Gedeeltelijke zonsverduistering

De maansverduistering van 19 december jl. heb ik maar aan me voorbij laten gaan. Die verduistering vond ’s ochtends rond 8:30 uur plaats. De kans om er wat van te zien was vanwege de bewolking niet erg groot, en bovendien verdween de maand rond het tijdstip van de totaliteit weer onder de horizon. Een (gedeeltelijke) zonsverduistering rond zonsopkomst is echter een heel ander verhaal …

110103-1508x

IJs en weder dienende, in dit geval eigenlijk wolken en weder dienende, zal er morgenochtend tussen 8:02 en 10:40 uur vanuit Nederland en België een gedeeltelijke zonsverduistering te zien zijn. Daarom heb ik de eclipsbrilletjes, de plaatjes lasglas en mijn zelf in elkaar geknutselde zonnefilters maar vast opgezocht …

110103-1507x

Zo mooi als op de vroege ochtend van 31 mei 2003 zal het vast niet zijn, maar ik wil het toch niet missen morgen. Nadat ik zaterdag 31 mei 2003 rond kwart voor vier ’s ochtends in de auto was gestapt, stond ik een klein uurtje later samen met nog enkele fanatieke sunwatchers op de koude en nog in duisternis gehulde dijk aan de Waddenzee bij Paesens Moddergat …

030531-0524x

Om 5:21 uur verscheen het eerste puntje van de zon boven de horizon. Vervolgens verhief de zon zich in de vorm van een smalle sikkel vanuit een zachte roze gloed boven de Waddenzee. Omdat er een lichte vochtlaag boven zee hing, was het schouwspel vrijwel helemaal met het blote oog te aanschouwen, de eclipsbril kwam er pas na verloop van tijd aan te pas …

030531-0531x

Het viel niet mee om zo vroeg op te staan, en het was vooral in het begin nog akelig koud op de zeedijk, maar ik heb er nooit een moment spijt van gehad, want het was sprookjesachtig mooi die dag …

030531-0545x

Als het morgenochtend helder is, en als je er even wat tijd voor vrij kunt maken, zoek dan een plekje op met vrij zicht op de oostelijke horizon. En als je het voor het kiezen hebt, zoek dan een plekje uit met wat water op de voorgrond voor een mooie weerspiegeling. Ik heb mijn locatie al uitgekozen, al vrees ik dat er geen water, maar ijs op de voorgrond zal liggen, maar dat mag de pret niet drukken …

030531-0602x

Als je gaat kijken, kijk dan in elk geval bij helder weer niet met onbeschermde ogen naar de zon als hij al wat verder boven de horizon staat! Je ziet dan wat minder van het landschap om je heen, maar het is een behoud voor je ogen.

Voor het geval dat het bewolkt is, kun je altijd hier nog even kijken naar de prachtige gedeeltelijke eclips boven het Wad op zaterdag 31 mei 2003.

22 gedachten over “Gedeeltelijke zonsverduistering

 1. Ohhh jij had geluk,
  hier was niets te zien alleen maar wolken ggrrrrr
  de sterrenkijker verstoft hier :-))))
  Een prachtige serie laat je hier zien,
  de een na laatste kiek is een beauty!!!!!

  Dikke knuffel,
  Anneke

  Like

 2. ik heb er helemaal niks van kunnen zien en ik zat op een prima plek aan het water (gewoon binnen zelfs) het was grijs, grijs en nog eens grijs…. ik hoop voor jouw dat je er nog een glimp van hebt mee kunnen krijgen!

  Like

 3. Ik denk dat je dit vanavond niet meer leest, want je ligt nu natuurlijk al op bed… 😉
  Ik hoop dat het weer wil meewerken en dat je een mooie serie kunt maken.
  Als je door de camera kijkt, is het dan ook slecht voor de ogen?
  Dat vroeg ik me namelijk ook af toen ik een tijd geleden een aantal foto’s maakte van het lassen. Ik heb achteraf geen last gehad van de ogen, maar toch.

  Like

 4. spannend jan,
  ik zag het op tv,
  ik ga proberen te kijken:-)

  Dank je wel voor alle lieve wensen een gelukkig nieuwjaar

  en veel blogplezier ♥
  inspiratie ,hoop, geloof,geluk liefde ♥
  en gezondheid in 2011 gewenst,
  dank je wel ♥
  voor je bezoekjes aan mijn weblog, ♥
  en voor alle leuke ♥
  lieve berichtjes die je daar achterliet, ♥

  “vrienden zijn als sterren, ☆
  je ziet ze niet altijd.
  maar ze zijn er wel ”
  tot morgen

  xxx

  Like

 5. Succes morgen, dat het maar onbewolkt mag zijn.
  En dat de rest van het jaar maar veel geluk mag geven aan jou en Aafje en dat het jaar maar mooie plaatjes mag opleveren. Groeten van Hans en Laura.

  Like

 6. Ik vrees dat ik van hier uit niet het mooist uitzicht heb, maar ga wel kijken of ik het zie.
  Deze foto’s zijn heel mooi , heb nog wel een brilletje liggen.
  Hoop dat je mooie foto’s kan maken.
  Succes !

  Like

 7. Dan moeten we dus nog wat chipszakken zien te scoren vanavond, de eclipsbrilletjes van ’99 zijn vast niet meer meeverhuisd. Overigens zaten wij toen vlak bij jou, onder een wonderbaarlijk gat in de wolken, dat de hele verduistering lang boven ons is blijven hangen. Het was echt een geweldig spectakel

  Like

 8. Natuurlijk wil ik jou en je familie eerst alle goeds toewensen voor 2011 Jan!
  Breek me de bek niet open over eclipsen en brilletjes. Wij waren een aantal jaren geleden in Ooostenrijk toen er daar een volledige eclips te bewonderen was. We hebben toe met zijn zevenen met 1 brilletje moeten doen omdat er nergens meer een brilletje te bemachtigen viel. Maar gelukkig werkt een chipszak binnenste buiten ook goed zo ontdekten we! Later bleken overgens de buren 10 brilletjes te hebben gehad, terwijl ze maar met zijn tweeën waren! *zucht*
  groetjes,
  Elmar

  Like

Reacties zijn gesloten.