Weerbeeld februari 2011

Op basis van de weersverwachting voor vandaag (zonnig, maar fris) had ik me voorgenomen om vandaag weer eens een kuiertje te maken naar de dobbe in het Weinterper Skar. Het beloofde zonnetje blijft ook vandaag echter weer verscholen achter een grijze wolkenmassa. Omdat ik nog steeds te kampen heb met de naweeën van de zware middag in het riet van vorige week dinsdag – die sessie kwam net een weekje te snel na mijn griep, vrees ik – heb ik vandaag maar wijselijk besloten om mijn eerste kuiertje in maart nog maar een dagje uit te stellen. Het is tenslotte prima weer om even terug te blikken op het weerbeeld van februari …

110301-temp-feb

De laatste wintermaand was zacht. Bij het KNMI in De Bilt kwam de gemiddelde temperatuur uit op 4,6 ºC tegen 3,0 ºC normaal. Bij ons in het noorden was het verschil minder groot: 3,1 ºC tegen normaal 2,3 ºC, maar ook hier was het relatief zacht. Vooral in de eerste helft van de maand waren de temperaturen hoog, over de eerste zestien dagen van de maand kwam de gemiddelde temperatuur uit op 4,8 ºC. In ons tuintje heb ik 11 vorstdagen genoteerd (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C), normaal zijn dat er ca. 14. IJsdagen (maximumtemperatuur lager dan 0,0 °C) hebben zich in februari niet voorgedaan. Enfin, het bovenstaande grafiekje spreekt verder voor zich …

110301-neerslag-feb

Behalve zacht was februari ook droog. Weinig neerslag wil echter nog niet zeggen dat het ook een mooie maand was. Het was voornamelijk grijs en bewolkt, ik heb slechts 5 zonnige dagen kunnen noteren.Gemiddeld over het land viel er 50 mm neerslag, tegen een langjarig gemiddelde van 47 mm. In ons tuintje bleef het beperkt tot slechts 31 mm, tegen normaal zo’n 44 mm. De meeste neerslag viel in de vorm van regen. Op 1 februari had onze regio te maken met ijzel, met gladde wegen tot gevolg. In de avonduren van 23 februari viel er nog een laatste laagje sneeuw …

110223-2131x

Na een winter, die een flitsende en veelbelovende start kende, maar die uiteindelijk die belofte niet waar kon maken, is vandaag het meteorologische voorjaar begonnen. Het kan me niet snel genoeg ècht voorjaar worden, want de bodem van mijn foto-archief begint zo langzamerhand in zicht te komen, en ik heb behoefte aan wat zon en warmte.

Om dit wat grijze logje positief en met een lach af te sluiten, doe ik er nog een foto van het zonnetje in huis bij …

110224-1313x

Maak er een mooie avond van.
En niet vergeten: morgen stemmen! (bij voorkeur progressief)

16 gedachten over “Weerbeeld februari 2011

 1. Dat we de maand februari maar vlug vergeten
  alhoewel wij het toch ietsje beter hadden!
  Pepijn is inderdaad een zonnetje in huis!

  We duimen voor voor een linksere verkiezingsresultaat!

  Gr.
  P-TER

  Like

 2. Geen zon in februari maar dan heb je het toch echt mis met twee van die zonnetjes in huis. Wat een stralende foto, echt om in te lijsten en op sombere, grijze dagen naar te kijken…. meteen weer vrolijk ;).
  Fijne hopelijk zonnige dag Jan.

  Like

 3. De laatste foto geeft genoeg zon en warmte als je die ziet van dit heerlijke kind en z’n mama.
  De liefde en warmte straald van haar gezicht af zoals ze naar hem kijkt.

  Like

 4. He…voor mijn gevoel was het veel kouder,
  komt vast door de Veendammerwind :-)))))
  Maar zo te horen krijgen we morgen de zon te zien,
  die we allemaal wel kunnen gebruiken…na al die grijze dagen,
  maar je afsluiter is een warme zonnestraal 😉
  Jan, ik zal mijn stem laten horen…al is die nog hees

  Dikke knuffel,
  Anneke

  Like

 5. Was ook mijn eerste reactie 2 zonnetjes zal je bedoelen.
  Beide heel stralend..
  Het was vandaag vochtig koud, dus kan me voorstellen dat je geen kuier hebt gemaakt.
  Vanaf morgen word het beter hoorde ik, laten we het hopen en zeker gaan we stemmen.
  Groeten en prettige avond verder.

  Like

 6. Hier was het het ook niet hoor Jan, in het uiterste Zuidwesten. Het zonnetje liet zich niet echt zien. Ik hoop net als jij op morgen. Ik wil naar buiten! Gelukkig hebben we februari nu gehad en is het al weer maart!

  Like

 7. Jan wat een prachtige foto van je zonnetjes!!
  geweldig!!!!
  en het voorjaar….nou ik heb mijn wandeling van een half uurtje gemaakt maar niet van harte.
  nee ….het is nog niks.

  Like

 8. Nou zeg maar gerust twee zonnetjes. 🙂 Prachtige foto.

  Ik verlang met je mee naar de zon en de warmte. De klusjes binnenshuis zijn zo langzamerhand klaar, ik wil de tuin in.

  Qua weer vond ik het niet een geweldige maand en dat laat jij in je verhaal en grafieken ook wel zien.

  Like

Reacties zijn gesloten.