Salamanders in de vijver

Ik geef het toe, ik heb er weer een verslaving bij … een hele vermoeiende verslaving.

Maar daarover straks meer, eerst even een kleine ergernis. Sinds enige tijd lijkt er een vervelend bugje in (mijn) WordPress te zitten. Regelmatig komt het voor dat een door jullie ingevoerde reactie in eerste instantie niet meteen in beeld verschijnt. Vrijwel altijd verschijnt die reactie echter wel als je evt. een paar seconden wacht, en dan de pagina nog eens vernieuwt b.v. met behulp van functietoets F5. Het is maar een tip …

Dan nu mijn nieuwe verslaving …
Dinsdag schreef ik al over de salamanders die onze vijver als verblijfskwartier hebben uitgekozen. Afgelopen week heb ik vooral tussen twee en vijf uur ’s middags op zonnige momenten zoveel mogelijk tijd aan de rand van de vijver doorgebracht. Dan heb ik namelijk de beste omstandigheden om video-opnamen te maken van die salamanders.

Om de beste beelden te kunnen maken, heb ik de camera daarbij op de hoogste stand op het statief. Om die camera vervolgens goed te kunnen bedienen, moet ik bij het statief staan. Dat laatste maakt het me weer niet makkelijker, want lang stil staan en MS, dat is geen gunstige combinatie. Maar ja, het is zo geweldig leuk om die beestjes door het water te zien scharrelen, daar heb ik dan wel weer wat extra vermoeidheid voor over …

Om mijn onderdanen tussendoor wat rust te geven, heb ik de camera regelmatig een tijdje zonder verdere bijsturing laten draaien, zodat ik zelf even kon gaan zitten. Veel van die opnamen zijn intussen na een eerste schouw (deels) in de digitale prullenbak verdwenen, omdat er weinig of niets op stond. Maar ik heb intussen ook al bijna een uur aan beelden die alleszins het bekijken waard zijn.

De komende dagen schijnen we wat minder zon te krijgen. Dat geeft mij de tijd om wat opnamen tot een paar filmpjes te monteren. En dan kunnen mijn benen voor de volgende zomerse periode mooi wat tot rust komen. Tot die tijd moeten jullie het nog doen met wat nieuws videostills van de salamanders…

43 gedachten over “Salamanders in de vijver

 1. Niks mis mee met deze verslaving. Leuk om bezig te zijn met deze waarneming in je eigen tuin. Het kost je energie maar past misschien wel binnen je schema.
  Als je filmpjes klaar zijn dan mogen wat mij betreft de zonnige dagen wel terugkomen. ☀️

  Liked by 1 persoon

 2. Wat een mooie, duidelijke foto’s van de salamanders in je vijver.
  De eerste foto: alsof je zelf onder water dit beestje tegenkomt.
  Best bijzonder, in zulk helder water zo duidelijk te kunnen fotograferen / videostills maken.

  Liked by 1 persoon

  • Dank voor de waarschuwing, we zullen proberen een oogje in het zeil te houden.
   Het water is echt in perfecte conditie. Kijkend naar de vissen, de salamanders, de krabbenscheer en de andere planten moet niet alleen de helderheid, maar ook het evenwicht goed zijn. Heel blij mee!

   Like

 3. geweldig Jan, en vervelend dat het zo vermoeiend voor je is.
  Maar als je rustig achter de computer de foto’s bekijkt maakt dat wel weer veel goed denk ik.
  Ik heb genoten van je prachtige nieuwe verslaving , de salamander foto’s.

  Liked by 1 persoon

 4. Fijn om zoiets te kunnen volgen en je bent lekker bezig, misschien leidt het ook weer een beetje af van de ziekte, ik hoop dat voor je. Ik vind het filmen dat je doet ook erg leuk en kijk uit naar de beelden die je gemaakt hebt. Dat lijkt me een hele klus het monteren, goed weekend. Hier regent het zachtjes goed voor de tuin.

  Liked by 1 persoon

  • Met de MS ben ik in het dagelijks leven nauwelijks bezig, Willie. Ik heb gelukkig een wat je noemt ‘milde’ vorm van MS. Wat me het meest plaagt zijn voortdurende vermoeidheid en meestal nogal krachteloze benen. Dat zijn klachten die je weliswaar vaak van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat op de een of andere manier beperken. Maar door de dingen die ik doe zoveel mogelijk op mijn manier en op mijn momenten te doen, valt er goed mee te leven. Maar dat zou allemaal een stuk minder zijn, wanneer ik Aafje niet aan mijn zijde zou hebben.
   De fotografie, het filmen en mijn weblog kosten veel energie, maar ze leveren vooral ook veel energie en plezier op. Dat dit met die leuke salamanders nu in eigen tuin kan, is een prachtige bonus. 🙂
   Ook hier heeft het een paar uur heerlijk zacht geregend. Dat zou best een paar dagen door mogen gaan, wat mij betreft.

   Like

 5. Het blijft een mooi gezicht die salamanders in je vijver, ik vraag me af
  of het soms twee soorten zijn die ene salamander heeft een soort
  franje aan de zijkanten.
  Kan natuurlijk ook zijn dat ze in een ander stadium van ontwikkeling
  zijn of misschien verschil tussen man en vrouw.
  Ik zou er ook uren kunnen bij zitten alleen maar genieten.

  Jan nog een fijn weekend

  Liked by 1 persoon

 6. Prachtig mooi Jan, en denk om jezelf, weet ik als geen ander, neem je rust! Ook al weet ik ook, als je echt iets wilt en het moet… dat je dan door die grenzen heen gaat 😉

  Neem dus je tijd, en ik ben benieuwd naar de montage later, en ja, dit weer, dat maakt dat ik vandaag de favoriete soep voor mijn LIefste ga maken zo, soto namelijk, indisch, kip, dus erg gevoelig in de zomer tijd, maar nu perfect weekend daarvoor!

  X

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.