De Joodse begraafplaats bij Dalen

“Het is een plek waar je af en toe de stilte kunt horen,” schreef boerin Hendrika gisteren in reactie op ‘Kunst achter de wringe’. Dat is mij indertijd eerlijk gezegd niet echt opgevallen. Slechts enkel honderden meters verderop aan dezelfde weg was dat die dag wel zeker het geval. Bij de voormalige Joodse begraafplaats van Dalen werd de stilte slechts verbroken door het gekwinkelier van vogels en het geritsel van bladeren aan de omringende bomen en struiken …

170522-1041xz

Toen zich in het begin van de achttiende eeuw enkele joodse gezinnen in Dalen gevestigd hadden, kochten zij buiten het dorp een stukje grond voor de aanleg van een eigen begraafplaats. In verband met de door Ezechiël uitgesproken profetie (Ezechiël 37!), dat alle overleden joden eens lijfelijk uit hun zouden worden opgewekt om naar Israël terug te keren, was het zeer belangrijk, dat de graven de eeuwen door onberoerd zouden blijven. Vandaar de verwerving van de begraafplaats in eigendom …

170522-1043xz

Toen de joodse gemeente van Coevorden in 1768 de beschikking kreeg over een eigen synagoge met begraafplaats, bezochten de Daler Joden hier voortaan de diensten en werden er ook begraven. De Daler begraafplaats raakte hierdoor buiten gebruik, maar bleef in overeenstemming met de joodse regels tot op de dag van vandaag onaangetast aanwezig …

170522-1042xz

Het aantal joden in Dalen was nooit groot. In 1942 bedroeg het 16 personen, waarvan er dertien werden weggevoerd en vermoord. Hun namen zijn te lezen op het bovenstaande plaquette op een gedenksteen bij de begraafplaats …

170522-1047xz

Op de begraafplaats staat slechts één grafsteen, die van Samuel Visser. Hij overleed in 2001 en werd dus pas na de restauratie van de begraafplaats begraven. Hoeveel mensen hier in totaal zijn begraven en wat er met de andere grafstenen is gebeurd, is niet bekend …

170522-1048xz

Informatie: Wikipedia en online begraafplaatsen

21 gedachten over “De Joodse begraafplaats bij Dalen

  1. Het hekwerk is een donatie van Sam Visser. Hij heeft toestemming gekregen om daar begraven te worden. Ieder jaar is op 4 mei rond 18.30 uur een korte plechtigheid en komt een schoolklas bloemen leggen, zo krijgt de jonge generatie ook een stuk plaatselijke geschiedenis mee. In oktober j.l. zijn stolpersteine in het dorp onthuld – https://www.coevordenhuisaanhuis.nl/nieuws/regio/510883/onthulling-stolpersteine-besluit-indrukwekkende-bijeenkomst.html Er zijn overigens 14 – en niet 13 – Joodse mensen gedeporteerd en niet teruggekeerd. Een van de gedeporteerden had een huishoudster in dienst, ook zij is in een kamp omgekomen.

    Geliked door 1 persoon

  2. Eigenlijk zouden mensen na hun dood niet meer mogen verplaatst worden.Hier wordt ook vaak oneerbiedig met doden omgesprongn..zo moet men hier na 15jaar weer betalen als men ze wil laten rusten.Voor sommigen is de kostprijs dan te hoog want 10 jaar is weer, Zo voorbij..Als je bvb je ouders heel vroeg verliest kan de som heel erg oplopen.Eigenlik is dat ook een onrechtvaardige beslissing die na je de dood nog veel mensen ongelukkig maakt.Zelfs nu nog na crematie waarvan de urne echt maar een piepklein plaatsje vraag.Wordt er weerom geld gevraagd.Laatst stond ik nog bij een oude dame die huilde,bleek dat er moest betaald worden binnen de periode of de nis zou leeg gemaakt worden.De dame kon dat niet , wat tvoor haar een diepmenselijk drama was.Ik heb zelfs voor mijn vader die ik heel vroeg verloor al verschillende keren moeten betalen en moet het eens nakijken maar komt er binnenkort weeral .Beniuwd hoeveel het nu zal kosten.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.