Weerbeeld juli 2010

Juli gaat de boeken in als een warme, maar wisselvallige maand. De eerste 10 dagen van de maand waren erg zonnig en warm. In deze periode kwam de gemiddelde temperatuur in ons tuintje uit op 21,4 ºC. Driemaal werd de tropische 30 graden overschreden, maar tot een echte hittegolf kwam het niet. Volgens de definitie van het KNMI is er pas sprake van een hittegolf bij een serie van minstens vijf zomerse dagen achtereen, waarvan er zeker drie tropisch zijn. Ook bij het KNMI in De Bilt werd in juli niet aan dat criterium voldaan, zodat er ook landelijk gezien geen sprake was van een hittegolf. Dat was plaatselijk wel het geval in het oosten en zuidoosten van het land kwam de maximumtemperatuur op 10 dagen boven 30 °C, in Arcen (L.) zelfs 3 dagen boven 35 °C, op 9 juli zelfs 36,2 °C. Typisch van dat weer om regelmatig even wat verkoeling te zoeken bij de kraan …

100710-1440x

In ons tuintje heb ik in juli 28 warme dagen (20 ºC of warmer), 13 zomerse dagen (25 ºC of warmer) en 3 tropische dagen (30 ºC of warmer) kunnen noteren. Normaal zijn dat respectievelijk 18, 6 en 1. De gemiddelde temperatuur is uitgekomen op 19,5 ºC, tegen normaal 16,5 ºC …

100802-temp-juli

Aan de ergste warmte kwam geleidelijk een eind door een serie zware onweersbuien, die op 10, 11, 12 en 14 juli over ons land trokken. Het KNMI schrijft in een persbericht over de maand juli: “In de avond van 10 en ochtend van 11 juli was de bliksemactiviteit zo groot dat het bliksemmeetnet van het KNMI ruim 58.000 ontladingen registreerde. De onweersbuien van 12 en 14 juli veroorzaakten vooral schade door de zeer zware windstoten. In Volkel is een windstoot gemeten van 125 km/uur. Het noodweer trof vooral Gelderland waar een valwind huishield die aan twee mensen het leven kostte. Op andere plaatsen onder andere in Friesland zijn ook windhozen waargenomen …”

100703-1520x

Echt langdurig en zwaar onweer hebben we hier niet gehad. Wel kwam er een eind aan de droogte die in het voorjaar was ontstaan. Alleen in de nacht van 10 op 11 juli viel er al 33 mm regen. In totaal viel er in ons tuintje 107 mm te verwerken, terwijl dat normaal in juli ca. 70 mm is. Landelijk viel er gemiddeld ca. 76 mm neerslag, maar de verschillen waren groot. In het westen viel plaatselijk niet meer dan 50 mm, terwijl er in een strook van Brabant tot Groningen plaatselijk 150 tot 170 mm regen viel …

100802-neerslag-juli

Vorig jaar verschenen er in juni en juli in de nachtelijke uren diverse malen lichtende nachtwolken. Dit jaar was het in dat opzicht behelpen geblazen, alleen in de nacht van 6 op 7 juli heb ik er een paar foto’s van kunnen maken. Dat gemis werd echter ruimschoots goed gemaakt door de vele vlinders die in juli bereid waren om even te poseren. Voor mij was de sint-jansvlinder ofwel het bloedrupsje de meest bijzondere …

100707-1212x

15 gedachten over “Weerbeeld juli 2010

 1. N heel goede julimaand !! Ik hou van de zon en zn warmte, mocht soms misschien wel ietsiepietsie minder heet zijn, maar klagen doe ik niet ! Augustus is tot hiertoe veel minder fraai, veel regen en donkere wolken, voor mijn part mag t kwik terug gerust n paar graden stijgen.
  Groetje,
  AmaZony

  Like

 2. Ik zie dat het niet zoveel verschild met wat we hier gehad hebben, maar ja als je t.o.v de aardbol kijkt wonen we eigenlijk niet zo ver van elkaar.
  Die druppelfoto is een pareltje net als de sint-jansvlinder!
  Gr.
  P-TER

  Like

 3. Ik blijf het een prestatie van je vinden Jan dat je dit allemaal registreert en op een zo begrijpelijke wijze hier neerzet .
  Het was wel warm maar toch na een paar regendagen weet ik wel wat ik zou willen: ZON. Maar we hebben wat dat betreft niet veel te willen. Leuke de foto van die twee bij de kraan en de St. Jansvlinder staat er prachtig scherp op… mooie vlinder is dat toch.. fijne avond

  Like

 4. Mooie foto van de vlinder.
  Ik heb weinig last gehad van de warmte en het onweer. wel de nacht 10/11 juli dat we naar schiphol gingen, was eng, wat een storm en onweer.
  Leuke foto’s van de kindjes, die zorgen wel voor verkoeling.

  Like

 5. Wat een verschil en dat in zo’n klein landje.
  De beide mannetjes bij de kraan is prachtig.
  De foto van de vlinder is werkelijk schitterend. Vanuit dit perspectief en op deze bloem en zo scherp over de hele linie.
  Ik vind het altijd zo knap dat je dergelijke prachtige plaatjes nog even in het archief kunt houden totdat…
  🙂

  Like

 6. hallo Jan , eens even een bende gelezen …
  en gekeken , was ook weer effe geleden ..
  lees ik dat je dus met weblog meer kan dan ik nu
  klungelde hahahahahaha komt nog wel es 😉
  mooi die vlinder !!!! wauw …..
  ja de rest ook , moest zoveel bij kijken 😉
  groetjes Lenie

  Like

 7. Zo dat is een mooi overzichtje met bijpassende foto`s Jan
  Wat een mooie st Jansvlinder
  Gaat ie poseren voor jou 🙂
  Puh ……….geen kunst als je ook Jan heet. :-))

  Bij de temperaturen van de laatste week voel ik me goed .

  🙂 Aly

  Like

 8. Het was erg warm. Zestien dagen waarop het peentjes zweten was.
  Waarom oh waarom is het in Nederland altijd hollen of stilstaan. Waarom niet ‘gewoon’ een lekkere temperatuur van zo’n graad of 23. Het is niet anders. We moeten het ermee doen.
  Je hebt alles, ondanks ongemak, weer prima bijgehouden!

  Like

 9. *Kijkt nu alvast kwaad naar boze roodhoofd hiernaast*
  Een hittegolf geldt toch alleen als de criteria in De Bilt zijn waargenomen. Dus het hele land kan zuchten en steunen onder allerlei hittegolven, maar als het in De Bilt toevallig net een halve graad scheelt, is er geen hittegolf geweest. Merkwaardig!
  Het vlindertje is een beauty.

  Like

Reacties zijn gesloten.