. Zo blinken zeg dat die doet. 🙂

  Like

 8. Tsja met alle voorkennis heb ik hier weinig aan toe te voegen, alhoewel, de bal heb ik vaak zien liggen maar dat je erop zit dat nog niet. Volgende keer toch maar even laten zien hoe je erop balanceert. 😉

  Like

 9. Mag ik vragen waar je deze bal vandaan hebt? Die van jouw ziet er zeer netjes uit en vind persoonlijk een bal met een glad oppervlak fijner om te gebruiken dan zo,n stroef oppervlak.

  Like

  • Deze bal heb ik gekocht bij Intersport in Drachten, maar ik denk dat hij bij iedere goede sportzaak wel te verkrijgen is.
   Voor de volledigheid nog even dit: voor het oog ziet hij er mooi glad uit, maar als je hem aanraakt, voel je dat hij toch echt stroef is. En dat is maar goed ook, want anders zou je er weinig mee kunnen, vrees ik.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.