Nijlganzen in de polder

Vandaag zet ik opnieuw een paar ganzen in de schijnwerper, nijlganzen om precies te zijn. En dat zijn niet echt mijn favoriete ganzen …

Om te beginnen vind ik ze toch wat minder mooi dan bijvoorbeeld brandganzen. Dat masker rond de ogen geeft ze wat schurkachtigs, naar mijn idee. Weet je wanneer ik ze wel heel mooi vind? Als ze vliegen, want in de vlucht vallen de zwart-witte vleugels mooi op. Daar heb ik recentelijk helaas geen foto van kunnen maken. Verder dan deze korte parade in de wei ben ik in fotografisch opzicht niet gekomen …

Maar ik vind het bovenal luidruchtige ganzen. Ik kan ze niet ergens treffen of ze zetten meteen een grote snavel op. Dat is op een paar van de onderstaande foto’s ook goed te zien …

20 gedachten over “Nijlganzen in de polder

 1. ‘k Sprak gisteren toevallig even met een medevogelaar tijdens een wandelingetje rond de Tienhovense plassen, en die had het ook helemaal gehad met de nijlgans vanwege zijn agressieve gedrag naar andere vogels toe. Zo had hij met eigen ogen gezien hoe een paartje nijlganzen het nest van een koppel knobbelzwanen vakkundig vernielde, kennelijk omdat ze het te dicht in de buurt vonden van hun eigen nest …

  Ik zeg er wel meteen bij dat ik niet precies weet hoe schadelijk de nijlgans nu eigenlijk is voor inheemse soorten, en ik ben zeker niet niet per definitie voor het bestrijden van exoten. Al te gemakkelijk worden er op dat vlak kardinale blunders begaan:

  https://edmather.com/vogels/#jp-carousel-12505

  Trouwens: vroeg of laat komt het moment dat een soort ophoudt ‘exoot’ te zijn en dat we hem gewoon als ‘ingeburgerd’ moeten beschouwen.

  Liked by 1 persoon

  • Of en in hoeverre de nijlgans schadelijk is voor andere vogels, weet ik ook niet. Ik vind het alleen zelf een onprettige en onvriendelijke vogel. Maar over bestrijding heb je mij in dit geval niet gehoord, exoot of niet. En ik denk, dat we inderdaad kunnen stellen dat hij na 50 jaar wel zo ongeveer tot de standaard inboedel van onze natuur is gaan behoren. Maar ook dat maakt hem nog niet tot een vriendelijk beestje. 😉

   Liked by 1 persoon

 2. In Friesland kom je wel echt aan je trekken wat ganzen betreft. Dat is mij opgevallen toen wij er waren zo’n drie jaar geleden. Het was toen herfst. Immens veel ganzen gezien. Dat geweldig gakken boven je hoofd in groten getale. Indrukwekkend. Welke ganzen het waren, dat weet ik niet altijd… maar hier leer ik in ieder geval veel bij over de soorten ganzen. Hopelijk kan ik het onthouden…

  Liked by 1 persoon

  • Ja, het is indrukwekkend als zo’n grote groep ganzen opvliegt. Morgen een paar foto’s van het opvliegen van een paar honderd brandganzen in de Jan Durkspolder eerder deze week.
   Een paar jaar geleden vloog er eens een groep ganzen op vanuit een besneeuwd weiland, terwijl ik stond te filmen. Nou moet je weten dat ze bij het opstijgen vaak massaal overbodige ballast afwerpen … Dat had ik wat te laat in de gaten, met als gevolg dat de auto en ik onder de ganzenstront zaten. Wonderlijk genoeg bleef mijn camera vlekkeloos schoon. 🙂

   Like

 3. Bij ons zie ook veel nijlganzen. Maar geen brandganzen. Leuk dat bij elkaar komen. Ook veel wilde ganzen bij ons te zien. Ook keertje fazanten bij ons. Meestal zie je niet vaak. Lepelaars en reigers zie bij ons ook. Je hebt schitterend mooie foto’s kunnen maken.

  Liked by 1 persoon

 4. Hallo Jan,

  Je hebt ze er ook wel opgezet als duidelijk aanwezig ganzen die zeker geen tegenspraak dulden.
  Wat dat betreft zijn we wel verwend in Nederland met zoveel soorten ganzen bv de Indische rietgans vind ik
  heel mooi maar over het gedrag is niet veel bekend.

  Groetjes Erica

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.