It sil (wer) heve

Nu we van het licht winterse weer van de laatste dagen weer in herfstachtige omstandigheden terecht zijn gekomen, duik ik hier de komende dagen maar op virtuele wijze de winter in. Vandaag doe ik dat om te beginnen door me lekker voor de tv te nestelen voor de integrale herhaling van de Elfstedentocht van 1985. Vandaag is het precies dertig jaar geleden, dat er na 22 jaar weer een Elfstedentocht op de schaats kon worden gehouden. In het kader daarvan zendt de NOS vandaag de integrale uitzending, waarin van 5:00 uur tot middernacht verslag werd gedaan van de wedstrijd en de tocht, nogmaals uit op NPO Best. Wie geen abonnement op NPO Best heeft, kan de integrale uitzending bekijken op: de Elfstedentocht van 1985 … It sil (wer) heve!

In 1985 hadden we de wekker gezet om in alle vroegte niks te missen van de start van de wedstrijd. Zo gek heb ik het vandaag niet gedaan, maar vanaf dit moment tot middernacht wil ik toch wel zoveel mogelijk sfeerbeelden van die onvergetelijke dag nog eens bekijken. En voor wie het na dertig jaar intussen toch vergeten was … het weer van toen leek wel op dat van vandaag. De dooi was ingevallen, zodat er in de loop van de dag op diverse plaatsen enkele centimeters water op het ijs kwam te staan …

Om nog wat in winterse sferen te blijven, zal ik hier de volgende dagen wat foto’s laten zien van de sneeuw, die we hier van 5 t/m 7 februari hadden. Ik begin daarbij klein met een paar shots van een hoekje achter in de tuin, waar o.a. een bloempotje is omgevallen …

Vanaf zondag neem ik jullie op virtuele wijze mee naar besneeuwde landschappen bij It Eilân, de Ecokathedraal en bij de Leijen …
19 gedachten over “It sil (wer) heve

  • In de tweede helft van de 70-er jaren draaide ik iedere week 1 of 2 avonden mijn traingsrondjes op Thialf om maar klaar te zijn voor de Elfstedentocht. Daar kwam een eind aan toen ik in 1981 in dienst moest, en nadien heb ik die training helaas nooit weer opgepakt. Het gevolg was dat ik geen kilometers in de benen had toen er eindelijk weer een Elfstedentocht gereden kon worden. 😪

   Like

 1. Dat gezicht met die ijspegels: dat waren nog eens tijden. Daar kan één zielig pegeltje langs een dakrandje – het koudste moment van de afgelopen maand – niet aan tippen.
  Maar laat nu het, helaas maar traag inzettende, voorjaar maar komen !

  Liked by 1 persoon

 2. Een lekker zonnetje hier vandaag al was het wel eg fris. Een Elfstedentocht, daar moeten we toch niet meer aan denken.. ik tenminste niet hoor, maar ik snap dat jij je ermee vermaakt, lekker bij de warme kachel voor de buis 😀

  Like

 3. In 1985 had ik geen tv, en daarom heb ik helemaal niets van deze tocht gezien. Ik weet nog wel dat ik de volgende dag ging verhuizen. Een jaar later moest ik elfstedentochtdag werken en nog steeds geen tv, weer niets gezien. De start in 1997 heb ik wel gezien op een draagbare tv met antenne, waarmee ik een sneeuwerig beeld had. Ja, dat waren nog eens tijden, dat kun je in het huidige digitale tijdperk niet meer voorstellen 😀

  Like

 4. Van die tocht heb ik niet veel gezien. Des te meer gehoord. Wij reden namelijk van Oostenrijk naar huis. Gelukkig konden we de radio op de middengolf afstemmen, waardoor we niets gemist hebben. Zo mogelijk nog spannender dan op tv.

  Like

 5. wat me er nog het meest van bij is gebleven is dat we de aankomst/finish van de favorieten in de kantine mochten zien met alle collega’s op ’t werk. Als de vorstgrens zich weet te beperken tot Friesland gun ik jou nog weer eens een herhaling van de tocht der tochten 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s