Zonnepanelen aan lager wal

GroenLeven heeft in juli en augustus een drijvend zonnepark geïnstalleerd op de zandwinplas van de firma Van der Wiel bij Nij Beets. Het zonnepark telt ruim 33.000 zonnepanelen en kan groene stroom opwekken voor zo’n 4.000 huishoudens in de omgeving …

Vanaf de weg levert dit zonnepark in tegenstelling tot de grote zonneparken die her en der op het land of in het veld verschijnen, hoegenaamd geen landschapsvervuiling op. Sterker nog: je ziet het niet eens vanaf de weg. Omdat de zonnepanelen laag boven het water zijn gemonteerd, blijft de andere oever van de plas gewoon zichtbaar. Er gaat geen natuur of landbouwgrond verloren met de aanleg van dit park. En zwemmen in deze plas was toch al nooit een goed idee …

Er was alleen 1 probleem. Enkele dagen voordat de tijdelijke verankering van het zonnepark zou worden vervangen door de definitieve verankering, trok er 20 augustus tegen middernacht een zeer zware onweersbui over de plas. De wind kreeg vat op het zonnepark, waardoor het deels op de oostelijke oever werd geschoven …

De foto’s in de dit logje heb ik 5 dagen na het noodweer gemaakt, op het moment dat een bui net wat sneller naderde dan ik had ingeschat. Een drone-opname van de Leeuwarder Courant van een dag na de onweersbui geeft een mooi zicht op het geheel. Daarop is goed te zien dat het hele zonnepark flink aan lager wal is geraakt : ‘Drijvend zonnepark Nij Beets slaat los door noodweer’

35 gedachten over “Zonnepanelen aan lager wal

 1. Tsja, hier hadden ze dus geen rekening mee gehouden. Toch hadden ze dit wel kunnen bedenken gezien de extreme weersomstandigheden van de laatste jaren.
  Het lijkt me een geschikte combinatie om een zandwinplas te combineren met een zonnepark.
  Gisteren was net op het nieuws dat het netwerk al die winning van energie niet aankan. Dat is inderdaad ook weer een punt.
  Het valt me bij dit park op dat de panelen naar twee kanten schuin liggen dat in tegenstelling tot de overige zonneparken. Naar mijn idee, dan.
  Ik schreef in een eerder log over het project bij Heerenveen wat al weken stil ligt. Ik had het eerder moeten schrijven, want een dag later gingen ze weer bezig. 😉 Ze plaatsen nu het raamwerk waar ze straks de panelen inschuiven.

  Like

 2. De ene is hier wellicht wel mee eens dat het op het water was geplaatst maar de natuurklimaat dus niet en toen had de storm er doorheen geraasd. Dus is het al een gegeven op het water heeft het geen lang leven. Denk ook niet dat het hier zal horen want je kan ook hiermee het waterleven storen. Het enige wat het nu kost is onnodig veel geld en is dit nu echt wat het meeste telt.??? Denkt men hierbij ook wel aan de natuur of is het toch de macht, want zie wat er gebeurd met een harde wind nu … Weer onnodig veel geld uitgegeven en de natuur ontkracht.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik denk ook meteen een goede les, gezien ik er was ver voor Storm Francis, het is puur toeval dat ik eraan toe kwam qua bloggen vlak erna… jij bent er dus nog 5 dagen na dato geweest, eerlijk? Ik had gedacht dat men er dan allang mee bezig was en het weer te water was geweest wel, maar goed, het is een les, en ik denk dat de uiteindelijke verankering ook weer net even anders zal zijn misschien dan in eerste tekeningen en gedachten gedaan zou worden. Denk je niet?

  Nog beter…

  X

  Geliked door 1 persoon

 4. ha Afanja,

  oh jee… dat ziet er niet goed uit.
  Het was dan ook een hevige storm.
  Eerlijk gezegd vind ik het geen mooi gezicht, al die dingen op de weilanden.
  Brengt geld in het laatje (voor de boer dan), maar verder… geef mij maar een kudde mooie koeien!

  groetjes!

  Geliked door 1 persoon

 5. wat een pech zo’n onweer bui voor de boel helemaal verankerd was Jan
  Leuk ook die link naar de video, ziet er wel mooi uit met die drone opnames
  hopelijk hebben ze hier van geleerd en zullen ze dit een tweede keer voorkomen

  Geliked door 1 persoon

 6. Ah juist! Ik rij wel eens langs die plas. Wel goed dat ze ‘verborgen’ zijn, hoewel, ik zag vorige week zo’n prachtige luchtopname vanuit de Tour-de-France-helicopter en daar lag in een zacht glooiend heuvelland ook een groot zonnepark, maar dan als een soort matglanzende deken over het landschap geplooid, en dat was mooi! Maar ik ben er geen voorstander van de Wide Ie en het Pikmar vol te leggen met die dingen. 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Ik ben er ook geen voorstander om overal maar zonneparken en -panelen neer te kwakken. Maar als ik een vergelijking maak tussen wat er sinds enige tijd bij Oosterwolde in het veld staat en wat hier op de plas ligt, dan gaat mijn voorkeur toch wel uit naar het laatste. Maar dit kan zeker niet op elke plas of ieder meer.

   Geliked door 1 persoon

 7. Bij een andere blogster las ik ook al een heel verhaal over deze losgeslagen zonnepanelen.
  Volgende week worden er zonnepanelen op mijn dak bevestigd. Waarbij ik hoop dat deze direct stormvast bevestigd worden.

  Zonnige groet,

  Geliked door 1 persoon

 8. Dan zit datzelfde risico er terug in bij een volgende storm?
  Mooi? Niet echt.
  Zinvol? Wellicht wel. We hebben ze nodig.
  Zelf ben ik nogal pro om grote platte daken van bedrijven vol te leggen, ze storen dan het zicht niet. En het is onbenutte oppervlakte. Veiligheid blijft een delicaat ding.

  Geliked door 1 persoon

  • Als het goed is, is het zonnepark intussen voorzien van de definitieve verankering, zodat het niet weer op drift zal raken.
   Er kunnen inderdaad nog veel zonnepanelen op platte daken worden gelegd. En ook in de gemiddelde woonwijk heb ik geen probleem met zonnepanelen op het dak. Het wordt al een andere verhaal bij beschermde stads- en dorpsgezichten, daar moet naar andere oplossingen worden gekeken.

   Like

 9. Ja, die tijdelijke verankering was duidelijk niet stormvast…
  Maar toch, het is nuttig en nodig, zonnepanelen; maar ik blijf gemengde gevoelens houden over de landschappelijke schoonheid van deze projecten. Op het land of op het water of op de daken: echt mooi vind ik het niet.
  Met de tijd zullen er wel betere oplossingen komen.
  Hartelijke groeten, Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • Een landschappelijke verrijking leveren zonnepanelen nergens op, volgens mij. Er kunnen nog veel zonnepanelen op platte daken worden gelegd. En ook in de gemiddelde woonwijk heb ik geen probleem met zonnepanelen op het dak. Het wordt al een andere verhaal bij beschermde stads- en dorpsgezichten, daar moet naar andere oplossingen worden gekeken.

   Like

Reacties zijn gesloten.