Kunst achter de wringe

De ‘wringe’, het hek dat ik hier gisteren liet zien, is in het Nederlands een wringhek. In het Drents is het volgens boerin Hendrika ook een wring(e) of draaihek. Op de site van ‘De Hekkerij‘ staat over het wringhek:

“De Hekkerij ontwerpt, maakt en plaatst eikenhouten wringhekken. De hekken worden op maat gemaakt en hebben een landelijke uitstraling. Elk hek is uniek. Dit karakteristieke hek stond van oudsher op plaatsen die niet dagelijks geopend werden, zoals bij de ingang van weilanden en percelen. Het wringhek of boerenhek heeft als kenmerk dat de bovenligger bestaat uit een bezaagde en gedisselde inlands eikenhouten boomstam met een natuurlijke vorm. Deze bovenligger steekt aan beide zijden over. Aan de ene kant als contragewicht en aan de andere kant als handvat en sluiting. De zwaarste kant rust op een eiken draaipaal die aan de bovenzijde is voorzien van een rond draaipunt. Deze draaipaal bestaat uit één geheel, dus geen ingeslagen houten pen of ijzeren pen waar de paal uiteindelijk zwakker van wordt. De dunne kant rust in de gaffelpaal die een natuurlijke en karakteristieke Y-vorm heeft …”

170522-1101x

Achter deze wringe bij het Drentse Dalen gaat een project schuil van Natuurkunst Drenthe – een kunstwerk op het platteland – GreenArtSpot Driftplein. Het betreft een aantal rechtlijnige ontwerpen van het Rotterdamse kunstenaarscollectief Observatorium

170522-1121x

Van het intussen flink toegetakelde informatiepaneel werd ik niet veel wijzer. Wat ik wel weet, is dat het geheel tot stand is gekomen in overleg met omwonenden. Toevallig ken ik één van die omwonenden: boerin Hendrika. Zij heeft van 17 maart tot 19 juni 2014 op haar weblog uitgebreid verslag gedaan van de totstandkoming van ‘GreenArtSpot Driftplein‘, zoals het project uiteindelijk is gaan heten. In deel 1 van haar reeks over de geboorte van het kunstwerk schrijft boerin Hendrika: …

“GreenArtSpots zijn kunstprojecten die zich laten inspireren door de locatie en omgeving en/of er een dialoog mee aangaan. Dat kan een ingreep in het landschap zijn, een toevoeging of verwijdering van onderdelen. Het doet iets met de cultuurwaarden van de locatie (van het heden, de toekomst of de historie), versterkt dit of staat er juist mee in contrast. De kunstenaar is vrij om zijn of haar eigen invalshoeken te kiezen waarbij ook de sociale, culturele, economische of politieke context van de locatie mee kunnen spelen. GreenArtSpots laat je door de kunstprojecten anders naar de omgeving kijken. Je kunt het van afstand aanschouwen, maar je er ook in of bij verplaatsen. Beleving ter plekke is essentieel. Daarnaast is de fysieke houdbaarheid van het kunstproject van minimaal tien jaar een voorwaarde.”

170522-1106x

De drie driehoeken stellen drie gebouwen uit de directe omgeving voor. Het hoogste gebouw stelt een grote amusementshal voor (Plopsaland Indoor Coevorden), de laagste een vakantiewoning op een bungalowpark (Center Parcs de Huttenheugte) en de middelste een van de boerderijen in het aangrenzende beekdal. Er zijn drie materiaalsoorten gebruikt: hout, staal en beton. Afijn, wandel maar even wat rond …

Mijn oordeel: het heeft wel wat. De robuuste materialen passen wel in de omgeving en de bouwwerken zijn voor mij wel herkenbaar. Ik vind het alleen jammer dat het geheel dicht bij de omringende bomen staat. Dat gaat ten koste van het strakke lijnenspel en vooral het stalen bouwwerk valt goeddeels weg tegen de bomen.

23 gedachten over “Kunst achter de wringe

 1. En ik net zoeken op internet naar Wringe, terwijl het antwoord gewoon in het volgende logje staat. 🙂

  Ik vind het altijd weer knap dat kunstenaars zoiets kunnen bedenken. Of ik het altijd mooi vind dat is een tweede.
  Het landschap in Drenthe is zo mooi, daar is kunst op het platteland niet eens nodig, is mijn bescheiden mening.
  Wellicht dat het zo lopend over het lange Pieterpad wel een leuke onderbreking is. Leuk om daar even te pauzeren met een lunchpakketje.

  Geliked door 1 persoon

 2. Mooie verslag en foto’s van deze kunstwerk, leuk dat je ook schrijft wat de betekenis van de vormen is
  doet mij ook een beetje denken aan de zandwacht op de Maasvlakte, alleen is die nog wat groter.

  Groet, Bram

  Geliked door 1 persoon

 3. De kunstwerken vindt ik op zich wel mooi maar je schrijft al over de ontbrekende vrije ruimte er omheen. Dit zijn onderwerpen waar ik fotografisch gezien met een flinke groothoek helemaal op los kan gaan. Vooral met de lange schaduwen die het trekt bij lage zonnestanden. de eerste foto van de kunstwerken vindt ik het mooist. Ook de kadering met de takken van bovenaf werkt daar aan mee

  Geliked door 1 persoon

 4. Hé, je was in de buurt 🙂 Het is een plek waar je af en toe de stilte kunt horen. Mooi zonnig weer nam je mee. Tegenwoordig loopt het Pieterpad er voor langs. Het is een kunstwerk waar je je fotografisch wel even mee kunt vermaken. Ook al vandalisme op het platteland 😦

  Geliked door 1 persoon

 5. Hier wringt nou net de schoen….het kan mij niet bekoren….het enigste dat ik zie is het lijnenspel….maar daar staan ze voor op een verkeerde plek en te dicht op elkaar. De beschrijving moet het doen.
  Toch een fijn weekend Jan.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.