Hooidamsbrug gedemonteerd

Afgelopen weekend is de Hooidamsbrug gedemonteerd en van zijn plaats gelicht. Ik had gehoopt wat plaatjes te kunnen schieten van het takelwerk, maar dat was in de nacht van vrijdag op zaterdag al afgerond. Op Wâldnet is daarvan wel een aantal foto’s te zien …

110122-1433x

Toen ik zaterdag bij de Hooidammen arriveerde, reikten een immense telescoopkraan en een hoogwerker werkeloos naar de wolken …

110122-1510x

Het brugdek lag inmiddels al op een ponton …

110122-1437x

Een stukje verderop lagen de pilonen van de brug op een ander ponton …

110122-1454x

Van vrijdag t/m zondag lag het scheepvaartverkeer hier helemaal stil. Het wegverkeer kon en kan gebruik maken van een pontonbrug, die hier tot eind maart blijft liggen …

110122-1440x

Vanaf vandaag kunnen ook schepen er weer langs, daartoe wordt de pontonbrug t.b.v. de passage van een schip tijdelijk opzij gevaren, zoals op een filmpje op de website van de gemeente Smallingerland te zien is …

110122-1501x

Zaterdag ben ik lopend over de pontonbrug gegaan, maar binnenkort zal ik er vast ook nog wel eens met de auto over komen, en natuurlijk neem ik dan de middelste rijbaan …

110122-1506x

In de komende maanden worden het elektrische deel en het brugdek volledig vernieuwd, andere onderdelen van de brug worden gerenoveerd. Als het allemaal goed verloopt, wordt de geheel vernieuwde brug eind maart weer herplaatst. Wat zal hij lachen …

27 gedachten over “Hooidamsbrug gedemonteerd

 1. Pingback: Bij de Headammen | Afanja's Weblog

 2. Hallo,

  Ik ben de chauffeur van die auto van Hendrix UTD.

  Op de heen reis, de foto op Waldnet, woog ik 37 ton en op de terugreis nog 17 ton maar ik kan melden dat het een raar gevoel is als het ‘wegdek’ onder je beweegt.

  Prachtige foto’s trouwens !!

  Like

 3. goed dat alles ook weer terug geplaatst gaat worden want wees eerlijk…het is zo`n echte hollandse brug.
  Of beledig ik je nu??
  met dat hollandse bedoel ik.
  Hoe dan ook….hij hoort in het landschap.
  Dit zijn aankomende historische plaatjes.

  Like

 4. Zou bijna een traan laten dacht nl dat de brug voor goed uit het landschap zou verdwijnen en dat zou zonde zijn.
  Gelukkigkomt hij als nieuw weer terug begrijp ik uit je verslag.
  Links of rechts door het water , natuurlijk gebruik je de middelste rijbaan. Goed opgemerkt Jan.
  Mooie reportage en hoop dat je het opbouwen van de gereviceerde brug wel kan vastleggen.

  Like

 5. Een paar minuten geleden had ik al even gespeurd, kijken of het om dezelfde auto ging. Bij Kevin kon ik de nummerplaat redelijk ontcijferen, maar die is op jouw foto niet te zien. Vervolgens kon ik bij jou de tijd via EXIF achterhalen maar bij Kevin weer niet. Kortom mijn spoor liep dood. Bij “Flikken” flikken ze dat beter. 😉
  Heb je Kevin ook nog zien fotograferen?

  Like

 6. Is dat nu toeval dat Kevin een vrachtauto fotografeert van Hendrix UTD én dat jij een vrachtauto van dezelfde firma vastlegt?
  Ha, ik weet al wat voor een volgende fotokuier gezellig samen met de auto over de middelste rijbaan. 😉
  Mooie serie, een indrukwekkend karwei.

  Like

 7. Mooi om te zien. Dat soort werk moet ook gebeuren natuurlijk, niet geheel onbelangrijk.
  Lijkt me toch spannend om te zien als zo’n vrachtwagen daar overheen moet…

  Like

 8. Mooie reportage, vroeg me ook af of die wagen niet e zwaar was.
  Maak je ook foto’s als je met je auto over de middenbaan rijd , misschien kaan Aafke een fimpje maken 😉
  Ga even naar de links kijken.
  groeten.

  Like

 9. Mooie serie Jan! Hopelijk is die vrachtwagen van Hendrix goed aan de overkant gekomen, hij leek me wat zwaar voor de pontonbrug. De middelstebaan gebruiken zal voor de truck geen probleem zijn geweest! 😉
  groetjes,
  Elmar

  Like

 10. Ik vind het ook een mooie serie, Jan.. een mooi staaltje van fotojournalistiek… en ik vind de 2e foto van boven ook erg fraai…ik ken de brug in kwestie verder niet…leuk gedaan….

  Agnès

  Like

 11. Mooie serie.
  Hier sta je nooit bij stil, als er een brug gerenoveerd moet worden.
  Wat zou die in maart mooi pronken.
  De tweede kiek is mooi, als ik erna kijk krijg ik al last van mijn hoogtevrees :-)))

  Dikke knuffel,
  Anneke

  Like

 12. Ook al mis je een stukje van de werkzaamheden, toch heb je een mooi overzicht gemaakt. Ik ben er nog niet geweest, maar het zal kaal zijn zonder brug. Binnenkort wil ik toch wel eens zien hoe het gaat als de ponton opzij moet voor scheepvaart.

  Like

  • @Hanny:
   Er zal wat geluk bij nodig zijn om de pontonbrug in actie te zien. Er moet maar net een schip passeren, want zo druk is het er nu ook weer niet in deze tijd van het jaar. En het valt nog niet mee om er lekker op het bankje op te zitten, lijkt me.

   Like

Reacties zijn gesloten.