Een glazen paviljoen

Het valt niet mee om het nieuwe glazen paviljoen bij Villa Vijversburg in enkele woorden te omschrijven. Van bovenaf ziet het eruit als een soort ster met drie armen die zich alle drie in een boog uitstrekken in een andere richting. We staan op de foto hieronder voor de zuidelijke arm. Hier versmalt het paviljoen zich tot de tot dikte van een enkele glasplaat, waaruit een soort toegangspoort tot het terras achter de villa is uitgespaard …

Zoals ook op de bovenstaande foto te zien is, strekt één van de andere armen zich uit naar de villa,. De derde arm loopt buiten beeld naar rechts en eindigt in een ‘achterdeur’ naar buiten. Het centrale deel van het paviljoen is bedoeld voor kleinschalige exposities, concerten en lezingen …

Hoog tijd om binnen een kijkje te nemen. Let er vooral even op hoe ongelooflijk helder het glas is als je naar buiten kijkt, maar ook op de bijzondere weerspiegelingen die er door de gebogen vormen ontstaan. Er staan helemaal geen dragende kolommen in het paviljoen, en dat komt de transparantie van het gebouw ten goede. Mooi is ook de verdiepte ligging van het paviljoen, daardoor ontstaat er een boeiende relatie met het park. Ook de strakke afwerking valt op, er zijn geen storende elementen als tl-armaturen of verwarmingsradiatoren te zien. En toch is alle techniek aanwezig. Afijn, kijk maar even mee …

– wordt vervolgd –

30 gedachten over “Een glazen paviljoen

 1. Prachtig Jan! Het paviljoen én jouw reportages ervan. Het kost wat maar dan heb je ook wat, zogezegd. En niet zomaar wat. Het woordt ‘uniek’ wordt vaak misbruikt voor iets dat niet echt uniek is (door makelaars, evenementen, bezienswaardigheden e.d.), maar dit is er weer een die dat predikaat met recht verdient. Tytsjerk heeft er hiermee een topattractie bij. Ik heb e.e.a. samengevat en ernaar gelinkt op https://www.plaatsengids.nl/tytsjerk

  Geliked door 1 persoon

 2. Jan een mooie reportage heb je gemaakt, maar ik denk dat de beleving
  nog mooier is wanneer je er echt in rond loopt.
  Eigenlijk zou je een 3 d reportage moeten maken zodat je de diepte echt ervaart.
  Nee deze dame heeft geen hoge noten op haar zang, ik zou ook niet weten hoe je
  dat moet doen. 😉

  Nog een fijne avond, Erica

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat een prachtig Paviljoen!
  Soms duurt het even voor een kwartje valt, maar ik realiseer me ineens dat we, toen we in voorin de jaren 70 nog in Leeuwarden woonden, heel vaak langs dat Bos van Ypey gereden zijn.
  Wat een prachtig geheel is dat geworden, schitterend om met jou mee te lopen door dit geheel opgeknapte perceel. Ik zag zelfs op de plattegrond een stukje dat door Piet Oudolf is ingeplant!
  Hartelijke groeten van Zem.

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat een leuke blog Jan. Ik heb eindelijk weer eens tijd/ tijd genomen om op je blog rond te struinen. Een bezoek aan deze villa staat al een tijd op mijn lijstje met potentiële uitjes in eigen land, welke ik op mijn telefoon verzamel nav tips van vrienden of krantenberichten . Leuk om nu foto’s te zien, had alleen nog maar een recensie in de krant gelezen.

  Geliked door 1 persoon

   • Ga ik er een keer heen, maar wel met blad aan de bomen. Zag er zo mooi uit vanuit paviljoen.
    Iets moderns kan soms heel goed bij een oud gebouw. En dit is zo mooi transparant. Knappe constructie. Fijn dat je het beschrijft en zo veel mooie foto’s geplaatst hebt

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.