De meeste kemphanen zaten ver weg, voor mij te ver om er mooie foto’s van te kunnen maken. Maar gelukkig scharrelden er ook wat exemplaren dichterbij door het grasland …

En als je ze dan wat beter kunt bekijken, wordt duidelijk dat kemphanen zich in diverse gedaanten vertonen. De onderstaande kemphanen lijken me allemaal mannetjes te zijn. Om te beginnen was er deze vreemde vogel, zwart met bruine kleuren. Een dominant mannetje …?



Daarna kwam deze goeddeels witte vogel mijn kant op stappen. Aan zijn lichtere tinten te zien, zou dit een minder dominant mannetje kunnen zijn …



Niet veel later kwam deze grote jongen op me af stappen. Wat bruin, wat wit, wat zwart … Knap ingewikkeld om er wat van te maken. Het lijkt me zeker een mannetje, maar waar hij in de rangorde staat? Ik durf er eerlijk gezegd zelfs geen slag naar te slaan …



Om het nog wat ingewikkelder te maken … is die witte eigenlijk wel een mannetje? Hij is in ieder geval een stuk kleiner dan de donkere …

Misschien moet ik ook deze determinatie maar overlaten aan mensen die er verstand van hebben, echte vogelaars. Ik ben eigenlijk toch meer van het kijken en genieten dan van het onderzoeken. Maar Willie is zo’n echte vogelaar. Zij maakte vorige week bij boer Murk Nijdam, de vermaarde skriezeboer (gruttoboer) bij Wommels, een prachtige fotoserie van de kemphanen.
Vooral die laatste foto vind ik erg mooi.
LikeGeliked door 1 persoon
Dankjewel, het staat genoteerd. 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Ja Willie is nogal een vogelspecialiste. Leuke foto’s Jan en vraag het niet aan mij manneke of vrouwtje. Weet alleen in de natuur dat de mannekes mooier zijn 🙂 . Maar ik geniet van naar die kemphanen te kijken. Hadden ze ook hun gedrag mee?
LikeGeliked door 1 persoon
Dankjewel, Joke. Van enige strijd was geen sprake, rusten en foerageren was het motto.
Ik was er trouwens wel mooi op tijd vorige week, want gisteren was er geen kemphaan meer te bekennen. Ze zijn kennelijk doorgereisd naar hun volgende bestemming.
LikeGeliked door 1 persoon
Oh dan had je het geroken zeker!
LikeGeliked door 1 persoon
Dat zal het zijn! 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
nooit geweten dat er zoveel verschillen bij deze vogels zijn, je ziet dat wel eens bij ganzen die verschillende kleuren, maar leuk weer om dit te fotograferen, en er een blog over te maken.
LikeGeliked door 1 persoon
Het was voor mij ook nieuwe materie. Ik vond het ook heel bijzonder dat die kleuren te maken hebben met de rangorde van de mannetjes binnen een groep.
LikeGeliked door 1 persoon
Heel mooi gezicht met kemphanen op gras zien lopen op de foto’s. Zijn wel erg druk bezig in te gras te snaaien naar wormpjes denk ik. Deze vogels hebben mooie snavels. Mooie serie foto’s.
LikeGeliked door 1 persoon
Dankjewel, ik heb er ook volop genoten hoe ze daar rondstapten.
LikeLike
Mooi dat er nog zoveel Kemphanen Friesland aandoen in deze tijd. Lang geleden dat ik ze zag. Dank voor de link naar Willie’s blog Jan.
LikeGeliked door 1 persoon
Graag gedaan, Cor.
En wat het helemaal mooi maakt, is dat de kemphanen en de ijsvogels maar op enkele kilometers van elkaar zitten.
LikeLike
Het is een feest dat je al zoveel soorten kemphanen voor de lens kreeg. Jij en ik zijn heel blij met mensen zoals Willie die ons zoveel leerde en ons de mooiste series voorschotelt. Heel mooi dat jij hier ook weer gebruik van maakt van die wetenschap. Ik heb genoten van je serie.
LikeGeliked door 1 persoon
Dat vind ik nog steeds één van de mooie dingen van bloggen, dat je kennis opdoet bij anderen en die vervolgens weer door kunt geven aan anderen.
LikeGeliked door 1 persoon
Je mag dan andere foto’s hebben dan Willy (prachtserie trouwens), ze zijn mooi genoeg. Dat er witte zijn wist ik niet eens.
LikeGeliked door 1 persoon
Dankjewel, Bertie. Willie gebruikt net als mijn fotomaatje Jetske een spiegelreflex camera met meerdere lenzen. Dat levert in principe altijd betere foto’s op m.b.t.. bijvoorbeeld scherpte en kleuren. Maar dat is ook een stuk zwaarder om mee te nemen. Omdat het mij vooral gaat om de beweging en frisse lucht tijdens mijn fotokuiers, heb ik gekozen voor een lichtere camera.
LikeGeliked door 1 persoon
Hier vind je ze niet eens, of het moet een verdwaalde zijn. Maar jouw foto’s maken veel goed.
LikeGeliked door 1 persoon
Dankjewel, Sjoerd, de kans om deze vogels bij jullie aan te treffen is miniem.
LikeLike
Het is best wel ingewikkeld met al die verschillende mannetjes, maar de waarnemingen zijn er niet minder om. Het is een genot om zoveel van de soort bij elkaar te zien, jammer genoeg is dat nog maar op enkele plekken in Nederland nog mogelijk. Als lagere schoolkind kwam ik vaak in “Het veld”, een gebied achter Zaandijk en Westzaan, waar toen nog veel kemphanen zaten. Ik zag ze wel, maar had er geen oog voor, wij waren drukker met roeien en spelen in dat gebied. Als ik toen had geweten wat ik nu weet….. Maar gelukkig maken deze foto’s dat weer goed nu.
LikeGeliked door 2 people
‘Als ik toen geweten had wat ik nu weet …’
Tja, ik ben bang dat dat voor veel mensen geldt, voor mij in ieder geval wel. Maar ja, in onze jeugd waren weilanden omstreeks deze tijd van het jaar nog groen, geel en grazig en omgeven met sloten met schoon en helder water. De roep en zang van de weidevogels was in het voorjaar alom hoorbaar. Het was allemaal zo gewoon, zo normaal …
Maar helaas, zoals je zegt, dit soort taferelen is nu nog hier en daar op een postzegeltje gezonde grond terug te vinden. En dat lijkt bij lange na niet genoeg te zijn om de neergang van de vogels te stoppen. Treurig, heel treurig.
LikeGeliked door 1 persoon
Leuk en interessant, ook die andere blog. Ik ga het nog eens op mijn gemak bekijken.
LikeGeliked door 1 persoon
Heel mooie vogels, vreemd dat kleuren de dominantie bepalen of dat dominantie de kleur bepaalt. Jammer genoeg komt het ook onder mensen voor.
LikeGeliked door 1 persoon
Ja, bijzonder om zo’n relatie te ontdekken. Zulke grote onderlinge verschillen tussen de mannetjes van een soort heb ik nog niet eerder gezien.
LikeLike
Prachtige fotos Jan, en die kleuren !
LikeGeliked door 1 persoon
Dankjewel, Marc. Ik vond vooral de relatie tussen die kleuren en de rangorde in de groep boeiend. Dat weet ik ook pas sinds deze week.
LikeGeliked door 1 persoon
Zo denk ik er ook meestal over, exacte namen van soorten, enz, vind ik ook niet echt belangrijk.
Het observeren en proberen vast te leggen is zoveel leuker -)
De link naar Willie is super !
LikeGeliked door 1 persoon
Zoals je weet, gaat mij vooral om het buiten zijn en wat beweging te krijgen bij goed weer. Alles wat ik daarbij voor de lens krijg is in feite meegenomen. En al doende leer ik ook nog regelmatig wat bij ook. 🙂
Van deze groep kemphanen heb ik ook weer echt genoten.
Als je van vogels houdt, is het blog van Willie echt wel de moeite.
LikeGeliked door 1 persoon
Ha, ha je zet me op de kaart, wat leuk! Ik weet ook niet alles hoor, het is een moeilijke materie. Die zwart met bruine kleuren is ook prachtig he, lijkt me wel bij de dominante te horen. Zo leuk dat jij ook zo’n grote groep zag, echt genieten.
LikeGeliked door 2 people
Jouw foto’s mogen best door wat meer mensen gezien worden, vind ik Willie. Zo mooi maak ik ze niet.
Maar dat maakt ook niet uit. Het gaat mij vooral om het buiten zijn en wat beweging te krijgen bij goed weer. Alles wat ik daarbij voor de lens krijg is in feite meegenomen. En al doende leer ik ook nog regelmatig wat bij. 🙂
Van deze groep kemphanen heb ik ook weer echt genoten.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik vind het mooie foto’s, Jan. En ik leer weer van alles, want ik had om te beginnen een heel andere voorstelling van de kemphaan (een vrij groot dier met zo’n waaierstaart, meer een hoenderachtige) en ik wist ook niet dat kennelijk de kleur van het verendek de rangorde in de vlucht, of hoe heet dat bij kemphanen, toont. Hoe donkerder hoe dominanter. Interessant! Ik zou geen andere dier weten die dat ook heeft. (p.s. Ik heb ook de foto’s van Willy bekeken, heel mooi! En Murk Nijdam is een bekende naam.)
LikeGeliked door 1 persoon
Dankjewel, Peter. Ik weet ook pas sinds een paar jaar dat ze er het grootste deel van het jaar zo uitzien. Later bleek dat ik daarvoor het baltskleed in gedachten had, en dat is wel spectaculair mooi: https://bit.ly/3MDznwD. Probleem is dat ze hier zelden of nooit meer baltsen. Maar de relatie tussen de kleur van de mannetjes en hun rangorde in de groep waar ik deze week over las, is ook al heel mooi om te zien. Ik was er in ieder geval weer blij mee. En ik leer al doende ook steeds weer wat bij. 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Juist, dát is het, het baltskleed! Nou ja, je kunt natuurlijk ook niet het hele jaar baltsen, dus ik vergeef het ze graag. 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Maat het zou mooi zijn als ze dat hier in de buurt toch eens wat meer zouden willen doen. 😀
LikeGeliked door 1 persoon
Beautifully photographed.
LikeGeliked door 1 persoon
Thank you so much.
LikeLike
Zoals je zelf zegt Jan, genieten van ze ontdekken is ook al heel wat… zelf kan ik ook niet alles op naam brengen maar dat maakt de vondsten er niet minder mooi en interessant om. Bedankt voor de links, die ga ik uiteraard even bekijken.
LikeGeliked door 1 persoon
Dankjewel, Rudi. Het gaat mij vooral om het buiten zijn en wat beweging te krijgen bij goed weer. Alles wat ik daarbij voor de lens krijg is in feite meegenomen.
LikeLike
Nooit geweten dat kleurverschillen wat te maken hebben met de plaats in de groep die de dieren in nemen
LikeGeliked door 1 persoon
Ik las het ook deze week voor het eerst;
LikeLike
Boeiend. Er lijken blondines en brunettes te zijn.
LikeGeliked door 1 persoon
Bijzonder al die kleuren, hè. Het zijn trouwens mannetjes. Deze week las ik voor het eerst dat die kleuren een relatie hebben met de dominantie binnen een groep.
LikeGeliked door 1 persoon
Het zijn in ieder geval leuke volgels om zien en bezig te zien. Meer weet ik er ook niets over te zeggen.
LikeGeliked door 2 people
Dat is wat mij betreft ook ruim voldoende, Suske. 🙂
LikeGeliked door 2 people