Weerbeeld december 2015

Nog nooit was december zo zacht als in 2015. Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 9,5 °C (tegen normaal ca. 4,0 °C over de periode 1971-2000) is december met afstand de zachtste decembermaand sinds tenminste het begin van de regelmatige waarnemingen in 1706 …

151221-1348x

In ons tuintje kwam de gemiddelde temperatuur uit op 8,7 °C, en ook dat is ruim 5 graden hoger dan het langjarig gemiddelde van 3,4 °C over de periode 1971-2000. Op 22 dagen kwam de maximumtemperatuur boven de 10 °C en driemaal werd het zelfs warmer dan 13 graden. Daarmee was december warmer dan april, want toen kwam de gemiddelde temperatuur uit op 7,6 °C …

160102-temp-december

Koning Winter heeft zich de hele maand december niet laten zien, er is dan ook zelfs geen flinterdun vliesje ijs op het water verschenen in de afgelopen maand. De laagste temperatuur die in december op de thermometer verscheen, was 2,3 °C …

151209-1302x

Het weer was de hele maand licht wisselvallig, er viel regelmatig wat regen, maar de hoeveelheden waren niet groot. Uiteindelijk is er in ons tuintje 49 mm regen gevallen, tegen normaal ca 74 mm. Sneeuw is er op geen enkele dag gevallen …

160102-neerslag-december

Vooral in de zuidelijke helft van het land kwamen veel bloemen tot bloei en er werden zelfs her en der nog vlinders waargenomen. In ons tuintje stond op oudejaarsdag de eerste narcis in bloei …

151231-1113x

Intussen is het nieuwe jaar aanzienlijk frisser uit de startblokken gegaan, dan het oude jaar eindigde. In Groningen en delen van Fryslân en Drenthe moesten de strooiwagens afgelopen nacht en vanochtend uitrukken i.v.m. ijzel. Meer dan wat gekwakkel lijkt er voorlopig niet in te zitten, ik houd het erop dat we voor half januari geen serieus winterweer krijgen.

13 gedachten over “Weerbeeld december 2015

 1. Het ene moment schrijf je over de hele zachte winter en je volgende logje kun je zo overschakelen naar de lange onderbroek. Het kan verkeren in ons kikkerlandje. Ik hoop wel dat de komende maand april warmer wordt dan de maand december in 2015. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. Heel interessant om het overzicht te zien van de afgelopen, bijzondere decembermaand.
  We dachten, dat we deze winter de winterjas wel in de kast konden laten hangen.
  Nee: deze week kunnen we ons geluk op 😉
  Aan één kant klopt het gewoon: kou en sneeuw. Maar het is wel verdraaide koud, Jan.
  Bibberde bij jouw de stroomvoorziening ook steeds?

  Geliked door 1 persoon

  • Het weerbeeld is ineens weer heel anders. Gisteravond kregen we ineens te maken met knipperende lampen als gevolg van ijzel op de hoogspanningslijnen en op dit moment ligt er een mooi laagje sneeuw in de tuin. De winterjas kan inderdaad aan nu, want het vriest hier op dit moment nog bijna twee graden,

   Like

 3. Heel bijzonder zo’n warme December Jan, mooi verslag en overzicht weer van deze bijzondere weer en record maand.
  narcissen buiten in de tuin op oudejaarsdag, wie had dat ooit kunnen denken, ons klimaat is nu toch erg merkbaar aan het veranderen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Moeilijke tijden voor klimaatsceptici … wie met deze temperaturen en nu Engeland half onder water staat nog steeds niet beseft dat we een klimaatprobleem hebben dat gierend uit de klauw dreigt te lopen … maar dan lees je bijvoorbeeld in de Volkskrant dat het EU-verbod op gloeilampen op grote schaal wordt ontdoken en dat de handel daarin nog altijd welig tiert … slechts één voorbeeld van een energieverkwisting die, zou je zeggen, zolang de transitie naar schone energie nog niet is voltrokken, toch echt niet meer kan. Helaas: voorbeelden te over. Ik zou er zo nog tien kunnen noemen, al zal ik dat nu maar niet doen.

  Hopelijk worden we in 2016 eindelijk eens wakker!

  Maar jij bent dat al 🙂

  Een goed 2016, Jan!

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik zag zelfs al enkele zonnebloemen verrijzen 🙂 maar zonder gekheid. Het was gewoon veel te warm. Leuk om te fotograferen maar verder hou ik niet van die sneeuwprut. Een paar weekjes vorst is wat mij betreft meer dan welkom voor wat ouderwets schaatsplezier in den lande, maar ik mijn twijfels Jan.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.