Een zwerfkei in de Lendevalei

Terug bij de auto stelde Jetske voor om nog even naar het eind van de Domeinenweg te rijden. Daar ligt een joekel van een zwerfkei van gneisgraniet, die in 2009 bij de herinrichting van de Lendevallei tevoorschijn kwam. De kei heeft een gewicht van 17.100 kilo. Hij is in de voorlaatste ijstijd (ca 150.000 jaar geleden) vanuit Scandinavië hierheen geduwd met de uitlopers van een ijskap vanuit Scandinavië …


De enorme kei is afkomstig uit de bergen in de omgeving van Tving in Zuid-Zweden (Google Maps). De kei schijnt ongeveer 1,4 miljard jaar oud te zijn. Behalve zwerfkeien liet het ijs in het noordelijk deel van Nederland ook diverse landschapsvormen ontstaan, waarvan sommige nog opvallend in het landschap aanwezig zijn. Voorbeelden hiervan zijn behalve de Lendevallei ook het golvende Gaasterland en de Havelterberg …

Om het formaat van de kei nog even te laten zien, ging Jetske er nog even op zitten voordat we onze weg ten derde male vervolgden. Jetske stelde voor om via mooie en heerlijk rustige ommelandse wegen huiswaarts te rijden. Daarbij wist ze me op de valreep nog even met een fotografisch pareltje te verrassen …

41 gedachten over “Een zwerfkei in de Lendevalei

 1. Eigenlijk is de naam “zwerfkei” hier ver ondermaats…. zo groot als hij is. In onze contreien zijn inderdaad meer van dit soort restanten uit de ijstijden te vinden. Zo zouden ook de gekende glooiingen van de Posbank ontstaan zijn door opstuwingen die dateren uit de laatste ijstijd.

  Geliked door 1 persoon

 2. Wij hebben ook veel zwerfkeien in de tuin. Ook vast in de voorlaatste ijstijd bij ons gebracht, maar niet eentje van 17.000 kilo. 😉
  Je hebt een mooie serie ervan gemaakt. Slim van mij om er nog even op te gaan zitten voor de verhouding en ik ben al best een grote meid. 😂

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat een mooie, imponerend grote kei. Prachtig gefotografeerd, met de “glijsporen” zelfs duidelijk zichtbaar
  Die bepaalt ons bij onze geologische geschiedenis, zoals je zo mooi en duidelijk beschrijft.
  De natuur vertoont altijd al grensoverschrijdend gedrag, Jan.
  Hartelijke groeten van Zem.

  Geliked door 1 persoon

 4. Bij je titel dacht ik spontaan aan beschilderde zwerfkeitjes die je tegenwoordig vaak vindt. Deze is wel immens en naturel. Gelukkig wel voorzien van een fijn zitplaatsje. Die kei heeft een lange geschiedenis.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.