Op reis naar de maan

Het zal je vast niet zijn ontgaan, vandaag is het op de kop af 50 jaar geleden dat Apollo 11 werd gelanceerd. Vier dagen later zette de Amerikaanse astronaut Neil Armstrong als eerste mens voet op de maan met de beroemde woorden: “That’s one small step for a man, one giant leap for mankind.”

Als kinderen groeiden we in de jaren zestig op in een spannende tijd te midden van zaken als de Koude Oorlog en de race naar de maan. De ruimtevaart was volop in ontwikkeling en kleurde onze jeugd met zaken als de tv-serie ‘Thunderbirds’, ruimtevaartbehang en ruimtevaartspeelgoed. De reis van de Apollo 11 met de landing op de maan was wat mij betreft wel hoogtepunt uit die tijd. Ik heb lang in de veronderstelling geleefd, dat ik die landing en de eerste stap van Neil Armstrong op het maanoppervlak indertijd allebei live gezien heb. Daar ben ik later toch wel wat over gaan twijfelen. Nu is er echter een herkansing …

Ter gelegenheid van dit 50-jarig jubileum, heeft NASA momenteel o.a. een website online, waarop je de hele reis van Apollo 11 van begin tot eind integraal kunt beleven. Vanaf T-minus 1 (de laatste minuut voor de lancering), via de landing op de maan tot en met de terugkeer op aarde kun je de hele reis met alle gesprekken tussen de vluchtleiding en de astronauten volgen. Daarbij kun je gelijktijdig kijken naar foto’s en videobeelden van de reis, die voortdurend worden geactualiseerd binnen de tijdlijn. Door op het onderstaande linkje te klikken, ga je naar de betreffende site van NASA. Ik denk, dat ik die weergave straks maar eens in gang zet. In de Tour is het tenslotte toch een rustdag …

“De reis van Apollo 11 in Real Time …”

En over de maan gesproken …
Komende nacht is vanuit Nederland en België bij heldere hemel een gedeeltelijke maansverduistering te zien. Het begin van de verduistering vindt plaats als de maan bij ons nog niet op is. Om 23:31 uur is de verduistering maximaal. De maan staat dan laag boven de horizon (ongeveer 10 graden). Hou hier rekening mee bij het kijken. Tussen de bebouwing zul je dan nog weinig zicht op de maan hebben. Het is dus belangrijk om een plek met vrij zicht op de zuidoostelijke horizon te kiezen …

Ik sluit af met een greep uit de foto’s, die ik de afgelopen 10 jaar van de maan heb gemaakt. Nadat ik jullie allen voor de komende tijd mooi weer en lange dagen heb gewenst, zal ik eens kijken of ik me een tijdje rustig op het ritme van tijd en ruimte voort kan laten deinen …

Een mooie zomer en alle goeds gewenst. Tot ooit!

 

38 gedachten over “Op reis naar de maan

  • Dat heb je goed begrepen, Suske. Ik ben de laatste weken en maanden weer van de ene pijncrisis in de andere terecht gekomen. Ik hoop nu eindelijk even in rustiger vaarwater te komen. Begin deze week zal ik een update plaatsen.
   Bedankt voor je reactie en een fijne zondag verder.

   Geliked door 1 persoon

 1. Deze maan is zeker indrukwekkend om te zien. Je hebt prachtig van foto’s gemaakt. Landing was indrukwekkend om te zien. Wat fijn dat je tips geeft. Daar leer ik ook wat van. Fijne vakantie gewenst.

  Like

 2. A, ja, mooi, Afanja.!
  Alleen al om méér te weten van de onmetelyke ruimte buiten onze aarde, en iets meer te gaan begrypen van het heelal en de tyd, wil ik 100 worden.
  Die 20ste juli 1969, had ik zelfs myn kinderen – jongen 3 en meisje 1 jaar – uit bed gehaald, om ze midden in de nacht, éven voor 4 uur, mee te laten genieten van die eerste stap op de maan.
  Ze beweren beiden dat ze dat nog steeds weten…
  .
  Henry Kloostra.

  Geliked door 1 persoon

 3. Je laat ons een prachtige serie na, en heel bijzonder, wij hadden een familie bijeenkomst op deze avond in de Alde Feanen, helaas was het dus bewolkt en ben ik lek geprikt door de muggen, maar het was voor een goed doel 😉

  Geniet van deze zomer en jouw pauze! Kan ik mooi even rustig bij lezen, en jouw maan foto’s zijn beter dan de mijne, ja, ik ga eens kijken naar een betere camera…. ooit.

  X

  Geliked door 1 persoon

 4. Dag Jan, geniet van een mooie zomer, zonder al teveel last van je lijf,
  dat wens ik voor jou,

  en we zien elkaar terug hé…. over een tijdje… als het weer weer wat zachter is

  de groeten en maak het mooi hé

  Geliked door 1 persoon

 5. mooie serie en verhaal in dit blog over de maan Jan

  Ik heb ook een stukje gezien van de verduistering, maar was op de fiets op weg naar huis van een zonsondergang, had helaas niet het juiste foto gereedschap in de fiets tassen 😦 om er een mooi foto van te maken heb nog een poging gedaan met ISO1600 uit de hand maar dat ziet er niet zo fraai meer uit, helaas.

  Geliked door 1 persoon

 6. Mooie serie. Mooi al die verschillende foto’s van de maan.
  Ik was toen nog te klein en kan me er niets van herinneren. Gisteravond wel de interessante uitzending gezien. Dat waren hele andere tijden.

  Geliked door 1 persoon

 7. Je biedt genoeg mooie links én prachtige (eigen) foto’s om ons intussen mee te vermaken.
  Ik herinner mij de maanlanding én -wandeling ook maar fragmentarisch. Ook Bauke zal graag alles nog eens bekijken aan de hand van de Nasa site.
  Intussen neem jij een blogvrije periode: ik wens je een goede tijd toe, je gaat hopelijk ook veel genieten en inspiratie opdoen.
  Hartelijke groeten van Zem.

  Geliked door 1 persoon

 8. We worden oud Jan….ik kan me de dag nog herinneren als de dag van gisteren….We waren nog niet zo lang getrouwd en we keken op een TV …zwart wit…zo`n oude Philips toestel…klein beeldje. wat fantastisch was dat toen. Dat oude toestel van ons thuis gaf dus ook nog een extra dementie aan het verhaal….
  Tja..die maan…gisteren stond die inderdaad laag…..hier in de stad geen schijn van kans….trouwens…die maan zie ik wel op verschillende blog nu voorbij komen….kon gerust gaan slapen gisteren.

  Geliked door 1 persoon

 9. Wat lang geleden al! Ik weet niet meer waar ik zat, op school in mijn bed? Heb het wel op TV gezien, het was het eerste jaar dat we een TV hadden. Jij hebt veel maanfoto’s Jan, Jannekemaan…

  Geliked door 1 persoon

 10. Jan een hele mooie serie heb je hiervan gemaakt en met een beetje
  heimwee kijk ik terug naar die tijd terug.
  De Thunderbirds daar bleef je voor thuis net zoals voor de wrekers.

  Jan ga mee met het ritme van de tijd en geniet van alles wat op je pad komt.
  We komen elkaar vast wel weer tegen.
  Maar voor nu eerst bijtanken dan kan je er straks weer tegen aan.

  Groetjes Erica en fijne rustige dagen

  Geliked door 1 persoon

 11. Prachtige serie foto’s Jan
  Het ga je goed en ik hoop dat je eerdaags het bloggen een beetje gaat missen en zo nu en dan nog wat van je laat horen.

  Geliked door 1 persoon

 12. Altijd een dankbaar model voor fotografen. Vanavond zal ik naar buiten gaan en kijken als ik er aan denk, voor nu volstaat de link waarvoor dank.
  Het waren spannende dagen ondanks het ongeloof van sommigen.

  Geliked door 1 persoon

 13. Hey Afanja,

  Het heeft wel iets ….
  Back to the summer of ’69 !
  Toen Eddy Merckx op weg was naar de eerste Tourzege en de Amerikaan naar de maan was dit een een magische week van de eeuw !

  Mooie reeks en tof dat je die hebt bovengehaald uit je archieven om te tonen !

  Fijn dag Jan !

  Geliked door 1 persoon

 14. Hoi Afanja,

  rustig voort deinen op het ritme van tijd en ruimte.
  Wat een mooie zin.
  Passend ook bij de mooie foto’s van de maan…

  Vorige week heb ik de docu gezien van Apollo11. Prachtig!

  Mooie zomer en groet van Marlou

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.