Geoorde futen met jonkies

Woensdagmiddag ben ik nog even een keer naar de Kop van Overijssel gereden om wat foto’s en video-opnamen te maken van de laatste werkzaamheden van de rietsnijders dit seizoen. Daar kom ik binnenkort zeker nog eens op terug, nu wil ik wat foto’s tonen die ik na afloop van het bezoek aan de rietsnijders heb gemaakt in de nieuwe natuur bij Wetering-Oost. Vanuit de vogelkijkhut spotte ik tot mijn verrassing al snel weer één van de geoorde futen, die ik hier op 22 april ook al had gefotografeerd …

160601-1536x

Plotseling zag ik tot mijn nog grotere verrassing een klein kopje tussen de veren van de fuut opduiken … jawel, ze had een klein geoord fuutje op haar rug …

160601-1538x

Even later verscheen ook papa fuut ten tonele met verse mondvoorraad, en dat viel zo te zien goed in de smaak …

(onderstaande foto’s aanklikken om te vergroten)

Zodra het kroost de aangevoerde waar had weggewerkt, verdween papa fuut weer onder water om opnieuw op jacht te gaan …

160601-1540x

Mama weerde zich intussen ook goed, want terwijl pa onder water op jacht was, wist zij ook een hapje voor haar kroost te vangen, en dat werd met een gymnastische oefening aan de jongen overhandigd …

(onderstaande foto’s aanklikken om te vergroten)

Kijk eens aan, het ene hapje is nog maar nauwelijks weggewerkt, of daar is pa alweer met de volgende lekkernij …

160601-1523x

En zo bleef dat zich maar herhalen … duiken, vangen, afleveren en weer doorgaan. Het was een mooi en vertederend gezicht hoe de jongen keer op keer liefdevol gevoerd werden …

160601-1534x

Zo’n drie kwartier later zette ma – zo te zien op verzoek van één van de jonkies – koers naar de zwaluwenwand. Voor mij was dat het sein om er eerst maar een punt achter te zetten. Ik heb er ten volle van genoten …

160601-1603x

Mijn fotomaatje is gistermiddag nog even naar de betreffende locatie gereden. Zij had daarbij het geluk om de jonkies zelf volop te zien zwemmen en duiken, voor Jetskes’ beeldverslag van de zwemmende en duikende jonkies: klik hier!

37 gedachten over “Geoorde futen met jonkies

 1. geweldig gave serie Jan van deze futen familie, leuk dat ze die jongen op de rug meedragen,
  zie je bij andere soorten vogels bijna nooit, ik dacht dat zwanen dit ook wel eens doen

  Like

 2. Je hebt deze ontmoeting en gebeurtenis prachtig in woord en beeld weergegeven! Het is een liefdevol gezinnetje daar in het water en dat laat je mooi zien.
  Gisteren zaten ze net wat te ver weg. Vandaag ben ik om half tien en om half twaalf weer geweest (was in de buurt), maar toen waren ze nog veel verder weg. Daarbij was het druk in en rond de Twitterhut. Ik lees dat zuslief vanavond meer geluk had. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. Schitterend Jan!!
  Ik ben vanavond geweest en had geluk, ze zwommen ‘onder’ de Twitterhut en heb heel wat plaatjes geschoten!
  Alsnog bedankt voor de tip!

  Geliked door 1 persoon

 4. Eigenlijk heel knap dat je dit kan laten zien vanuit de (hoge) vogelkijkhut. je mist wel diepte in je foto’s door je hoge standpunt maar je hebt dus geen andere keus. De kwaliteit van een aantal foto’s staat volgens mij wel toe om ze wat aan te snijden en je onderwerp nog iets beeldvullender weer te geven. Voor jou was het belevingsgevoel er niet minder om, en ook aan deze kant zit iemand te smelten voor deze vertederende tafereeltjes. Knap werk

  Geliked door 1 persoon

  • De fotograaf moet in de natuur vaak roeien met de riemen die hij heeft, vooral standpunt an afstand brengen vaak de nodige beperkingen met zich mee. En dan hebben we het over de materiële beperkingen nog niet eens gehad. Desondanks ben ik blij dat ik deze mooie tafereeltjes heb mogen zien en fotograferen, en ik ben blij met de resultaten.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.