Kunst in Smallingerland

Tot mijn grote spijt was ik gistermiddag niet in staat om de protestmanifestatie “Drachten schreeuwt om cultuur” op het plein bij de Drachtster Schouwburg de Lawei bij te wonen. Een mens moet nu eenmaal af en toe prioriteiten stellen. Maar ik sta wel van harte achter alle protesten tegen de onbezonnen bezuinigingen van dit kabinet op cultuur. Een korting van ruim 20%!!!  En daar komt dan nog bij dat de BTW op kaartjes voor beeldende kunst, concerten en voorstellingen omhoog gaat van 6% naar 19% …

En dat terwijl de hele cultuurbegroting maar 0,6 procent van de totale rijksbegroting is. Een paar kilometer snelweg, meer is het niet. Dat is geen bezuinigen, dat is slopen en afbreken van zaken waar een groot deel van de bevolking (óók VVD, CDA en PVV stemmers, neem ik aan) van geniet en waar alle Nederlanders van profiteren. Het is toch om te janken …

Maar laten we dat maar niet doen, laten we maar genieten van de culturele zaken die nu nog worden geboden. Daartoe behoort onder andere de kunstmanifestatie “Kunst in Smallingerland 3“, die tot en met 5 december is te zien in de expositieruimte De Galerij en in de publieksruimtes van de Drachtster Schouwburg de Lawei. 36 Beeldend kunstenaars, onder wie Johan van Aken, tonen hier hun werk. In De Galerij hangen vijf werken van Johan naast elkaar …

Van links naar rechts: een abstract landschap, een filmstill op geborsteld aluminium, een video en twee geometrisch abstracte werken …

In de grote foyer van de schouwburg wordt doorlopend de video “Geometric Movements” geprojecteerd op de muur boven de in- en uitgang …

Op zondag 28 november biedt “Kunst in Smallingerland 3” van 10:00 uur tot 17:00 uur een extra feestelijk aanbod met o.a. muziek in De Galerij, een masterclass schilderen in de foyer en een demonstratie Graffiti kunst op het Lawei-plein …

Vanaf ongeveer 16:00 uur wordt op zondag 28 november de video “Geometric Movements” van Johan van Aken vanuit de expositieruimte De Galerij geprojecteerd op een muur van het gemeentehuis aan de overkant van de straat …

En dat alles onder het motto “Drachten wil je meemaken” …

Woensdag 3 november ben ik met Johan naar De Galerij getogen om aanwezig te zijn bij het testen van de projectie op de muur van het gemeentehuis. Van die gelegenheid heb ik gebruik gemaakt om de bovenstaande foto’s te maken. Om het effect van de video’s tot uiting te kunnen brengen, heb ik van mijn rondgang ook nog een filmpje gemaakt …

17 gedachten over “Kunst in Smallingerland

 1. Helaas kon ik ook niet ‘schreeuwen’. En schreeuwen wilde ik best wel, want al deze bezuinigingen op de kunst slaan nergens op.
  Mooie werken heeft Johan van Aken in De Galerij hangen. De videoprojectie op het gemeentehuis lijkt me heel mooi. Zeker als het donker is. Helaas kan ik op dat tijdstip daar niet zijn.
  Fijne zondag!

  Like

 2. Je moet het natuurlijk wel van twee kanten bekijken. Er is veel geld gegaan naar mensen die niets presteerden en ook niets verkochten. Bezuinigen moeten we allemaal, maar waarom cultuur twee keer genaaid wordt, begrijp ik ook niet. Als er 10% bezuinigd moet worden, deel dan die lasten met zijn allen en pak niet alleen een toch al kwetsbare groep aan.

  Like

 3. Ik ben, ondanks in ruime mate aanwezige interesse in cultuur, ook niet geweest, maar deel je mening over deze bezuinigingen. Dat zijn geen bezuinigingen maar sloopmaatregelen, en gesloopt wordt er al genoeg hier in Drachten.

  Like

 4. Het is een mooi project.
  Die projectie op de tegenoverliggende muur is erg goed gevonden.
  Je filmpje van de rondgang is mooi, grappig een video-opname van de video-opname.

  Deze bezuinigingsmaatregelen zijn wel rigoureus.
  Bezuinigen is lastig. Bij elke keuze zullen er voorstanders en tegenstanders blijven. Maar dát we moeten bezuinigen is iets waar we het denk ik allemaal wel over eens zijn.

  Like

 5. Van mij mogen ze ook op heel andere dingen bezuinigen.
  Kijk ik alleen maar hier in de buurt.

  Mooi om eens rond te kijken op zo’n galerij.
  Zitten idd mooie stukken tussen.
  Die tegen het gebouw lijkt me ook mooi in donker.

  gezellige avond verder en groeten

  Like

 6. heel bijzonder!
  geprojecteerde kunst.
  Het ljkt me dat je heel lang naar kunt kijken…het houd de blik gevangen.

  En ja….wat er nu allemaal gaande is i.v.m. de bezuinigingen op kunst en cultuur geeft me de rillingen.
  de botte bijl.

  Like

 7. nou ik heb staan krijsen hoor !!!!
  ;)))))
  de botte bijl erin is wel erg drastischhh !
  of het nu kunst is of muziek , zonde als we dat
  niet meer koesteren , want koesteren moeten we het ….
  AARRGGHHHHHHHHHHHHHHHH ..schreeuw nog maar es 😉

  Like

 8. ben niet echt op de hoogte van de nederlandse bezuinigingen en politiek (is al erg genoeg deze van Belgie te moeten aanhoren…. lol) maar kan dergelijke exposities wel waarderen.. Altijd leuk en boeiend om zien !
  Groetje, AmaZony

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.