FF tussendoor: onweersverklikkers

Tijdens een ritje in de omgeving van Earnewâld zag ik aan het eind van de ochtend voorbeeldig mooie Altocumulus castellanus wolken boven de westelijke horizon verschijnen …


Deze wolkensoort is herkenbaar aan de kantelenvormige of torenvormige toppen, die aan de kantelen van een kasteel doen denken. Als je deze wolken op een warme ochtend ziet verschijnen, dan is de kans groot dat er in de loop van de dag onweer ontstaat. Ze staan daarom ook wel bekend als onweersverklikkers

21 gedachten over “FF tussendoor: onweersverklikkers

 1. Dit wist ik niet. Weer wat geleerd van logje. Heel apart om te weten. IK heb linkje ingekeken. Heel interessant. Wel mooie foto’s gemaakt hoe luchten vormen. Fijn weekend.

  Geliked door 1 persoon

 2. Inderdaad een aanduiding van overontwikkeling en kans op onweer voor verhoogde instabiliteit van de atmosfeer. Verder ontwikkeling kan in sommige gevallen zelfs heel snel gaan. Gelukkig kan je zoiets in open terrein lang op voorhand zien evolueren. Anders als je bijvoorbeeld in de bergen bent. Daar zijn het vaak de uitwaaierende aambeelden van de CB’s die je over de bergkam ziet verschijnen, die je tot actie moeten aanzetten om tijdig in veilige regionen te geraken. Meer dan ééns meegemaakt hoor….

  Geliked door 1 persoon

  • Het is hier intussen rond 21:00 uur begonnen te regen en te donderen, dus de verklikkers werkten weer. 🙂
   In de bergen ben ik al te lang niet meer geweest, dus daar laat ik me maar niet over uit. Maar theoretisch klopt je verhaal wel.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.