Diversiteit van de kemphaan

De meeste kemphanen zaten ver weg, voor mij te ver om er mooie foto’s van te kunnen maken. Maar gelukkig scharrelden er ook wat exemplaren dichterbij door het grasland …

En als je ze dan wat beter kunt bekijken, wordt duidelijk dat kemphanen zich in diverse gedaanten vertonen. De onderstaande kemphanen lijken me allemaal mannetjes te zijn. Om te beginnen was er deze vreemde vogel, zwart met bruine kleuren. Een dominant mannetje …?

Daarna kwam deze goeddeels witte vogel mijn kant op stappen. Aan zijn lichtere tinten te zien, zou dit een minder dominant mannetje kunnen zijn …

Niet veel later kwam deze grote jongen op me af stappen. Wat bruin, wat wit, wat zwart … Knap ingewikkeld om er wat van te maken. Het lijkt me zeker een mannetje, maar waar hij in de rangorde staat? Ik durf er eerlijk gezegd zelfs geen slag naar te slaan …

Om het nog wat ingewikkelder te maken … is die witte eigenlijk wel een mannetje? Hij is in ieder geval een stuk kleiner dan de donkere …

Misschien moet ik ook deze determinatie maar overlaten aan mensen die er verstand van hebben, echte vogelaars. Ik ben eigenlijk toch meer van het kijken en genieten dan van het onderzoeken. Maar Willie is zo’n echte vogelaar. Zij maakte vorige week bij boer Murk Nijdam, de vermaarde skriezeboer (gruttoboer) bij Wommels, een prachtige fotoserie van de kemphanen.

43 gedachten over “Diversiteit van de kemphaan

 1. Ja Willie is nogal een vogelspecialiste. Leuke foto’s Jan en vraag het niet aan mij manneke of vrouwtje. Weet alleen in de natuur dat de mannekes mooier zijn 🙂 . Maar ik geniet van naar die kemphanen te kijken. Hadden ze ook hun gedrag mee?

  Geliked door 1 persoon

 2. nooit geweten dat er zoveel verschillen bij deze vogels zijn, je ziet dat wel eens bij ganzen die verschillende kleuren, maar leuk weer om dit te fotograferen, en er een blog over te maken.

  Geliked door 1 persoon

 3. Heel mooi gezicht met kemphanen op gras zien lopen op de foto’s. Zijn wel erg druk bezig in te gras te snaaien naar wormpjes denk ik. Deze vogels hebben mooie snavels. Mooie serie foto’s.

  Geliked door 1 persoon

 4. Het is een feest dat je al zoveel soorten kemphanen voor de lens kreeg. Jij en ik zijn heel blij met mensen zoals Willie die ons zoveel leerde en ons de mooiste series voorschotelt. Heel mooi dat jij hier ook weer gebruik van maakt van die wetenschap. Ik heb genoten van je serie.

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Bertie. Willie gebruikt net als mijn fotomaatje Jetske een spiegelreflex camera met meerdere lenzen. Dat levert in principe altijd betere foto’s op m.b.t.. bijvoorbeeld scherpte en kleuren. Maar dat is ook een stuk zwaarder om mee te nemen. Omdat het mij vooral gaat om de beweging en frisse lucht tijdens mijn fotokuiers, heb ik gekozen voor een lichtere camera.

   Geliked door 1 persoon

 5. Het is best wel ingewikkeld met al die verschillende mannetjes, maar de waarnemingen zijn er niet minder om. Het is een genot om zoveel van de soort bij elkaar te zien, jammer genoeg is dat nog maar op enkele plekken in Nederland nog mogelijk. Als lagere schoolkind kwam ik vaak in “Het veld”, een gebied achter Zaandijk en Westzaan, waar toen nog veel kemphanen zaten. Ik zag ze wel, maar had er geen oog voor, wij waren drukker met roeien en spelen in dat gebied. Als ik toen had geweten wat ik nu weet….. Maar gelukkig maken deze foto’s dat weer goed nu.

  Geliked door 2 people

  • ‘Als ik toen geweten had wat ik nu weet …’
   Tja, ik ben bang dat dat voor veel mensen geldt, voor mij in ieder geval wel. Maar ja, in onze jeugd waren weilanden omstreeks deze tijd van het jaar nog groen, geel en grazig en omgeven met sloten met schoon en helder water. De roep en zang van de weidevogels was in het voorjaar alom hoorbaar. Het was allemaal zo gewoon, zo normaal …
   Maar helaas, zoals je zegt, dit soort taferelen is nu nog hier en daar op een postzegeltje gezonde grond terug te vinden. En dat lijkt bij lange na niet genoeg te zijn om de neergang van de vogels te stoppen. Treurig, heel treurig.

   Geliked door 1 persoon

  • Zoals je weet, gaat mij vooral om het buiten zijn en wat beweging te krijgen bij goed weer. Alles wat ik daarbij voor de lens krijg is in feite meegenomen. En al doende leer ik ook nog regelmatig wat bij ook. 🙂
   Van deze groep kemphanen heb ik ook weer echt genoten.
   Als je van vogels houdt, is het blog van Willie echt wel de moeite.

   Geliked door 1 persoon

 6. Ha, ha je zet me op de kaart, wat leuk! Ik weet ook niet alles hoor, het is een moeilijke materie. Die zwart met bruine kleuren is ook prachtig he, lijkt me wel bij de dominante te horen. Zo leuk dat jij ook zo’n grote groep zag, echt genieten.

  Geliked door 2 people

  • Jouw foto’s mogen best door wat meer mensen gezien worden, vind ik Willie. Zo mooi maak ik ze niet.
   Maar dat maakt ook niet uit. Het gaat mij vooral om het buiten zijn en wat beweging te krijgen bij goed weer. Alles wat ik daarbij voor de lens krijg is in feite meegenomen. En al doende leer ik ook nog regelmatig wat bij. 🙂
   Van deze groep kemphanen heb ik ook weer echt genoten.

   Geliked door 1 persoon

 7. Ik vind het mooie foto’s, Jan. En ik leer weer van alles, want ik had om te beginnen een heel andere voorstelling van de kemphaan (een vrij groot dier met zo’n waaierstaart, meer een hoenderachtige) en ik wist ook niet dat kennelijk de kleur van het verendek de rangorde in de vlucht, of hoe heet dat bij kemphanen, toont. Hoe donkerder hoe dominanter. Interessant! Ik zou geen andere dier weten die dat ook heeft. (p.s. Ik heb ook de foto’s van Willy bekeken, heel mooi! En Murk Nijdam is een bekende naam.)

  Geliked door 1 persoon

 8. Zoals je zelf zegt Jan, genieten van ze ontdekken is ook al heel wat… zelf kan ik ook niet alles op naam brengen maar dat maakt de vondsten er niet minder mooi en interessant om. Bedankt voor de links, die ga ik uiteraard even bekijken.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.