In de Catspoolder

In 2009 is de Catspoolder ingericht als natuurgebied en is de bemaling stopgezet. Het waterpeil gaat er nu op en neer met dat van het riviertje de Lende, dat er langs loopt. De polder dient nu ook als waterberging. In de zomer wordt het gebied losgekoppeld van de Lende, waardoor het waterpeil zakt en de grond deels kan indrogen. Om de vallei nat te houden, is een ingenieus systeem van sloten, stuwen en kleppen uitgedacht dat moet voorkomen dat het gebied helemaal verdroogt. Het gebied trekt vooral water- en moerasvogels …


Hoe mooi een vogelkijkhut ook is, het gaat erom wat je er te zien kunt krijgen. En dat valt bij de ‘Catskieker’ niet tegen. Je hebt er een mooi uitzicht over een flinke plas. Recht voor de hut staat een rijtje dode bomen en boomstronken. In de top van de hoogste boom zat een gestaag toenemend aantal aalscholvers te vergaderen. Op een strookje droge grond scheef voor de hut zaten vogels van diverse pluimage, waaronder meeuwen, kieviten, verschillende ganzen en ook hier enkele aalscholvers. Het was allemaal niet spectaculair, maar we hebben ons er bij heerlijk najaarsweer een uurtje prima vermaakt …

34 gedachten over “In de Catspoolder

 1. Je hebt het mooi in woord en beeld weergegeven. Toch mooi dat de aalscholvers wilden meewerken en later wel in de dode bomen gingen zitten. Topfoto met die fietsers op de achtergrond.

  Al lezend besef ik dat we om onze woonplaats meerdere van dergelijke waterbergingen hebben. Toch wel een geruststellend idee.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik kom ook graag in zo’n vogelkijkhut alhoewel die in mijn omgeving niet voorkomen. Bij mijn laatste bezoek hing een affiche aangeplakt om toelating tot oprichten kijkhut. Ben er erg nieuwsgierig naar.

  Geliked door 1 persoon

  • Jetske en ik weten ons eigenlijk altijd wel te amuseren tijdens onze gezamenlijke fotokuiers. Aan sfeer vakken geen gebrek, maar wel humor en regelmatig een goed gesprek. Om aantallen heb ik me nog nooit echt druk gemaakt. Het gaat niet om de kwantiteit, maar om de kwaliteit, en dan kan één vogel een dag al helemaal maken. 🙂

   Like

Reacties zijn gesloten.