Bij de Romeinse Sterrenschans

De schans werd midden jaren ’90 ontdekt door een paar lokale historici. De schans lag in een dicht naaldbos, dat grenst aan een voormalig ven. Door de begroeiing was hij voor wandelaars en fietsers nauwelijks te zien. Meteen werden bij de verantwoordelijke overheden en instellingen al pogingen ondernomen om herstel te bewerkstelligen …


Nadat Natuurmonumenten in 1997 eigenaar van het landgoed ‘de Slotpleats’ was geworden, slaagden de pogingen om de schans te herstellen. Natuurmonumenten ging voortvarend aan de slag, en medio 2002 was de restauratie een feit. Het wallenpatroon is hersteld door de wallen te verstevigen en de greppels uit te graven …

De zeshoekige sterrenschans is waarschijnlijk een zogenaamde ‘oefenschans’ die dateert uit de 18e of 19e eeuw. Het vermoeden bestaat dat hij nooit een militaire functie heeft gehad en door de wiskundige Johann Hermann Knoop voor oefendoeleinden is aangelegd. Waarschijnlijk is de schans aangelegd om de Jonkheer Edzard van Burmania, zoon des huizes op het landgoed, alles te leren over zaken als wiskunde en vestingbouw …

De wiskundige Johann Hermann Knoop heeft meer sporen achtergelaten op landgoed ‘de Slotpleats’. Meer daarover in een vervolg op deze serie. Nu is het tijd om nog even rond te kijken. Zoals ik in het begin van deze serie al verteld, om het patroon van de schans goed te zien kun je het best hier even kijken: Romeinse Sterrenschans

Ik hoop jullie binnenkort een indrukwekkende echte verdedigingsschans te laten zien …

26 gedachten over “Bij de Romeinse Sterrenschans

  1. Je moet toch al redelijk veel weten over de vormen die oude fortificaties hebben, om een half verzonken én overgroeid gebied te herkennen als een soort van fortificatie. Heel positief is dat deze ‘Romeinse Schans’ in ere is hersteld !

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.