Een vreemd ongeluk en wonderlijk weer

Vandaag neem ik jullie even mee terug naar 25 november 2005, vandaag precies 16 jaar geleden dus. Het was een dag die veel reizigers in grote delen van het land waarschijnlijk nog helder voor de geest zal staan. De verschillen in het weer in ons kleine landje waren zelden zo groot als op die dag. In het zuiden en oosten viel een pak sneeuw, in het midden viel regionaal extreem veel regen en in het westen stormde het. Alleen in het noorden van het land was het veel rustiger en scheen zelfs een deel van de dag de zon. Maar ook in Drachten gebeurde iets bijzonders …

Bij het kappen van een boom was die vrijdagochtend op het industrieterrein in Drachten een telescoopkraan van de firma Vrieswijk gekanteld De giek van de kraan kwam daarbij terecht op het pand van Brezan Automateriaal. Het dak raakte beschadigd, maar er raakte niemand gewond …

Toen ik ter plekke kwam, werden er naast de gekantelde kraan rijplaten op het flankerende grasveldje gelegd om de basis voor een bergingsoperatie te leggen. De kraan stond op het moment van het ongeluk op het terrein van de Gasunie en ondersteunde een hovenier die bezig was vier populieren te kappen die aan het Anker staan …

Bij de eerste boom ging het meteen mis. Tijdens het los zagen, draaide de boom om zijn as. De boom bleek te zwaar te zijn en nam de kraan mee in plaats van andersom. Nog een geluk dat ze bij de eerste boom aan de oostkant begonnen en niet vanaf de andere kant. In dat laatste geval was kraan of boom misschien op het ernaast staande gasverdeelstation terecht gekomen …

Het gevaarte is in de loop van de middag met behulp van twee andere kranen weer op zijn wielen gezet. Het gevaarte werd in de loop van de middag weer overeind gezet met twee andere telescoopkranen van Vrieswijk. Dat heb ik echter niet helemaal afgewacht, omdat het me te koud werd …

Een groot deel van de dag was het fris, maar zonnig geweest in Drachten. Halverwege de middag schoof het centrum van het lagedrukgebied ‘Thorsten’ stilaan verder naar het zuiden en verscheen er bewolking aan het zwerk. Het was bijna surrealistisch om ’s avonds in het Journaal te zien hoe Fryslân vrij was gebleven van een zware sneeuwstorm en het grootste verkeersinfarct dat ons land tot dan had gekend, terwijl het hier zo zonnig en rustig weer was. Om 18.00 uur stond er 802 kilometer file, pas om 05.20 uur de volgende ochtend waren alle files opgelost. Honderden reizigers (ook per trein) brachten de nacht door in opvangcentra …

Het verslag van het KNMI van die dag kun je hier vinden: ‘Chaotische vrijdag (25 november 2005) in De Bilt donkerste dag ooit’. Een collectie videobeelden op YouTube kun je hier vinden: ‘De sneeuwstorm van 25 november 2005’

Het gemis aan sneeuw in onze contreien op die 25e november werd later dat jaar goedgemaakt met vooral later op Tweede kerstdag sneeuwbuien en de vorming van een sneeuwdek.

33 gedachten over “Een vreemd ongeluk en wonderlijk weer

 1. Gelukkig kon onze vliegende verslaggever dit gebeuren vastleggen, ook nog ongehinderd door sneeuwstormen!
  Ik vermoed dat onze Jan die dag er anders niet op uit getrokken was, en dat hij dit spannende gebeuren dan had moeten missen.
  En wij jaren later eveneens.
  Hartelijke groeten van Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • Indertijd heb ik nog wel eens een ritje met sneeuw(buien) gemaakt. Bijvoorbeeld bij de roemruchte sneeuwval in maart 2005, maar ook nog in de lange witte winter van 2009-2010. Nu de benen geleidelijk minder draagkrachtig zijn geworden, ben ik daar wat voorzichtiger mee.

   Like

 2. Pffff wat een bijzondere dag was dat. Die sneeuw en de overlast, enorm. Wat een drama om zolang in de kou te zitten zoals in Haaksbergen.
  Je verhaal van de omgevallen kraan is ook wel heel bijzonder. Het was dus weer een geluk bij een ongeluk, dat had wel heel raar kunnen aflopen. Bijzonder dat je er een fotoserie van hebt kunnen maken. Had je in die tijd een scanner waarop dergelijke berichten binnen kwamen?

  Geliked door 1 persoon

 3. Kan mij niets van deze dag herinneren, kennelijk is het hier in West-Friesland ook niet zo bar geweest. In mijn archief zie ik een normale werkdag. Maar, het is al eerder genoemd, de winter van 1979 was hier wel bar. Ik heb als servicemonteur een ritje naar Den Helder gemaakt, normaal 3 kwartier rijden en daar uit en thuis een hele dag over gedaan voor een klusje van een uur. De dagen daarop ben ik thuis gebleven. Overigens wel een geluk dat het bij materiële schade is gebleven in Drachten.

  Geliked door 1 persoon

  • Ik denk dat jullie aan de westkant van het lagedrukgebied vooral regen en wind hebben gehad. Min of meer een normale novemberdag. En bij ons was dat in feite ook het geval, maar dan een zonnige novemberdag. Alleen dat pak sneeuw in het midden en oosten was bijzonder. De combinatie van dat ongeluk en het bizarre landelijke weer heeft zich in mijn geheugen genesteld.

   Like

 4. Op YouTube kan je massa’s filmpjes met van ongelukken met zwaar gereedschap zien. De techniekers die zo’n technische problemen oplossen, daar heb ik veel respect voor !
  Gelukkig is de boom of de kraanarm niet op het gasverdeelstation geflikkerd…
  Jullie hebben daar veel geluk gehad denk ik !

  Geliked door 1 persoon

  • Van zo’n bijzonder ongeluk in eigen omgeving neem ik ondanks alle foto’s en video’s die al van soortgelijke ongelukken op internet staan graag zelf ook even wat foto’s. En dat heb ik pas gedaan nadat de situatie veilig werd verklaard. Het had inderdaad heel anders af kunnen lopen.

   Geliked door 1 persoon

 5. Hoe is het mogelijk, oftewel hoe krijgt men het voor elkaar, tenminste, als het ongeluk door mensenhanden veroorzaakt werd. Bijzondere fotoserie.
  Van de bijzondere weersomstandigheden in dat jaar kan ik me alleen ongelooflijke files herinneren maar het kan ook in andere jaren zijn geweest.
  Verschillen in het weer, waar een klein land groot in kan zijn.☻

  Geliked door 1 persoon

 6. Wat een leuk bericht, Jan! Andere tijden in het noorden. Ik was dat van die kraan en de sneeuwstorm helemaal vergeten. Hoewel nu weer iets van beelden van met name de files mijn brein binnendruppelen. Het was omgekeerd aan de winter van ’79, toen we hier in het noorden veranderden in een noordpoolgebied en de rest van Nederland verbijsterd voor de tv zat. Later hebben ze in Alphen aan den Rijn dat van die kraan nog eens herhaald. Blijft spectaculair natuurlijk, zeker als er geen slachtoffers vallen.

  Geliked door 1 persoon

  • De combinatie van gebeurtenissen heeft zich – mede door de foto’s die ik van die kraan heb gemaakt – stevig in mijn brein gevestigd. Het was inderdaad ongeveer het omgekeerde van 1979, met dien verstande dat het in ’79 een stuk kouder was en dat de sneeuwstorm langer aanhield. Dat soort grote verschillen in ons kleine landje blijft een mooi fenomeen.
   Als zo’n spectaculair ogend ongeluk hier in de buurt is, dan maak ik daar graag even een paar foto’s van.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.