Sst … even Piet hearre

Mijn interesse voor het weer is al van jongs af aan aangewakkerd door een tweetal Friese weermannen. Eerst was er Hans de Jong, de onderwijzer uit Gorredijk, die in 1960 van zijn hobby zijn werk wist te maken. Behalve van een aantal landelijke media werd hij ook de vaste weerman bij Omrop Fryslân, dat toen nog door het leven ging als de RONO (Regionale Omroep Noord en Oost). Al zo lang ik me kan herinneren, was Hans de Jong rond 12:30 uur te gast, terwijl we aan tafel zaten. “Sst … even Hans hearre …”

In 1985 werd Hans de Jong bij Omrop Fryslân opgevolgd door Piet Paulusma. Net als Hans de Jong was Piet Paulusma een autodidact. Een Teleac-cursus meteorologie lag aan de basis van zijn kennis en kunde. Daarna volgden jaren van zelfstudie naast zijn werk als manager facturering bij de PTT. In de eerste jaren werd Piet niet echt voor vol aangezien door meteorologen bij het KNMI en vergelijkbare instituten. In Fryslân was dat al snel wel het geval. “Sst … even Piet hearre …”

In 1996 werd Piet ook de vaste weerman van SBS. Dagelijks trok hij naar een buitenlocatie in ons land om zijn weersverwachting met het publiek te delen. Zijn definitieve doorbraak kwam in de winter van 1996-’97 in de aanloop naar de Elfstedentocht van 4 januari 1997. Driemaal werd hij sindsdien uitgeroepen tot weerman van het jaar. Bij SBS sloot Piet zijn weerbericht elke dag af met het Friestalige “Oant moarn …” Bij Omrop Fryslân beëindigde Piet zijn berichten steevast met: “Wy moatte moarn mar wer ris yn it waar sjen …”

In 2007 maakte Piet bij Omrop Fryslân een serie programma’s over weer en fotografie. Voor iedere aflevering konden foto’s worden ingezonden en werd een portret gemaakt van één van de inzenders. Die eer viel mij in oktober 2007 te beurt. Die dag ben ik een aantal uren op pad geweest met een verslaggever en cameraman, daarbij zijn o.a. opnamen bij ons thuis gemaakt en in de omgeving van Olterterp …

In december werden we uitgenodigd voor de afronding van de programmareeks en de prijsuitreiking van de fotowedstrijd. Eén van mijn eerste druppelfoto’s was vanwege de eigenzinnige kijk goed voor een eervolle derde prijs. Het officiële deel van het programma stelde – afgezien van de handdruk van Piet – weinig voor. Maar ik weet wel dat het na afloop in kleine kring nog lang gezellig was in het mediacafé van de Omrop

Piet zijn verwachtingen klopten natuurlijk niet altijd, net zo min als die van andere meteorologen. En ook zijn winterverwachting kwam niet altijd uit(!) Maar veel vaker zat hij zeker regionaal wel goed met zijn verwachtingen. Piet is gisteren op 65-jarige leeftijd overleden. Hij zal gemist worden, om te beginnen door zijn familie en vrienden. Maar ook door een breed scala aan boeren, burgers en buitenlui in en daar buiten.

Nooit weer ‘Oant moarn’. Nea wer “Wy moatte moarn mar wer ris yn it waar sjen.”

Goeie Piet

50 gedachten over “Sst … even Piet hearre

 1. There was a local forecaster here who seemed like a nice guy.

  Then after his retirement things happened and there were criminal charges of harassment and uttering death threats that were later essentially shelved.

  Like

 2. Zeer interessant verhaal over deze weerman. Wij hadden er decenia lang ook een legendarische…. Armand Pien. Van toen in nog een klein ukkie was, herinner ik me hem als de man die het weer nog met de hand tekende op de landkaart van België. Warmtefronten, koufronten, ik zie het hem nog zo doen. Jammer genoeg is hij ondertussen overleden en werd hij vervangen door een aantal weermannen en -vrouwen die het nu op een meer modernere manier presenteren.

  Geliked door 1 persoon

  • Armand Pien ken ik ook nog wel van de Vlaamse tv. Hij was net als Piet Paulusma een markante persoonlijkheid.
   Piet was overigens ook niet iemand van moderne maniertjes. Hij presenteerde zijn verwachtingen iedere dag vanaf een buitenlocatie. En dan, zoals het een echte weerman betaamt, bij voorkeur bij storm aan zee of bij vorst en sneeuw op het ijs. 🙂

   Like

 3. Een waardig eerbetoon aan Piet. Je hebt de opkomst en de gloriejaren treffend omschreven. Piet, wie kent hem niet? Ik denk dat bijna iedereen hem kent. Raar idee hoor en verdrietig dat hij er niet meer is.

  Mooi om het filmpje van jou terug te zien. Ik liet het filmpje aan DJ en JJ zien. Toen schoot me te binnen dat wij ook nog een opname op DVD hebben van een weerpraatje van Piet in Steenwijkerwold. Het was in april 2007. Die DVD heb jij toen voor DJ gemaakt. Het was heel leuk om dat vanavond met elkaar terug te kijken.

  Geliked door 1 persoon

 4. ja Jan heftig dat Piet overleden is, zo jong…. ik ben net 65 moet er niet aan denken dat het mijn tijd zou zijn …

  wel heel erg leuk om jou in actie te zien met de tv ploeg 🙂
  supergaaf,
  je doet het keigoed,
  kan zo weer gebeuren 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, Piet is inderdaad te jong overleden. Maar daar wordt niet naar gevraagd, Klappertje. Bij mijn vader ging het licht ook van het ene op het andere moment uit, toen hij net twee maanden met pensioen was.
   Ik was in dat filmpje ook nog 15 jaar jonger. Toen kon ik nog neerhurken en weer tot stand komen. 😉

   Like

 5. Mooi Jan, dat je ook een persoonlijke herinnering aan Piet hebt en die met ons deelt. Toen ik gisteravond het trieste nieuws op de radio vernam begon het hier (op Skylge) na een zonnige dag met een koude oostenwind te regenen. Inderdaad “The Sky Is Crying”. Maar zoals een nicht van Piet schreef: Geen “Oant moarn!” meer… …”maar de zon wint het van de storm”! En die scheen ook hier vandaag uitbundig.

  Geliked door 1 persoon

  • Het was een bijzonder frontje dat gisteren over het land trok. Ook hier regende het even aan het begin van de avond.
   “Mar dêrnei wurdt it werd moai lentewaar,” zou hij ook in gemankeerd Fries gezegd kunnen hebben.
   Enfin, een bijzonder mens is niet meer.

   Like

 6. Je hebt er een mooi eerbetoon van gemaakt Jan !
  Die TV opname is best wel leuk, om je ook eens in ‘levende lijve’ te zien, al is het slechts op een beeldscherm.
  Van je uitleg heb ik hier en daar een woord begrepen… Jullie Friese taal is niet te begrijpen voor een gemiddelde Vlaming 🙂

  Geliked door 1 persoon

 7. Een mooi eerbetoon aan deze weerman, helaas te jong overleden. Mooi filmpje ook waarin we jou aan de slag zien, men had goed gezien dat jou fotografie bijzonder is. Er is een bijzondere man heengegaan…

  Geliked door 1 persoon

 8. Wat een leuk filmpje Jan, jammer dat het geluid zo slecht is, maar het meeste kon ik toch denk ik niet verstaan. En dan zo’n mooi nummer van Cuby tot slot. We zijn er allemaal wel van geschrokken denk ik.

  Geliked door 1 persoon

 9. Prachtig Jan, ús Piet hat sa’n eerbetoon fêst fertsjinnet! Mooie herinnering aan de dag van Omrop Fryslân. Je foto is met recht bekroond. Velen, waaronder ikzelf, moesten soms wel een beetje lachen om Piet. Maar wat mij betreft altijd met een soort vertedering. En nu ook bewondering, zeker na het lezen van je verhaal, een self-made man, van hobbyist tot in elk geval bij het publiek zeer gewaardeerd professional. Ik wist niet van Piets ziekte en als hij me horen kon zou ik tegen hem zeggen: ôfskie moatte wy allegearre nimme op en dei, mar, bêste Piet, sa abrupt en sa betiid hie no ek wer net hoeft.

  Geliked door 1 persoon

  • Zelf heb ik ook vaak moeten lachen om Piet, maar vrijwel altijd met een knipoog of zoals jij zegt ‘met een soort vertedering’
   Mijn bewondering voor Piet is bij het horen van de vele commentaren en reacties bij de Omrop vandaag alleen maar gegroeid. Hij was voor vrijwel organisatoren van buitenactiviteiten in de provincie ook een soort ankerman, die steevast werd geraadpleegd. Vind maar eens een geschikte vervanger.

   Piet was niet bang voor de dood, zei hij in 2004 tegen filmmaker Steven de Jong. “Ik weet niet wat erachter zit. Ik weet niet wat er gebeurt na mijn dood. Er moet nog iets zijn. Maar wat? Dat weet ik niet. Ik ben er nog nooit geweest.”

   Geliked door 1 persoon

 10. Heel triest dat Piet is overleden is. Ik schrok wel van. Hij is geweldig weerman geweest. Ik kon wel laatste tijd wel zien dat hij magerder werd. Rust zacht Piet! En sterkte. Veel te jong!IK ga zeker gaan missen. Mooie filmpje om laten zien. Hoe mooi fotograferen.

  Geliked door 1 persoon

  • Dan moet ik toch de Elfstedentocht van januari 1997 in herinnering roepen. Alle z.g. ‘gerenommeerde meteorologen’ voorspelden na een lange periode van Elfsteden-koorts dooi, Piet hield echt echter vast aan zijn verwachting van strenge vorst. De rest is geschiedenis. 🙂

   Like

  • Uiteindelijk doe je er helemaal niks meer aan, Suske.
   MAX .., dat heb ik helemaal vergeten te noemen. Nadat SBS hem na 23 jaar hardvochtig de deur uit stuurde, gaf MAX Piet de kans om zijn 25-jarig jubileum bij de landelijke tv vol te maken Een heel mooi gebaar, en naar is gebleken ook een goede combinatie.

   Geliked door 2 people

 11. Heel fijn om jou en je foto’s en je werk op de computer te zien, maar begrijpen doe ik het niet altijd😉.
  Ik ken de man niet, maar naar ik hier lees was het veel te vroeg?
  Hier is ook ooit een legendarische weerman geweest, Armand Pien.

  Geliked door 1 persoon

  • Sorry, Nederlandstalige ondertiteling was toen nog niet voor handen.
   Piet is slechts 65 jaar geworden. Maar we hebben het helaas niet voor het kiezen, zeker niet wanneer er kanker in het spel is. Dat laatst heeft Piet overigens tot op de laatste dag geheim weten te houden voor het publiek. Daarom is de schok ook zo groot.
   Armand Pien ken ik ook nog wel van de Vlaamse tv, dat was ook een mooie kerel. Hij was een generatiegenoot van de al eerder genoemde Hans de Jong en weerman Jan Pelleboer.

   Like

  • Ja, 65 is inderdaad veel te jong. Maar we hebben het helaas niet voor het kiezen, zeker niet wanneer er kanker in het spel is. Dat laatst heeft Piet overigens tot op de laatste dag geheim weten te houden voor het publiek. Daarom is de schok ook zo groot.

   Like

   • Inderdaad, mijn echtgenoot is er ook niet goed van. Een schok, wat je zegt.
    Piet is in het harnas gestorven. Een kleine troost dat hij tot op het eind actief kon blijven. Mijn vader was maar 63 en kanker sloopte hem helemaal. Hij smolt als een kaars en kon niks meer en dat in 4 maanden tijd. Het was een boom van een vent die nooit ziek was geweest…

    Like

    • Piet was een gewone jongen, een man van het volk, die op zijn eigen kenmerkende manier over het weer vertelde. En dat alles sprak veel mensen op de een of andere manier aan. Maar er waren ook veel mensen die niets van hem moesten hebben.

     Spijtig om te horen hoe jouw vader uiteindelijk is overleden, Bea. Alles is betrekkelijk, zelfs de dood in zekere zin. Mijn vader is net als Piet maar 65 jaar geworden. Een hartstilstand werd hem fataal. Ik mis hem op bepaalde momenten nog steeds. Maar met zijn plotselinge dood heb ik heel snel vrede gehad, juist omdat ik ook het beeld ken van mensen die langzaam en pijnlijk wegkwijnen.
     Spijtig om te horen dat het bij jouw vader zo anders is gelopen.

     Like

Reacties zijn gesloten.