Verborgen verduistering

Aan ons heeft het niet gelegen, een paar uur eerder dan een week geleden stonden Johan en ik vanmorgen om 8:35 uur al bij het prieeltje op de westelijke oever van de Leijen bij Doktersheide. De lucht beloofde helaas weinig goeds, het zag er naar uit dat we niets van de gedeeltelijke zonsverduistering te zien zouden krijgen …

110104-0837x

Gelukkig had Johan voor koffie en müslirepen gezorgd, want de inwendige mens kon wel wat gebruiken om op temperatuur te blijven, daarnaast kon het kopje tijdelijk fijn even dienst doen als handenwarmer …

110104-0839x

Om 8:56 uur begon de lucht aan de oostkant van de Leijen in een smalle kier even rozerood op te lichten …

110104-0857x

Meer zouden we niet van de zon te zien krijgen …

110104-0856x

Om 9:00 uur zagen we vanaf de kant van Eastermar een paar schaatsters naderen, over en weer vriendelijk groetend vervolgden de mannen hun weg …

110104-0900x

Terwijl we de schaatsers nakeken, naderde er vanuit het zuidwesten een klein opklaringsgebiedje …

110104-0905x

Jammer genoeg wilde het niet voldoende naar het oosten doortrekken, meer dan de contrail van een passerend vliegtuig kregen we niet te zien …

110104-0914x

Om 9:25 uur naderden de schaatsers het prieeltje weer. Ditmaal kwamen ze naar het prieeltje toe, omdat ze hier hadden afgesproken met de partner van één van de mannen. Die partner was overigens zo vriendelijk om ons nog even van dienst te zijn. Het doosje met müslirepen, dat op de tweede foto nog zo fraai op de omranding van het prieeltje stond, was op het ijs en onder het prieeltje gewaaid. Omdat Johan en ik geen echte helden zijn, wilde zij het – met gevaar voor eigen leven, want het ijs kraakte gevaarlijk onder het prieeltje – wel even voor ons pakken. Als dank mochten de beide schaatsers de resterende repen delen, en die gingen er goed in …

110104-0925x

We hebben nog een tijdje met z’n vijven staan praten over de verborgen zonsverduistering, gedeelde ervaringen met de zonsverduistering van 31 mei 2003 boven het Wad en de kwaliteit van het ijs op dit moment. Over dat laatste hoefden we ons geen zorgen te maken. Volgens een van de mannen – Age Veldboom, de voorzitter van de ijsclub “Lyts Begjin” uit Earnewâld – lag er nog zeker een plaat van 15 cm dik op de Leijen. Als ervaren natuurijsschaatsers waren de mannen bovendien keurig voorzien van ijsprikkers om zichzelf in geval van nood uit een wak te kunnen redden …

110104-1130x

Nadat de schaatsers aan hun volgende ronde over de Leijen waren begonnen, vonden Johan en ik het welletjes. De lucht was intussen weer helemaal dichtgetrokken, het laatste kleine kansje om nog iets van de gedeeltelijke eclips te kunnen zien, was verkeken. Genoeglijk napratend zijn we via ommelandse wegen huiswaarts gereden. Een paar lichte sneeuwbuitjes gaven het landschap onderweg weer een fris winters uiterlijk, maar de borden die de extra verkeersmaatregelen t.b.v. schaatsweer aanduiden, lijken voorlopig niet meer nodig te zijn …

19 gedachten over “Verborgen verduistering

 1. dan heb ik meer geluk gehad, al was mijn lokatie niet zo goed gekozen, als deze bij jou foto’s

  bij mij kwam er ongeveer een minuut of 4 á 5 een gat in de bewolking tijdens de Eclipse

  dus heb het wel kunnen zien, maar je hebt er toch een fraaie serie foto’s aan overgehouden

  Like

 2. Ik heb nog aan je gedacht toen ik om 08.30 uur naar mijn werk “fietste”. “Een volledige zonsverduistering, daar zal Jan niet blij mee zijn”, dacht ik. Het heeft toch een mooi logje opgeleverd.

  Like

 3. Wat jammer toch maar je hebt wel mooie foto’s gemaakt. Ik heb ook massa’s foto;s geschoten maar ik had geen aparte lens. Ik heb wel de zon helemaal zien opkomen . Zal Vrijdag wat foto’s plaatsen voor skywatch.

  Like

 4. Ik heb er niet eens meer aan gedacht, maar vond het wel erg donker vanmorgen.
  Dat er nog geschaatst wordt daar, ik ben helemaal verbaasd. Hier ligt nog wel zat ijs maar aantrekkelijk ziet het er niet uit.

  Like

 5. Jullie zijn echte bikkels. Ik had het om eerlijk te zijn niet meer verwacht dat jullie daar naartoe zouden gaan. Of was het een kwestie dat de één voor de ander niet wilde afzeggen? 😉
  Ik had mijn camera mee, maar geen zon gezien.
  Wel grappig dat jullie die schaatsers daar nog troffen. Al met al een gezellige ontmoeting en heeft je een mooi log opgeleverd.

  Like

  • @Jetske:
   Als wij iets zeggen of afspreken, dan staan we daar ook voor. Een man een man, een woord een woord. Stel nu dat die ene opklaring wat gunstiger was gepasseerd, terwijl wij er niet waren … Dat zou ik mezelf toch lange tijd kwalijk blijven nemen, denk ik. En Johan vast niet minder.

   Like

 6. Helaas, voor mij was er vanmorgen onderweg zelfs niet eens een glimp van de zon te zien. Wel nog even die oplichtende wolken. Verder hebben jullie je goed vermaakt zie ik en daar gaat het dan maar om.

  Like

 7. ik heb ook op de uitkijk gestaan , maar helaas ..
  veel teveel bewolking , heb mijn hart maar even opgehaald in het vorig log 😉
  neemt niet weg dat bij jullie in ieder geval de lucht nog wat openbrak …hier wat verdwaalde sneeuwbuien ;(

  Like

 8. Hier ook niks gezien, maar dat was al min of meer voorspeld, jammer.
  Je hebt wel andere mooie luchtfoto’s kunnen maken en ff ’n gezellig een uitje gehad op de vroege morgen met koffie en repen.
  Gelukkig dat het ijs nog zo dik is, zou het toch niet vertrouwen nu.
  groeten.

  Like

 9. nee jan, aan jullie heeft het zeker niet gelegen dat is me duidelijk:-)

  ik heb de zon wel gezien, duidelijk zelfs, maar kon er niet in kijken zo fel was hij…
  dus tja..
  ik kijk dan ook maar op internet wie de mooiste heeft:-)

  Like

Reacties zijn gesloten.