Watergemaal A.F. Stroïnk

De ‘poldermonsters’ die we hier gisteren het water in zagen duiken maken onderdeel uit van het uit 1919 daterende ‘gemaal A.F. Stroïnk‘ aan de oude Zuiderzeedijk bij Vollenhove. Door deze enorme buizen wordt het teveel aan water uit het achterliggende polderland afgevoerd naar het IJsselmeer, het zijn geen waterinlaten, zoals Sjoerd veronderstelde, maar wateruitlaten …

161123-1417x

Het gemaal Stroïnk is het grootste gemaal van het Waterschap Reest & Wieden en regelt het peil op de boezem (waterbergingsgebied) van Noordwest-Overijssel en Zuidwest-Drenthe. De totale oppervlakte van dit gebied is ruim 50.000 hectare en kent een hoogteverschil van +14 NAP bij Vledder tot 2 meter onder NAP. Bij het peilbeheer dient het waterschap rekening te houden met verschillende, vaak conflicterende belangen van akkerbouw, veeteelt en natuur …

161123-1409x

Vanwege de mooie strakke lijnen van dit opvallende vroeg twintigste-eeuwse bouwwerk nodigt het mij bij stil weer eigenlijk elke keer wanneer we er langs komen uit om er een paar weerspiegelingsfoto’s van te maken …

161123-1402x

Tot slot nog even een paar cijfers m.b.t. het Stroïnkgemaal. Het gemaal heeft een capaciteit van 3400 m³ per minuut, dat is 3,4 miljoen liter water, oftewel een zwembad van 50 meter lang, 30 meter breed en 2.30 meter diep. Een te hoge waterstand kan daarmee vrij snel worden aangepast.

25 gedachten over “Watergemaal A.F. Stroïnk

 1. @Hendrika, ik denk dat op het kaartje met het poldergemaal, meerdere gemalen worden bedoeld. Eén van die poldergemalen staat aan de Wetering. Naast dat gemaal ben ik geboren. Aan de A.F. Stroïnkweg (hoe origineel) en aan de Oeverweg staan ook nog gemalen.

  Geliked door 2 people

  • Dank je voor deze informatie! Ik vind het interessant om te weten hoe de waterhuishouding in een gebied – globaal – werkt. Ik heb de gemalen op maps opgezocht, zo heb ik er een beetje een beeld bij.

   Geliked door 1 persoon

 2. Interessant kaartje. Ik heb er een tijdje op zitten kijken. Zonder de gemalen zou Scheerwolde bij hoog water onderstromen. Het poldergemaal is ook ergens in de buurt van bovenstaand gemaal?? Die is ook crusiaal bij hoog water.

  Geliked door 1 persoon

 3. Aha, daar wierpen de monsterlijke vissen van gisteren zich in het water. Een heel bijzondere blogpost. Interessant. Zeker omdat ik daar in de streek was in augustus. Helaas heb ik dit gebouw toen niet gezien. Gelukkig is er jouw blog!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.