Een bijzon boven de plas

“Ho …, even stoppen, ik zie een prachtige bijzon!”

Dat was echter makkelijker gezegd dan gedaan. We waren na ons bezoek aan de vogelkijkhut in de Jan Durkspolder net in de auto gestapt om huiswaarts te rijden. Veel smaller dan de Geau worden zelfs plattelandswegen echter niet gemaakt. En ook de bermen hebben er een minimale breedte met aan de andere kant een diep liggende sloot …

Desondanks wist Jetske de auto kundig manoeuvrerend veilig aan de kant te krijgen. Omdat het een mooie stabiele bijzon was, hadden we vervolgens alle tijd om wat foto’s te maken. Het was de afsluiting van opnieuw een mooie en gevarieerde dag met mijn fotomaatje …

49 gedachten over “Een bijzon boven de plas

 1. mooie bijzon foto’s, fijn dat je het zag en Jetske de auto kon stoppen, erg druk zal het wel niet zijn op dat soort weggetjes vermoed ik, ik stop in de polder ook wel eens midden op de weg 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. Dat is het voordeel van een navigator en verspieder aan mijn zijde. Ik had de bijzon anders niet gezien. Het is daar sowieso goed opletten op die smalle weggetjes. Ik ken het fenomeen al wat langer, maar vind het altijd weer een mooi verschijnsel.
  Jouw serie is goed gelukt.

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat mooi zeg, ik zie het voor me, op zo’n smal dijkje oppassen dat je niet in het water terechtkomt…Jetske heeft dat goed gedaan en je hebt mooie foto’s. IK dacht ook eerst bijzon? bizon?

  Geliked door 1 persoon

 4. Ha Afanja,

  een bijzon!
  Dat is heel bijzon-der!
  Eerlijk gezegd heb ik dit prachtige verschijnsel nog nooit gezien en ik had er ook nog nooit van gehoord.
  Wat een intense beleving moet dat geweest zijn…

  Groetjes!
  Marlou

  Geliked door 1 persoon

  • Ik heb ze in de loop der jaren al vrij vaak gezien en gefotografeerd, dat maakt dat de beleving steeds wat minder intens is geworden. Echt opgewonden word ik pas wanneer er weer een kansje is om vanuit ons land poollicht te zien. 🙂

   Like

 5. De bijzon mooi vastgelegd, ik zie een prachtige beeldenserie.Het fenomeen bijzon is mij wel bekend, maar heb het nog nooit waargenomen. Uit de commentaren lees ik dat ik gewoon beter op moet letten als de juiste condities aanwezig zijn. 👀

  Geliked door 1 persoon

  • Ik vind het vooral bijzonder dat vrijwel geen van mijn volgers ooit een bijzon heet gezien. Het is toch niet echt een zeldzaam verschijnsel. Vooral wanneer de zon niet te hoog staat en er wat sluierbewolking is zien is of verwaaiende condensstrepen van vliegtuigen, kun je er links of rechts naast de zon (soms zelfs aan beide zijden) eentje zien verschijnen.

   Geliked door 1 persoon

  • Een bijzon is nog verrassend vaak te zien, Edward. Vooral wanneer de zon niet te hoog staat en er wat sluierbewolking is, kun je er links of rechts naast de zon (soms zelfs aan beide zijden) eentje zien verschijnen.

   Like

 6. Vreemd, ik had spontaan bizon gelezen en verwachtte dus een groot beest in Friesland.
  Ik ben ook je link gaan lezen en heb weer veel bijgeleerd. Daar ga ik nu eens extra op letten. Nog nooit gezien, of toch niet bij stil gestaan. Dank voor de wijsheid

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.