Drie monniken onderweg

Enige tijd geleden liet ik hier al eens enkele foto’s zien van een paar van wilgentenen gemaakte baltsende kraanvogels, die bij De Veenhoop aan de rand de Kraanlânnen staan. Aan de Kleasterkampen bij Smalle Ee wijst een kleine wirwar van borden erop dat er ook hier wat te zien is …

Deels achter de boomwal verscholen ligt een wat hoger gelegen weiland. In het kader van het project WOODlandart is ook daar een fraai kunstwerk van wilgentenen verschenen. Op de oude kloosterheuvel staan sinds enige tijd drie van wilgentenen vervaardigde monniken die onderweg zijn. Net als de kraanvogels bij De Veenhoop zijn ook deze monniken bij Smalle Ee een verwijzing naar het verleden …

In de 13e eeuw stond op deze zandrug een Benedictijner klooster. Door dit klooster werd Smalle Ee een belangrijke plaats waar veel kennis en bestuurservaring bijeen kwam. Zo was tot ongeveer 1600 onder andere het grietenijbestuur (het huidige gemeentebestuur) in Smalle Ee gevestigd. Dit verklaart ook de huidige gemeentenaam Smallingerland, die afgeleid is van Smalle Ee als bestuurscentrum.

Toen in 1580 alle kloosters in Fryslân werden afgebroken, werd Smalle Ee een onbeduidend dorp. Niet veel later vestigde de grietman Van Haersma zich in Oudega. Zeven generaties Van Haersma hebben vervolgens vanuit Oudega de grietenij Smallingerland bestuurd. In de loop der tijd streefde het steeds verder groeiende Drachten Oudega voorbij. Uiteindelijk werd in 1831 het gemeentebestuur voorgoed verhuisd naar Drachten …

De monniken zijn het project van De Wilgen, Smalle Ee en Buitenstvallaat. De Trije Mûntsen Underweis zijn ontworpen door beeldhouwer Jitze Sikkema en uitgevoerd met de hulp van vele enthousiaste dorpsgenoten en de kunstenaars Derk den Boer en Fokke Veurman gemaakt van lichte geschilde wilgentenen en donkerbruin gekleurde, ongeschilde wilgentenen die in de buurt zijn gekapt.

19 gedachten over “Drie monniken onderweg

 1. Hier kun je heel goed zien in Monniken dit zijn. Heel knap gemaakt. Echt kunst om te zien. Heel mooi!! Het was toen de tijd klooster afgebroken. Wat erg allemaal toen gebeurt is. Oja ik weet nog van jou foto’s kraanvogels. Het is zo mooi gezicht.

  Liked by 1 persoon

 2. Drie monniken onderweg… Het doet me denken aan de beeldenstorm in 1566. Toen werden alle priesters uit hun kerken gejaagd en overgenomen door de protestanten, het zal de monniken later ook zo zijn vergaan.

  Liked by 1 persoon

 3. Frysken en kûnsekwent spellen blijft een ‘uitdaging’, niet alleen op plaatsnaamborden. 😉 Je vorige bericht in dit kader had je getagd met o.a. Smelle Ie, dus daar had ik naar gelinkt (omdat er ongetwijfeld nog meer zou komen), maar deze heb je getagd met o.a. Smalle Ee. Dus nu heb ik bij mijn beschrijving op https://www.plaatsengids.nl/smalle-ee maar gelinkt naar de tag Woodlandart. Ook goed. 🙂

  Ik lees ergens op een pagina over het Woodlandart-project dat het de bedoeling is dat de 6 kunstwerken minimaal een jaar blijven staan. Er staat ook dat het vergankelijk materiaal is. In het midden blijft dus of de objecten na ca. een jaar geleidelijk zullen vergaan c.q. transformeren tot andere gedaanten, dan wel dat ze op enig moment verwijderd zullen worden. Nou ja dat zien we dan t.z.t. vanzelf wel…

  Liked by 1 persoon

  • Ja, het blijft af en toe ingewikkeld, Frank. Wat de borden betreft hebben gemeentelijke herindelingen het ook weer niet gemakkelijker gemaakt.
   Het logje van gisteren telt weinig woorden, maar het zijn wel alleen maar Friese woorden. Vandaar mijn keuze voor Smelle Ie.
   Het logje van vandaag is voor alle duidelijkheid weer Nederlandstalig en daar past Smalle Ee weer beter bij. Vandaar.
   Hoe jij dat met je linkjes doet, laat ik helemaal aan jou. 🙂

   De tijd zal inderdaad wel leren hoe de kunstwerken aan hun einde komen. 🙂

   Like

   • Duidelijk en begrijpelijk Jan. Dank voor de toelichtingen overigens. Nu weet ik eindelijk hoe Smallingerland aan zijn naam komt! Dat heb ik me altijd afgevraagd. Want ik heb wel boeken met plaatsnaamverklaringen, maar daar verklaren ze helaas alleen plaatsnamen en geen gemeentenamen en streeknamen.

    Liked by 1 persoon

 4. Mooie blikvangers, de monniken die uit het verleden komen en hedendaags zijn vastgelegd. Ook mooi is de combinatie van de lichte en de donkere tenen waardoor ze een beetje lijken te vervagen, alsof ze er zijn en ook niet zijn.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.