Speurend naar prooi

De torenvalk die ik hier gisteren en ook vorige week al voor het voetlicht bracht, was echt een voorbeeldig model …

Nadat hij vanaf zijn prominente plekje in de top van een boom mogelijk ergens in het gras iets had gezien, vloog hij op. Enkele tientallen meters verderop bleef hij speurend naar prooi enige tijd biddend in de lucht hangen. Korte tijd later dook hij naar beneden, waar hij buiten zicht van de camera misschien een versnapering kon bemachtigen …

40 gedachten over “Speurend naar prooi

  • Een biddende torenvalk is hier nauwelijks een bijzondere verschijning te noemen, Dirk. In de afgelopen jaren heb ik al heel wat biddende torenvalken kunnen kieken. Ze hebben op bepaalde plekken een goed leven in en boven de weilanden.

   Ik zat eerlijk gezegd al een tijdje op een soortgelijke vraag te wachten. 🙂
   Sinds ik 16 jaar geleden de diagnose MS kreeg, heb ik ervoor gekozen om met slechts één camera meer op pad te gaan. Ik wilde geen gesleep en gesjouw meer met een camera en meerdere lenzen. Sindsdien heb ik al mijn foto’s gemaakt met alles-in-één camera’s, tegenwoordig bridgecamera’s genoemd. Sinds twee jaar heb ik de Canon Powershot SX70HS. Ik kan daar alles mee doen, met een bereik van 1 cm tot 65 x zoom (https://www.canon.nl/cameras/powershot-sx70-hs/).
   Natuurlijk haal ik daarmee niet de kwaliteit die jij haalt, maar voor mijn doeleinden is het prima. 🙂

   Geliked door 1 persoon

   • Dikke merci voor je antwoord op mijn vraagje.
    Deze Canon SX70HS heeft echt wel een super zoom, amai ni ! Mijn (bridge) Sony RX10mark3 gaat tot 25x zoom) en voldoet ook aan mijn voorwaarden. Het gesjouw met zware lenzen ben ik ook kotsbeu, mijn rug kan het niet echt meer aan. Daarom dat ik die superlichte Sony bridge heb en nu recentelijk de samsung S20 gsm als 2de camera voor landschap en stad fotografie 🙂 Alles kan ik een klein heuptasje worden meegedragen, lichtgewicht is heel fijn vind ik 🙂
    Waar ik woon (15km van het centrum van Brussel en 10km van Aalst) is niet echt veel vrije natuur meer te vinden. En verplaatsingen doen om in de vrije natuur te zijn, is met al dat ellendige fileverkeer van nu een bron van ergernis geworden. We denken hier meer en meer aan een mobile home… We zien dat wel in het post-corona tijdperk 🙂

    Geliked door 1 persoon

    • Ja, met de zoomfunctie is niks mis. Het enige nadeel van mijn huidige camera is het in het donker wel behelpen is. Bij weinig licht heeft hij al snel last van ruis. Dat neem ik dan maar voor lief, want ik fotografeer bijna alleen nog overdag.

     Jammer dat je steeds verder van huis moet om mooie en rustige natuurgebieden te vinden. Hier valt dat gelukkig heel erg mee. Drachten ligt ideaal voor een ritje naar bos, hei, water, weilanden, … Wat je maar wilt, alles binnen luttele tijd bereikbaar.

     Geliked door 1 persoon

     • De mogelijkheden met superzoom cameras zijn altijd beperk in de uitersten, maar dat gegeven kan een serieuze fotograaf zeker niet tegenhouden om min of meer top foto’s af te leveren he ? 😎
      Met de Sony RX10 moet ik geen sport of actie fotografie doen, daar is dat ding niet voor gebouwd, maar in heel het middengebied zal die camera, evenals je Canon powershot SX70HS superzoom heel mooie beelden afleveren. En meer verwacht ik er niet van 😉
      Misschien kopen we wel een mini mobile home (type Van) om naar Friesland te reizen… Jullie machtige zee natuur in NL vind ik meer en meer boeiend !

      Geliked door 1 persoon

 1. Mooie foto’s van die Torenvalk. Het is een roofvogel die, zeker biddend in de lucht, op heldere dagen wel wil meewerken bij het schieten van mooie plaatjes. Nu ik me sinds dit voorjaar ook ben gaan toeleggen op vogels fotograferen heb ik dat ook geleerd. En hoe lastig het is bos- en rietvogels te fotograferen. Bijna altijd zit er wel een takje of een rietstengel in de weg…

  Geliked door 1 persoon

  • Een biddende torenvalk is inderdaad wel een van de makkelijkste doelwitten voor de beginnende vogelaar, denk ik.
   Met de vaak veel kleinere vogels in bomen en struiken of tussen het riet is het een heel ander verhaal. Geduld is een schone zaak voor de vogelfotograaf, en hoewel ik vrijwel altijd tijd genoeg heb, heb ik maar zelden de rust en het geduld om langere tijd in een vogelkijkhut of een schuilhut te zitten tot hèt moment zich vlekkeloos voordoet.

   Like

Reacties zijn gesloten.