Tegenliggers te water

Het strandje van Smalle Ee had ik gistermorgen helemaal voor mezelf. Op de Smalle Eesterzanding moesten een paar tegenliggers de beschikbare ruimte met elkaar delen. De Smalle Eesterzanding leidt namelijk niet alleen naar de Drachtster jachthaven, maar maakt ook deel uit van de druk bevaren vaarweg naar de Drachtster industriehaven …

Van rechts kwam de Aquanaut Drifter 1050 ‘Njord’, een motorjacht uit Lemmer het beeld in varen op weg naar het Friese merengebied. Voor een slordige € 1.000 mag je daar een weekje mee over de Friese wateren varen. Vanaf de andere kant koerste de ‘Forza’, een 672 ton metend motorvrachtschip uit Zwijndrecht met een lengte van 57 m, in de richting van de Drachtster industriehaven …

De vaarweg naar Drachten gaat dwars door Nationaal Landschap De Alde Feanen. Tot op dit moment mogen er schepen tot een lengte van tachtig meter en een breedte van tien meter door het kanaal, met een diepgang van maximaal 2,75 meter. Er zijn ontheffingen mogelijk voor schepen tot 95 meter. De gemeente Smallingerland wil – met het oog op het nog steeds groeiende havengebied – de vaarweg al heel lang graag openstellen voor schepen tot 110 meter …

Al jaren zoeken gemeente en bedrijfsleven naar mogelijkheden om grote schepen toegang te geven tot Drachten. Daartoe is een oud plan weer nieuw leven ingeblazen: de aanleg van een nieuw kanaal door de polder de Hegewarren. Daar zitten grenzend aan het Natura2000-gebied De Alde Feanen zeven boeren en men ziet ten tijde van de stikstofcrisis blijkbaar kans om die daar snel even weg te krijgen.

Het gemeentebestuur van Smallingerland heeft afgelopen week in al haar wijsheid besloten om 9 miljoen euro te reserveren voor die nieuw waterweg. Voor de komende jaren kan de gemeente de begroting echter maar niet rond krijgen. Er moet naar schatting 12 tot 14 miljoen euro worden bezuinigd, meldt Omrop Fryslân. Burgemeester en wethouders en de gemeenteraad wringen zich in allerlei bochten om een oplossing te vinden. Zeker is al wel dat er 7,2 miljoen euro moet worden bespaard op het zogenaamde ‘Sociaal Domein’. Dan gaat het bijvoorbeeld om de jeugdzorg en de voorzieningen voor ouderen en gehandicapten. Smallingerland noemt de bezuinigingen voor de komende jaren ‘ongebruikelijk maar noodzakelijk’ en spreekt van ‘moeilijke keuzes’.

Ik voel de eerste klappen alweer aankomen: alvast bedankt gemeente, maar niet echt!

36 gedachten over “Tegenliggers te water

 1. Vrachtschepen hebben voorrang, dus mocht het te smal zijn zal het jacht moeten wachten … Tja, over die politieke keuzes ga ik me maar niet uitlaten want daar gaan mijn haren van rechtop staan.
  Maar het zijn wel mooie plaatjes vanaf je prive strandje en zo met de vogels op de paaltjes.

  Geliked door 1 persoon

 2. Overal heb je wat met Stikstof in de lucht. Kijk maar eens vliegtuig bij ons achter. Helemaal erg. Daar worden niet geluld. Heel raar. Varen is juist heel mooi. Heb daar weer over te vertellen. Dure bootjes hebben wel om te varen. Blijft altijd wat te zeuren.

  Geliked door 1 persoon

 3. Aanvankelijk dacht ik dat dit een mooi verhaal zou worden, maar het einde van het verhaal stemt niet vrolijk. Dit is een van de zoveel schrijnende voorbeelden van verkeerde keuzes.
  Dat neemt niet weg dat het wel een mooi en informatief logje is.
  Als brugwachters wisten we vroeger precies of het een eigen jacht of een gehuurd jacht was. Jij kunt ook goed meekomen, lees ik. 👍😜😃

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik kan niet oordelen over de noodzaak van grotere schepen in de Drachtster haven, die ik nog ken van toen ik vijf jaar oud was, dus nu zo’n 284 jaar geleden, en die toen een levenloze inham in de weilanden was. Hier in het Groningse hebben we de luchthaven van Eelde. Ook, of in elk geval zeker, een onrendabel bedrijf dat met overheidssubsidies overeind moet worden gehouden. Politiek is keuzes maken. Of het bestuur van Smallingerland de juiste keuze maakt is onzeker.

  Geliked door 1 persoon

  • De keuzes lijken zowel landelijk als op lokaal niveau steeds moeilijker en ingrijpender te worden. Er moet met veel verschillende belangen rekening worden gehouden. Ik zou momenteel niet graag voor bepaalde keuzes verantwoordelijkheid willen of kunnen nemen.

   Geliked door 1 persoon

 5. Hier niet beter hoor. De sociale zorg gaat ook langzaam maar zeker achteruit en het is daar dat men het liefst bespaart.
  Hier in Roeselare wilt men ook grotere schepen binnen krijgen. Dat daarvoor veel natuur dient opgeofferd te worden is in hun ogen van minder belang.

  Geliked door 1 persoon

 6. Ach ja ze pompen er gewoon geld in waar het vandaan komt dat Interesseert ze niet zo lijkt het wel.
  Maar als ze zelf eens in een andere situatie terecht komen schreeuwen ze vaak moord en brand.

  Like

Reacties zijn gesloten.