Stil vuurwerk

Af en toe klinkt vanuit de verte de doffe dreun van een carbidbus, verder is het ongewoon stil op deze oudjaarsdag. Het echte vuurwerk is tijdens deze jaarwisseling verboden in het kader van de coronamaatregelen. Eigenlijk zijn alleen sterretjes landelijk toegestaan vandaag. Alleen in Fryslân en een aantal andere regio’s is het traditionele carbidschieten toegestaan. Maar omdat samenscholingen van meer dan twee personen niet zijn toegestaan, wordt het door verschillende burgemeesters met ‘een beroep op het gezond verstand’ afgeraden.
Wij laten slechts een kurkje knallen en verder doe ik het met wat stil vuurwerk vandaag. Het spreekt voor zich, dat ik er rond middernacht nog een schepje bovenop doe, want dat is hier namelijk traditioneel het moment voor het ‘nijjierswinskjen’.

Ik sluit af met een woord van dank aan allen die ook dit jaar weer zo vaak de moeite namen om mijn weblog te bezoeken. Of je nu komt om stil en min of meer manier anoniem mijn foto’s te bekijken, of je een snelle ‘like’ aanvinkt of actief reageert, ik ben blij met jullie allen!

Ik wens jullie allen een rustige en veilige jaarwisseling.

Deze slideshow vereist JavaScript.

42 gedachten over “Stil vuurwerk

 1. Ik heb geen idee of het zware knallen hier carbid was, wat wij zo nu en dan hoorden, midden in de wijk? Het was rustig in elk geval en om 00 uur kwam het mooie siervuurwerk nog naar buiten, dat was wel even mooi. Wat mij betreft mag het zo blijven ook, hahaha

  Ik wens jullie nog een keer een heel fijn 2021 toe! Hier was het rustig en hebben we gewacht tot Picasso zich weer liet zien, dat blek om 2 uur te zijn, toen zijn we heerlijk gaan slapen en wakker geworden in 2021.

  Jij dank je wel voor alle mooie blogs die je maakt, de foto’s, de filmpjes, verhalen! Dank je wel!

  X

  Geliked door 1 persoon

  • Hier hebben de carbidschieters vanmorgen uitgeslapen, denk ik, want toen was het nog zo lekker stil. Vanmiddag begonnen ze aardig te roeren en nu hebben ze waarschijnlijk pauze. Er wordt af en toe ook nog aardig wat vuurwerk afgestoken. We zullen zien hoe het vanavond en vannacht gaat.

   Like

  • Dankjewel. Het zal op veel plaatsen vanavond een kat en muisspelletje met de politie en boa’s worden, denk ik. De jeugd wil zich toch even uitleven. Nou ja, als ze het maar wat veilig houden.
   Een fijne avond gewenst, Renske.

   Like

 2. Hartelijk dank je, Jan! Nu heb ik mijn vuurwerk toch nog genoten.
  En ook in 2021 blijf ik je logjes en fotopracht genieten.
  een fijne jaarwisseling. ik las dat oliebollen klassiek zijn op oudjaar in Nederland?

  Geliked door 1 persoon

  • Ik vermoedde al dat ik niet de enige zou zijn, die het vuurwerk zou missen. Dus heb ik mijn oudjaarsliefde hier maar gedeeld. Behalve vuurwerk horen ook oliebollen bij onze nieuwjaarstraditie. Regionaal zijn er nog meer lekkernijen. Hier in Fryslân en enkele andere regio’s is ook carbidschieten met melkbussen van oudsher traditie. Dat valt niet onder het vuurwerkverbod, zodat we hier zeker geen stille jaarwisseling zullen hebben.
   Ik wens jou en je familie een rustige en veilige jaarwisseling. Tot volgend jaar!

   Like

 3. Mooi vuurwerk op je foto.
  Hier horen we vanmiddag ook de doffe dreunen van de carbidbussen.
  En wat jongetjes, die hard voorbij fietsen en per ongeluk wat knalvuurwerk laten wegschieten.
  Maar het is rustiger dan we gewend zijn.
  Kom veilig over “de drempel” Jan en ga met Aafje vol goede moed het nieuwe jaar in.
  Hartelijke groeten van Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • Het is hier met de stilte intussen ook wel gedaan. Knalvuurwerk horen we een stuk minder dan voorgaande jaren, maar de carbidschieters lijken nu toch meer los te komen. Maar ach, zo lang ze zich verder aan de maatregelen houden, vind ik dat ook prima. De (jonge) mens moet zich op zijn tijd toch uitleven.
   Ik wens jullie een rustige en veilige jaarwisseling, Zem.

   Like

 4. Alle honden, paarden, kortom, alle dieren zullen blij zijn met deze vuurwerk-vrije oud naar nieuw overgang.
  Hopelijk mag 2021 de geschiedenisboeken ingaan als hét jaar dat het corona virus definitief werd verslagen.
  Een fijne overgang naar 2021 gewenst, geniet ervan !

  Geliked door 1 persoon

  • Het lijkt hier toch niet echt een stille jaarwisseling te worden. De carbidbussen beginnen steeds luider te dreunen, zo lijkt het. Maar goed, dat is hier toegestaan. En zo lang men zich verder aan de maatregelen houdt, is er ook weinig op tegen, vind ik. We zullen zien hoe het loopt.
   Laten we eerst onze hoop maar vestigen op de vaccinatie, al heb ik daar nog wel de nodige vraagtekens bij.
   Hoe dan ook, eerst een rustige en veilige jaarwisseling gewenst!

   Geliked door 1 persoon

 5. Ik weet niet hoe het vanavond en vannacht zal gaan, maar ik geniet van de knallende stilte vandaag.
  En over jaloers gesproken: wat een knappe vuurwerkfoto’s!
  Dank je wel voor jouw attente vriendelijkheid en je mooie foto’s. Fijne jaarwisseling en tot ziens in het nieuwe jaar.

  Geliked door 1 persoon

 6. Met die mooie foto’s van het vuurwerk van de voorbije jaren, kunnen we het nu wel even stellen zonder Jan 🙂 Maak er straks een leuke avond van en doe maar een goed flesje open om 2020 snel te vergeten. Het was heel fijn om je blog te mogen volgen en hoop dit ook nog in 2021 te mogen doen. Mijn allerbeste wensen en een gelukkig en gezond Nieuw Jaar.

  Geliked door 1 persoon

 7. Wens je ook fijne jaarwisseling en ook al is deze anders. We zullen het beste er van maken. Helaas houden zij zich hier niet zo aan de regels en ik hoor nog nog menige knallen. Mooie foto’s die je deelde en gaf toch even de sfeer erbij. Bedankt ook voor al je bezoekjes en reacties op beiden websites en je ontvangt mijn groetjes hierbij.

  Geliked door 1 persoon

  • Hier klinkt naar mate dag vordert meer en meer het gedreun van carbidbussen. Ik ben eigenlijk wel blij dat dat hier is toegestaan mits men zich aan de maatregelen houdt. Het hoort toch wat bij de traditie hier.
   Jij ook bedankt voor al je bezoekjes.
   Een veilig en rustige jaarwisseling gewenst!

   Like

Reacties zijn gesloten.