(G)een torentje

Vanaf het gedenkteken voor de tramslachtoffers aan de Sweachsterwei liepen we over het fietspad in noordelijke richting naar het riviertje it Alddjip of Koningsdiep …

Ik had gehoopt, dat we vanaf het uitkijktorentje een blauwe waas van de onder water staande graslanden van Van Oordt’s Mersken zouden kunnen zien. Maar hoe we ook om ons heen keken, het torentje stond er niet meer. Er stond wel een bordje …

Thuis ben ik even mijn fotoarchief ingedoken om foto’s van een eerder bezoek aan dat plekje op te zoeken. Het was maar een bescheiden torentje, zoals je op deze foto uit juni 2012 kunt zien …

Maar zoals ik me al meende te herinneren, kon je vanaf dat torentje wel mooi over een boomsingel in de verte heen kijken. Maar helaas, het torentje is niet meer en op straffe van een boete van pakweg € 100 kun je er ook maar beter vandaan blijven …

32 gedachten over “(G)een torentje

 1. die bordjes schieten hier ook als paddestoelen uit de grond Jan.
  Opeens op plekken waar ik met veel plezier heb gewandeld en gefotografeerd zijn het opeens kwetsbare gebieden
  en het overtreden er van kost 100 €uro begrijp ik uit jou verhaal, jammer.

  Geliked door 1 persoon

  • Ik ben in de afgelopen 15 jaar twee keer aangesproken door een boswachter of een andere terreinbeheerder. Beide keren zat ik nog geen twee meter van het pad om een paar macrofoto’s te maken. Na een goed gesprek ben ik er weliswaar zonder boete van af gekomen, maar het is allemaal zo overdreven. De natuurbescherming slaat door op die manier.

   Geliked door 1 persoon

 2. Tsja, dat was toch wel een onaangename verrassing. Wel leuk dat je deze foto´s uit het archief laat zien, 2012 alweer.
  Ik lees hierboven wat de mogelijke reden zou kunnen zijn van het verwijderen van de uitkijktoren. Jammer. Als je mensen wilt (blijven) interesseren voor de natuur dan moet je niet alle gebieden markeren als verboden terrein.

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, het is inderdaad jammer dat het torentje er niet meer is. Als fikkie stoken inderdaad de reden is, dan heb ik er wel begrip voor dat er ingegrepen is. Het ding laten afbranden, zoals b.v. ook met een vogelkijkhut wel eens is gebeurd, is ook geen optie.

   Geliked door 1 persoon

  • De reden is intussen waarschijnlijk wel duidelijk, een medeblogger uit de omgeving reageerde gistermiddag als volgt: “Ik mis het uitzichtpunt ook wel, maar heb me ook diverse malen geërgerd aan de puinhoop die sommige bezoekers ervan maakten. Zelfs het stoken van een vuurtje boven in het uitzichtpunt is voorgekomen. En als “men” er dan zo’n puinhoop van maakt is SBB er denkelijke gauw klaar mee geweest.”

   Like

 3. Hoi Jan
  Ik mis het uitzichtpunt ook wel, maar heb me ook diverse malen geërgerd aan de puinhoop die sommige bezoekers ervan maakten. Zelfs het stoken van een vuurtje boven in het uitzichtpunt is voorgekomen. En als “men” er dan zo’n puinhoop van maakt is SBB er denkelijke gauw klaar mee geweest.

  Geliked door 1 persoon

  • Hoi Geert,
   Over die klachten kan ik geen oordeel geven, daarvoor kom ik er niet vaak genoeg. Maar ik geloof je uiteraard graag. Rotzooi en kampvuurtjes leveren helaas vaker problemen op in het buitengebied. In zo’n geval kan ik me ook voorstellen dat SBB maatregelen neemt. Maar het is deksels jammer voor de welwillende natuurliefhebber.

   Like

 4. sommige dingen snap ik niet jan,… SBB en natuurmonumenten willen méér mensen betrekken bij de natuur, maar er mag NIKS,als je een stap van het pad afzet een boete, en wat richten ze zelf aan:-( ik word er een beetje chagrijnig van soms 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Wij begrijpen elkaar wel weer, volgens mij. Natuurbescherming schiet in mijn ogen zijn doel voorbij met alleen verboden zonder enige voorlichting en informatie ter plekke. Maar dat zal wel weer te duur zijn en teveel onderhoud vergen, etc.

   Geliked door 1 persoon

 5. Wat is daar mooie omgeving te wandelen. Het is wel kwetsbaar gebied om te lopen. Torentje wel jammer dat niet gebruiken. Echt zonde vaak op de hoogte dan zie je mooie uitzicht. Wel mooie foto’s uit de buurt Jan. Fijne dag verder.

  Geliked door 1 persoon

  • Ik ben voor natuurbescherming, maar het begint hier en daar wel door te slaan. Dit bescheiden uitkijktorentje stond in de uiterste hoek van het gebied. Door het gebied volledig te sluiten en zelfs dat torentje weg te halen, breng je de mens wel steeds verder bij de natuur vandaan. En dat kan toch ook niet de bedoeling zijn. Je sluit op deze manier de deur ook voor elke vorm van educatie.

   Geliked door 1 persoon

    • Voor alle duidelijkheid: het gaat hier niet om aangelegde natuur, het is een oud beekdal met een unieke biotoop. En ik vind het ook prima dat het niet opengesteld is voor het publiek, maar door nu ook het zicht vanaf zo’n torentje weg te nemen, schep je een onnodig grote afstand tot de natuur.

     Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.