RIET, en zo doen ze ‘t

Mijn fotomaatje (en gids in het rietland van de Weerribben) Jetske verraste mij onlangs met een prachtig cadeau. Op 28 mei was ze met vele rietsnijders en andere ingezeten van de Weerribben uitgenodigd voor de presentatie van het boek “RIET, en zo doen we ‘t” in het Kalenberger Gemeenschapshuis. Op haar weblog heeft Jetske uitgebreid verslag gedaan van deze feestelijke presentatie

160624-1644x

Foto: Susan Oosterlaar

Schrijfster Aletta Jongschaap en fotografe Susan Oosterlaar, allebei woonachtig in het midden in Nationaal Park Weerribben-Wieden gelegen Kalenberg, hebben in het boek in woord en beeld ruim 70 rietsnijders geportretteerd, die in de periode 2011-2015 werkzaam waren in de Weerribben. Maar er is meer, want er wordt ook uitgebreid aandacht geschonken aan het ontstaan, de ontwikkeling en de huidige situatie van het gebied rond Kalenberg/Hoogeweg (de Weerribben). Zoals het een goed RIETboek betaamt, is er daarnaast natuurlijk veel aandacht voor het ambacht van het rietsnijden en het proces van de verwerking van het riet, voordat het naar de dakdekker gaat. Dit mooie, in kleine oplage uitgegeven boek is gebonden, full color met harde kaft (30 bij 23 cm) en telt net geen 290 bladzijden, waarvan ongeveer 200 pagina’s met prachtige foto’s en 90 pagina’s tekst …

160624-1645x

Foto’s: Susan Oosterlaar

Zoals op bovenstaande en onderstaande foto’s te zien is, zijn in dit prachtige standaardwerk over de rietcultuur in de Weerribben ook twee pagina’s toebedeeld aan Klaas Pen en zijn schoonzoon Klaas-Jan, de rietsnijders die al sinds december 2009 regelmatig op mijn weblog voorbij komen. En dat zal – ijs en weder dienende – ook in winter en voorjaar van 2017 vast wel weer het geval zijn. Het RIETboek zal daarbij vast nog wel eens van pas komen als welkom naslagwerk. Jetske, ook via deze weg nog eens hartstikke bedankt voor dit prachtige cadeau, dat ongetwijfeld nog lang zijn waarde zal houden …

160624-1646xFoto’s: Susan Oosterlaar

Ik sluit mijn serie over de rietoogst van 2016 af met een korte video, waarin nogmaals te zien is hoe het binden van het riet tot bossen met een omvang van 46 cm in zijn werk gaat. Om aan te sluiten bij de eerder gemaakte fotoserie, heb ik ook de video geconverteerd naar het wat sfeervollere zwart-wit …

21 gedachten over “RIET, en zo doen ze ‘t

 1. Ik zag de presentatie van dit boek bij Jetske. Mooi tijdsdocument. Jij en Jetske kunnen ook makkelijk een boek vullen met jullie beeldmateriaal! Een prachtige film van het binden, hartstikke mooi dat we er dankzij jou met de neus bovenop staan. Mooi ambachtelijk werk is het, en mooi dat de volgende generatie er weer ingroeit.

  Geliked door 1 persoon

 2. Door dat ik zelf een rietendak heb…
  heb ik dubbel genoten, van je hele serie en van het filmpje!
  Je heb het allemaal heel mooi in beeld gebracht… mijn complimenten!!
  Fijne zondag en groetjes Anna 😀

  Geliked door 1 persoon

 3. Ook hier breng je een mooie ode aan het boek, de fotograaf en de schrijver. Susan heeft de portretten ook treffend neergezet, ook die van Klaas met het bos riet op de schouder.
  Je filmpje is heel mooi. Het laat goed zien hoe het proces in zijn werk gaat. Ook nu valt op hoe zorgvuldig en met liefde Klaas Jan omgaat met het riet. Op één stukje film strijkt hij door het riet om het eerst goed te leggen, net als een kapster bij haar cliënt met lang haar. Op het filmpje is ook goed te zien dat er geen rietje verloren gaat.

  Geliked door 1 persoon

 4. Mooi boek Jan.
  het filmpje is prachtig in z/w.
  Daar heb je een juiste keuze in gemaakt.
  Ook de eerste foto is knap gemaakt vanuit een mooi standpunt .
  Fijne avond nog

  Geliked door 1 persoon

 5. Mooi! Ook genoten van het filmpje in zwart/wit. Wat zou dat riet prachtig op ons dakje staan hier in Zeeuws-Vlaanderen… Dat is echt een droom van mij… Nu begrijp ik waarom het zo duur is. Echt vakmanschap.
  In augustus naar de Wieden en de Weerribben. Dankzij deze log krijg ik er nog meer zin in!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.