Eindejaarsmijmeringen in de tuin

“Moet er nog wat gezegd worden over 2020 …?” vroeg ik me af, terwijl ik naar de tuin in kerstsfeer zat te staren. Voorgaande jaren maakte ik in december nog wel eens iets van een jaaroverzicht, maar ik kan er nu niet echt toe komen. Corona heeft ons leven vanaf half maart flink in zijn greep genomen, dat is geen nieuws. Daar is eerst wel even genoeg over gezegd, wat mij betreft. In de aanloop naar de vaccinaties zal er nog genoeg te mopperen zijn, maar dat bewaar ik dan maar voor volgend jaar …

Op hoofdlijnen was 2020 een waardeloos jaar, maar was het daarmee een verloren jaar? Zeker niet, er waren nog genoeg kleurige lichtpuntjes en mooie momenten. Je moet er alleen oog voor hebben en je ervoor openstellen. Zo was er eind juli een leuke kennismaking met Omabaard en haar kleine reisgezelschap in de Ecokathedraal bij Mildam. Verder heb ik, zodra het leven in coronatijd wat in ‘nieuw normale plooien’ viel, toch ook weer een aantal gezellige dagen met mijn fotomaatje gehad …

En het klinkt misschien raar, maar dankzij corona is voor Aafje en mij de overgang naar haar pensionering achteraf bekeken heel soepel verlopen. Nadat Aafje tijdens de eerste lockdown volledig thuis had gewerkt, kon ze in de laatste maanden afwisselend thuis en op kantoor werken. En zo zijn we in feite heel harmonieus naar de nieuwe situatie gegroeid, waarin we huis en tuin vanaf nu niet alleen ’s nachts maar ook overdag delen …

Nee, verder hoeft er niet veel meer te worden gezegd, ik ben wel klaar met 2020. Eigenlijk hoef ik alleen mijn vuurwerkshow voor morgen nog maar voor te bereiden …   😉

42 gedachten over “Eindejaarsmijmeringen in de tuin

 1. Het is inderdaad het slechtste jaar wat ik tot nu toe heb meegemaakt Jan.
  En ik denk dat velen dat zo beleefd hebben, hopelijk komt er in het nieuwe jaar weer een beetje verbetering in.
  Fijne Jaar wisseling en een goed en heel mooi nieuw jaar Jan.

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat een mooie mijmering. Ook ik heb 2020, afgezien van de coronaterreur ervaren als een jaar met veel mooie momenten, wandelingen en nieuwe kansen.
  Ik wens jullie een fijne uitzwaai van het jaar en het beste voor 2021!

  Geliked door 1 persoon

 3. Dat jullie het in de toekomst heel fijn gaan hebben, daar twijfel ik niet aan 🙂
  Je hebt van je tuintje een echt licht festival gemaakt, mijn complimenten hoor !
  2020 is een heel raar jaar geweest, maar ik vind het zeker geen verloren jaar.
  Zo heb ik mensen (van wie ik het niet had verwacht !) initiatieven zien nemen om alleenstaanden te helpen (boodschappen doen, klusjes in de tuin, enz), toch wel positieve dingen hé ?
  Misschien onnozel, maar door corona heb ik veel mooie plekjes ontdekt in eigen streek, tijdens de vele, lange wandelingen 🙂 Dat zie ik zeker als lichtpuntjes in dit barre jaar.
  De vaccins zijn nu onze lichtpuntjes in het duister…
  Hopelijk zijn we nu stilaan op weg naar een mooiere en vooral gezonde wereld Jan !

  Geliked door 1 persoon

  • Goed om te horen dat jij de zonnige kant van het leven ook vast hebt kunnen houden, Dirk. Nu had ik dat idee toch al gekregen op je weblog, maar het is goed om daarvan bevestiging te krijgen.
   Dat laatste lijkt me een mooi startpunt van het nieuwe jaar.

   Geliked door 1 persoon

 4. Die mijmeringen heb je weer mooi en kleurrijk geschetst. Toch wel handig zo’n tuinlampje. 🙂
  Fijn dat de overgang naar de pensionering goed is verlopen. En zo vloeit alles weer mooi in elkaar over en komt het allemaal weer goed! En dat laatste hopen we ook wat betreft de coronaperikelen.

  Geliked door 1 persoon

 5. In sombere buien heb ik ook wel eens gedacht: dit is een verloren jaar. Maar verloren is een jaar natuurlijk nooit. Het zal, naast alle persoonlijke herinneringen, een plaats krijgen in het collectieve geheugen, net als, voor de ouderen, de autoloze zondagen en (voor de noordelingen) de winter van 1979. Maar nu gaan we hoopvol het nieuwe jaar in. Ik kan niet wachten! Ik wens jullie een goeie jaarwisseling Jan.

  Geliked door 1 persoon

  • De autoloze zondagen …Tja, toen schrokken we flink na een vergelijkbare redevoering van onze minister president Joop den Uyl. Alles zou anders worden. Het goeie leven zou nooit weer terugkeren, weet je nog!?
   En dan de sneeuwwinter van 1979. Ook dat staat nog op het netvlies gegrift. Saamhorigheid trok ons toen door de noodtoestand heen. Maar ja, die noodtoestand duurde maar een dag of wat. Kom daar bij corona eens mee aan … ;-(
   Voor jou en je dierbaren ook een rustige en veilig jaarwisseling, Peter.

   Geliked door 1 persoon

 6. Zo heeft elk nadeel, hoe groot ook, best wel een voordeel. Ook mijn overstap van werknemer naar op rust gestelde rentenier (ha ha ha) werd doorkruist van de eerste coronagolf. Eigenlijk heeft me dat totaal niet gestoord en zoals je zegt, we wisten best te genieten van het mooie weer en de natuur. Geniet nu maar van jullie uitgebreider samenzijn en wees voorzichtig met het vuurwerk morgen. Hier in België is het verboden om vuurwerk af te steken maar ook die regel dat wordt met de voeten getreden.

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, je hebt gelijk de grote JC zei het al. En dan is het mooi om te ontdekken dat er ook zonnige kanten zijn,
   Ook nu het verboden is, organiseer ik hier morgen mijn eigen bescheiden vuurwerkshow. Dat doe ik al 15 jaar, en dat laat ik me ook nu niet afpakken. 😉

   Like

 7. Die laatste foto is mooi en wonderlijk. Hier ook mijn andere helft met pensioen in soepele overgang, nog niet zo lang geleden, of had ik dat al gezegd? Het is fijn, maar als we samen thuis zijn, verlies ik de tijd 🙂 Ik moet echt mijn ritme bewaken.

  Geliked door 1 persoon

  • Op de laatste foto zie je mijn weerstation, voor de gelegenheid heb ik wat kerstlichtjes aan de mast bevestigd.
   Fijn dat de overgang naar de pensionering ook bij jullie soepel is verlopen, Dianne. Ik ben het ritme van de dagen na twee weken al kwijt … daar moeten we nog wat op zien te vinden volgend jaar. 😉

   Geliked door 1 persoon

 8. Ik wens jullie mooi vuurwerk toe! 😉
  Nee, niet echt hè. Dat jullie oud en nieuw even harmonieus mag verlopen als de overgang van Aafje van werkend naar pensioen. Dat wens ik jullie toe. En een goede gezondheid in 2021. Vind ik nog altijd het állerbelangrijkste.

  Geliked door 1 persoon

 9. Je overpeinzingen worden geïllustreerd met romantische beelden van je tuin: wat een gezellig uitzicht!
  Een goede zaak, dat dit jaar jullie een mooie voorbereiding gaf op het pensioen van Aafje, een oefenperiode , die goed uitpakte 😉 en dus goed uitpakken zal.
  Hopelijk brengt volgend jaar ons wat ontspanning: eerst horen en zien, dan geloven….
  Een gezellige jaarwisseling wens ik jullie toe, Jan. Sla jij maar op de pannen en zeg: boem. En Aafje sissen en wat gillen. Maar kijk eerst of er geen Boa’s door de straat lopen.
  Morgen zien we hoe je het écht doet..
  Hartelijke groeten van Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • Een betere manier om toe te leven naar Aafjes’ pensioen hadden we niet kunnen treffen. Zonder corona hadden wij hier nu in een hele harde transitie gezeten. Maar eerlijk is eerlijk, ik had het toch liever zonder corona gedaan, dan maar met wat hobbels in de nieuwe situatie. Daar waren we ook wel overheen gekomen. 😉
   De ontspanning zullen we ook in het nieuwe jaar nog lang in en rond huis moeten zoeken, denk ik. Maar moed verloren, al verloren … met Hugo weifelend en aarzelend voorop, gaan we uiteindelijk toch gestaag richting vaccinatie.
   Ook voor jullie een fijne en veilige jaarwisseling.

   Like

 10. Uit al het slechte komen ook goede dingen voor! Wat fijn dat de pensionering van Aafje goed verlopen is en jullie op mekaar kunnen afstellen want dat is ook niet zo makkelijk lijkt me. Dacht even dat Aafje in huis zat en jij dag en nacht de tuin 🙂 …
  Vuurwerkshow, ben benieuwd. Hier geen vuurwerk meer…

  Geliked door 1 persoon

 11. Wat een kleurenpracht bij jullie vijver! Dikke jas en trui, warme muts over het hoofd, geitenwollen sokken aan, en genieten daar.
  Voor jou was het jaar extra moeilijk, bovenop gans dat gedoe, had je nog lang naweeën van die hittegolf. Ik wens je dus een fijner jaar, nu samen met Aafje in huis, en dat lijkt alvast vlot te lopen. Heerlijk!
  En wie weet, tot ooit?! Zou super zijn! Maar plannen zitten nog ver weg in de diepvriezer, we zien wel, tijd brengt altijd raad.
  Hou het gezond Jan!

  Geliked door 1 persoon

 12. Het was zeker een raar jaar. Met hier tot nu toe ook zeker vrij veel voordelen omdat evenementen stopten, kon liefste eindelijk werken in en om het huis, nog langer niet klaar! Maar het begin is er, waar hij het al jaren over had, zoals zijn mancave, hahaha En onverwacht ons even tijdelijk samenwonen, tot dit alles voorbij is.

  Fijn dat het ook voor jullie een voordeel heeft gehad! De foto’s van de tuin zijn schitterend, laat het vuurwerk maar knallen dan op zijn Jan’s, dat gaat vast wat bijzonders worden 😉 Ik wens jullie alvast een heel fijn nieuwjaar toe met heel veel voorspoed en geluk!

  X

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.