Op 16 maart schreef ik hier dat het eerste kievitsei van de provincie Fryslân was gevonden. Vandaag, welgeteld twaalf dagen later, meldde Omrop Fryslân dat vanochtend rond 9:00 uur het laatste kievitsei van 2011 is gevonden en meegenomen …
Het zoeken en rapen van kievitseieren (ljipaaisykje in het Fries) is vooral in de provincie Fryslan een oude cultuurhistorische traditie. Daarom is het zoeken en rapen van kievitseieren tegenwoordig alleen hier nog toegestaan tot uiterlijk 1 april. Het zoeken en rapen van kievitseieren is tegenwoordig aan strenge regels onderworpen. Zo moeten zoekers in het bezit zijn van een speciale eierzoekerspas en moeten ze ieder gevonden en geraapt ei via SMS doorgeven aan een bepaald nummer. Er mag jaarlijks maar een bepaald aantal eieren worden geraapt. Vandaag werd het quotum van 5939 eieren bereikt, daarmee is het zoeken en rapen van eieren vanaf nu tot begin volgend jaar weer verboden …
De verplichte eierzoekerspas wordt vergezeld van een nazorgpas. Dit betekent dat de eierraper een stuk land krijgt aangewezen waar hij moet zorgen voor de nesten van de vogels wanneer de boer het land bewerkt. Vaak houdt dit in dat er bij de nesten stokjes worden geplaatst waardoor de boer weet dat hij daar omheen moet maaien. Van zoekers wordt dus verwacht dat zij zich na de sluitingsdatum inzetten voor het beschermen van de nesten en eieren …
Waar ik mij ieder jaar over verbaas, is dat ik de meeste eierzoekers in maïsvelden zie lopen. je zou verwachten dat kieviten hun nestje bij voorkeur in het gras maken, maar dat schijnt niet zo te zijn. De enige verklaring die ik hiervoor kan bedenken, is dat de zwarte aarde in het vroege voorjaar eerder wordt opgewarmd door het voorjaarszonnetje dan het natte gras …
Hoe dan ook, vanaf nu heeft de kievit van eierzoekers geen last meer. Integendeel, als het goed is, helpen zij vanaf nu de nesten en eieren te beschermen tegen de zware landbouwvoertuigen. Vanaf nu schijnt de vos weer de grootste vijand te zijn van de kievit, want die schijnt handig gebruik te maken van de sporen van eierzoekers en nestbeschermers …
Een interessant en mooi geïllustreerd stuk. Ik wist nog niet veel van deze traditie. Fijne dag Jan.
LikeLike
Ik weet niet goed wat ik van nestbescherming – met stokjes – moet vinden; misschien heb ik er aan het eind van het seizoen een gefundeerde mening over… .
LikeLike
Begrijp niet goed waarom men deze eieren meeneemt ! Vreemd… anderzijds wel leuk, lijkt wat op paaseieren rapen voor volwassenen lol !
LikeLike
Er mag nu niet meer gezocht worden, maar omdat er meer kievitten zijn mag er volgend jaar weer meer gezocht worden. En met dit stand punt ben ik het niet mee eens. Ze moeten niet meer toestaan. Mooie foto’s van de kievit
LikeLike
Ik snap het ook niet zo goed waarom de eieren meegenomen worden…misschien dat de kievitten door die ervaring DAAROM wel in de mais gaan zitten, omdat ze dan minder snel gevonden worden misschien.
LikeLike
zoveel eieren al gevonden en meegenomen? Waarom niet laten liggen denk ik meteen, het gaat toch om het vinden? Wat moet je er verder mee…. Ik zag hier vadaag al weer verschilende stokjes staan en als je goed kijkt zie je de kieviten er tussen zitten!
LikeLike
Not a snowflake in sight, how wonderful! I look forward to the same view. Great pictures !
LikeLike
Een vreemde gewoonte eigenlijk. Ik zou zeggen liggen laten…
LikeLike
je kan d`r maar druk mee zijn.
ik haal net zo lief een doosje eieren bij de twentse zuivelhoeve , dan hoef ik die beestjes ook niet overstuur te maken.
LikeLike
Mooi, daar zijn we dan ook weer vanaf. De Kieviten weten overigens ook heel goed wie hun vijanden zijn. Ze vallen bijna alle Kraaien en Meeuwen die in de buurt komen aan. Ook Buizerds en Torenvalken krijgen vaak een bezoekje in de lucht. Dan lopen er nog Vossen en Bunzingen rond. Ze hebben het niet gemakkelijk maar ze houden dapper vol.
Dan nemen de mensen ook nog bijna zesduizend eieren mee. Maar ja, die hebben vergunning.
LikeLike
Vind ook dat er best veel eieren geraapt mogen worden.
Goed dat er regels aan gesteld zijn en de zoekers mee helpen om de nesten te beschermen.
Vind de laatste foto heel mooi.
Groeten en prettige avond verder.
LikeLike
Wat knap van je: gevangen in de lucht! Ze maken altijd van die rare hoekige bochten dus weet nooit waar te richten 🙂 Heel leuk de zoekers erbij!
LikeLike
Wat een interessant verhaal is datWist niet dat er zoveel aan het eieren rapen vastzat maar wel goed dat het aan regels is gebonden. Mooie foto’s ook Jan.
LikeLike
Wat mogen er nog veel eieren worden geraapt Jan, eigenlijk zouden ze het moeten afschaffen. Het signaleren is toch voldoende… maar ja wie ben ik.
Je eerste foto is knap zo in de vlucht genomen.
LikeLike
mooie foto’s van dit speciaal vogeltje
LikeLike
en terrecht,
laat die beestjes met rust zou ik denken??
LikeLike
Rare kwasten die kieviten met hun nesten en ook de reglementering er rond. Begrijpe wie begrijpe kan
LikeLike
Wat ik me afvraag: hoe kunnen de bestuurders van de grote machines zien dat er tussen die hoge maïsstoppels een gemarkeerd nest zit. Dat moet dan wel met heel hoge takken of zo gebeuren.
LikeLike
@Hanny:
Als het goed is, worden de nesten in maïsland dat aan een nazorger is toegewezen tijdelijk verwijderd voordat de boer er aan het werk gaat.
LikeLike
Jammer dat veel beschermingsmaatregelen juist het tegenover gestelde resultaat hebben.
Alsof het onmogelijk is om tegen de natuur in te gaan ….
Diervriendelijke groet
LikeLike