Bij de Catskieker

Na ons bezoek aan de ‘Wolvenroep’ stelde ik voor om naar een bepaalde vogelkijkhut te gaan die mijn fotomaatje al eens op haar blog had getoond, en waarvan ik wist dat hij ergens hier in de Lendevallei moest staan. Jetske wist meteen dat ik de vogelkijkhut de ‘Catskieker’ in de Catspoolder (Google Maps) bedoelde. Na een ritje van amper 10 minuten waren we ter plekke …


Daarna volgden nog een korte kuier en de beklimming van een dijklichaam dat het wandelpad scheidde aan de waterkant. Ook hier had Jetske weer een juiste inschatting van de loopafstand gemaakt, zodat we al snel de vogelkijkhut de ‘Catskieker’ betreden. Het belangrijkste deel is een ronde, deels open hut van cortenstaal met daarnaast en deels ervoor een eenvoudig scherm …


De Catspoolder was dankzij de vervening in de 18 en 19e eeuw ooit een petgatengebied. In de twintiger jaren van de vorige eeuw is het gebied geschikt gemaakt voor de landbouw. Om de polder droog te houden voor de landbouw, moest hij sterk worden bemalen …

 • wordt vervolgd

31 gedachten over “Bij de Catskieker

 1. Dat was een goed idee van jou. Het was er ook mooi weer voor. Volgens mij hebben ze jouw lengte als referentie gebruikt bij de bouw van deze hut. 😉
  Bijzondere foto in deze mooie serie vind ik van de zilverreiger samen met het schaap.

  Geliked door 1 persoon

  • Voor mij was het allemaal te doen in de hut, het uitzicht was fraai en de kijkgaten zat perfect voor mij. 🙂
   Het schaap en de zilverreiger stonden daar een tijdlang dicht bij elkaar om, hun kostje bijeen te scharrelen. Jij was op dat moment blijkbaar ergens anders op gericht.

   Geliked door 1 persoon

 2. Wat een mooie foto’s van deze even mooie plek, waar ik nog nooit van gehoord had! Die kijkhut is een plaatje maar is-ie in de functie ook geschikt? Misschien dat de vogels dat ding zó mooi vinden dat ze niet meer opletten of er ook mensen in zitten/staan. Mooie ontmoeting tussen reiger en schaap! 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Die kijkhut is zeker wel functioneel. Ik ben alleen bang dat het er bij lagere temperaturen en wat wind al snel te koud wordt. Bij de meeste kijkhutten kun je vaak wel een deel van de luiken sluiten, zodat de wind er niet kil doorheen waait. Maar zelfs met luikjes waait de wind hier dwars doorheen.

   Geliked door 1 persoon

  • Het is een mooie hut op een prachtig plekje. Het enige nadeel is dat je er in de koude periode van het jaar niet altijd echt lekker kunt zitten, vrees ik. Bij andere kijkhutten kun je er vaak voor kiezen om een luikje waar de wind wat al te kil naar binnen waait te sluiten.
   Het schaap en de zilverreiger stonden een tijdlang in perfecte harmonie bij elkaar.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.