Het quotum is vol

Op 16 maart schreef ik hier dat het eerste kievitsei van de provincie Fryslân was gevonden. Vandaag, welgeteld twaalf dagen later, meldde Omrop Fryslân dat vanochtend rond 9:00 uur het laatste kievitsei van 2011 is gevonden en meegenomen …

060512-1402x

Het zoeken en rapen van kievitseieren (ljipaaisykje in het Fries) is vooral in de provincie Fryslan een oude cultuurhistorische traditie. Daarom is het zoeken en rapen van kievitseieren tegenwoordig alleen hier nog toegestaan tot uiterlijk 1 april. Het zoeken en rapen van kievitseieren is tegenwoordig aan strenge regels onderworpen. Zo moeten zoekers in het bezit zijn van een speciale eierzoekerspas en moeten ze ieder gevonden en geraapt ei via SMS doorgeven aan een bepaald nummer. Er mag jaarlijks maar een bepaald aantal eieren worden geraapt. Vandaag werd het quotum van 5939 eieren bereikt, daarmee is het zoeken en rapen van eieren vanaf nu tot begin volgend jaar weer verboden …

110322-1353x

De verplichte eierzoekerspas wordt vergezeld van een nazorgpas. Dit betekent dat de eierraper een stuk land krijgt aangewezen waar hij moet zorgen voor de nesten van de vogels wanneer de boer het land bewerkt. Vaak houdt dit in dat er bij de nesten stokjes worden geplaatst waardoor de boer weet dat hij daar omheen moet maaien. Van zoekers wordt dus verwacht dat zij zich na de sluitingsdatum inzetten voor het beschermen van de nesten en eieren …

110322-1354x

Waar ik mij ieder jaar over verbaas, is dat ik de meeste eierzoekers in maïsvelden zie lopen. je zou verwachten dat kieviten hun nestje bij voorkeur in het gras maken, maar dat schijnt niet zo te zijn. De enige verklaring die ik hiervoor kan bedenken, is dat de zwarte aarde in het vroege voorjaar eerder wordt opgewarmd door het voorjaarszonnetje dan het natte gras …

110322-1355x

Hoe dan ook, vanaf nu heeft de kievit van eierzoekers geen last meer. Integendeel, als het goed is, helpen zij vanaf nu de nesten en eieren te beschermen tegen de zware landbouwvoertuigen. Vanaf nu schijnt de vos weer de grootste vijand te zijn van de kievit, want die schijnt handig gebruik te maken van de sporen van eierzoekers en nestbeschermers …

070331-1508x

20 gedachten over “Het quotum is vol

 1. Er mag nu niet meer gezocht worden, maar omdat er meer kievitten zijn mag er volgend jaar weer meer gezocht worden. En met dit stand punt ben ik het niet mee eens. Ze moeten niet meer toestaan. Mooie foto’s van de kievit

  Like

 2. zoveel eieren al gevonden en meegenomen? Waarom niet laten liggen denk ik meteen, het gaat toch om het vinden? Wat moet je er verder mee…. Ik zag hier vadaag al weer verschilende stokjes staan en als je goed kijkt zie je de kieviten er tussen zitten!

  Like

 3. Mooi, daar zijn we dan ook weer vanaf. De Kieviten weten overigens ook heel goed wie hun vijanden zijn. Ze vallen bijna alle Kraaien en Meeuwen die in de buurt komen aan. Ook Buizerds en Torenvalken krijgen vaak een bezoekje in de lucht. Dan lopen er nog Vossen en Bunzingen rond. Ze hebben het niet gemakkelijk maar ze houden dapper vol.
  Dan nemen de mensen ook nog bijna zesduizend eieren mee. Maar ja, die hebben vergunning.

  Like

 4. Vind ook dat er best veel eieren geraapt mogen worden.
  Goed dat er regels aan gesteld zijn en de zoekers mee helpen om de nesten te beschermen.
  Vind de laatste foto heel mooi.
  Groeten en prettige avond verder.

  Like

 5. Wat een interessant verhaal is datWist niet dat er zoveel aan het eieren rapen vastzat maar wel goed dat het aan regels is gebonden. Mooie foto’s ook Jan.

  Like

 6. Wat mogen er nog veel eieren worden geraapt Jan, eigenlijk zouden ze het moeten afschaffen. Het signaleren is toch voldoende… maar ja wie ben ik.
  Je eerste foto is knap zo in de vlucht genomen.

  Like

 7. Wat ik me afvraag: hoe kunnen de bestuurders van de grote machines zien dat er tussen die hoge maïsstoppels een gemarkeerd nest zit. Dat moet dan wel met heel hoge takken of zo gebeuren.

  Like

Reacties zijn gesloten.