Weerbeeld januari 2011

Volgens het KNMI was januari met landelijk gemiddeld 67 uren zon tegen 52 uren normaal een zonnige maand. Voor onze regio gaat dat zeker niet op. Ik heb slechts twee dagen kunnen noteren waarop het ronduit zonnig was en vier dagen waarop het licht bewolkt was. Voor het overige was het voortdurend grijs, grauw, mistig, bewolkt en/of regenachtig. Januari kende weliswaar een fraaie start met een zonnige Nieuwjaarsdag, maar daarna was het eerst ook gedaan met het zonnige weer. Pas op 9 januari zou het zonnetje zich hier weer een aantal uren laten zien. Als gevolg daarvan hebben we de gedeeltelijke eclips bij zonsopkomst op dinsdag 4 januari helaas moeten missen. Boven de ijsvlakte op de Leijen verscheen slechts even een roze vlek op de plek waar de zon ergens boven de horizon klom …

110104-0858x

Hoewel de winter zijn scherpste kantjes had verloren, lagen de temperaturen in de eerste week van januari nog onder het langjarig gemiddelde. Daarna volgden twee relatief zachte weken, en in de laatste week van januari deelde de winter nog even een plaagstootje uit. Met 2,4 °C kwam de gemiddelde temperatuur in ons tuintje uiteindelijk 0,2 graden boven het langjarig gemiddelde uit. Wat een verschil met vorig jaar, toen de gemiddelde temperatuur in januari uitkwam op -2,2 °C …

110202-temp-januari

Door het vrij koude weer aan het begin en aan het eind van de maand liep het aantal vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C) op naar 16 tegen 13 normaal. Meestal ging het slechts om lichte vorst. De laagste temperatuur in ons tuintje was -7,4 °C. Landelijk was de laagste temperatuur -8,5 °C op 30 januari in Volkel. Ik heb slechts één ijsdag (maximumtemperatuur lager dan 0,0 °C) kunnen noteren, tegen normaal 5 …

110120-1417x

Landelijk gezien viel er in januari gemiddeld 68 mm neerslag, wat overeenkomt met de normale hoeveelheid van ca. 67 mm. De meeste neerslag viel in het zuidwesten, terwijl de minste neerslag in het noorden viel. In ons tuintje heb ik 45 mm afgetapt, tegen normaal ca. 67 mm. Afgezien van een enkel vlokje natte sneeuw viel alle neerslag in januari in de vorm van regen …

110202-neerslag-januari

Wat mij betreft was het een maand om snel te vergeten.

7 gedachten over “Weerbeeld januari 2011

 1. Ik heb het allemaal niet zo mee gekregen.
  Ben weinig buiten geweest eigenlijk. Vond het gisteren en vandaag vies koud, wat nare koude wind.
  Kan ik niet goed tegen.
  Zal blij zijn als februari voorbij is.
  Groeten en prettige avond verder

  Like

 2. Helaas, het was geen maand om echt vrolijk van te worden. Gelukkig was het niet erg nat, wat ook nog wel eens in januari wil voorkomen. Ook de gladheid op de wegen viel meestal mee, dat is dan weer positief.

  Like

 3. 30 januari de koudste dag, voor mijn gevoel was de koudste dag eerder die maand. Maar goed, ik hou het niet bij, en mijn geheugen voor weer is totaal niet betrouwbaar. Toch heb ik het idee dat wij wel iets meer ijsdagen hebben gehad. Soms heb ik het idee dat jij op een heel andere planeet woont ;~) – wat weer betreft.

  Like

Reacties zijn gesloten.