Weerbeeld juni 2011

Vanmorgen realiseerde ik me ineens dat ik mijn weercijfertjes over de maand juni nog niet eens heb gepubliceerd, terwijl ik al bijna toe ben aan het overzicht van juli. Dat moet er dan eerst nog maar even tussendoor …

110607-1236x

Tijdens de eerste junidagen werd het mooie weer dat zo kenmerkend was voor het voorjaar van 2011 voortgezet. Wij hadden dan ook het geluk om op 7 juni nog een heerlijk zonnige dag op het strand van Terschelling te mogen beleven. Daarna sloeg het weer om en kregen we te maken met wisselvallig zomerweer. Met een gemiddelde temperatuur van 15,4 ºC tegen normaal over de periode 1971-2000  ca. 14,4 ºC, viel juni in ons tuintje toch nog warm uit. Ik heb 10 warme dagen (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger) en 2 zomerse dag (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger) kunnen noteren, normaal zijn dat er respectievelijk 11 en 3. Op 28 juni heb ik met 31,2 ºC de enige tropische dag kunnen noteren …

110730-temp-juni

De tropische warmte werd in de avonduren verdreven door zware regen- en onweersbuien, die op diverse plaatsen in het land schade en overlast veroorzaakten. Het KNMI meldde dat er in Herwijnen 100 mm viel, waarvan 79 mm in een uur. Een dergelijke neerslaghoeveelheid wordt op een willekeurige plaats in ons land minder dan eens per honderd jaar overschreden. Vught werd getroffen door een downburst die enorme schade veroorzaakte. Nabij Kaatsheuvel werd een windhoos waargenomen. Lokaal viel hagel met een diameter van 3 cm. In totaal registreerde het KNMI die dag 75.000 bliksemontladingen. De buien hadden bij ons hun lading inmiddels grotendeels verloren, meer dan 5 mm viel er die dag niet …

050704-1449x

We kwamen er hier overigens toch al goed vanaf met de neerslag in juni. Gemiddeld viel over het land 96 mm neerslag tegen 68 mm normaal. Bij het KNMI in de Bilt werd 114 mm afgetapt tegen normaal over de periode 1971-2000 ca 72 mm. De meeste neerslag werd in de Betuwe afgetapt, het al eerder genoemde KNMI-station Herwijnen kwam uit op 156 mm. In ons tuintje viel in juni 76 mm, vrijwel gelijk aan het langjarig gemiddelde van 71 mm …

110730-neerslag-juni

14 gedachten over “Weerbeeld juni 2011

 1. Is fijn dat jij het bij houd, je vergeet het zo snel.
  Weet wel dat ik na mijn vakantie begin juni weinig zonnige weekenden heb gehad.
  Door de weeks wel eens lekker, maar dar heb ik weinig aan als ik werk.
  Mooie strand foto, heerlijk toeven daar.

  Prettige maandag en geniet ervan, word heerlijk weer.
  groeten

  Like

 2. Ja Jan,

  ik hou dat niet bij.Ik probeer de dag te plukken en te genieten..tussen de buien door naar buiten .Ik ben een optimist..zegen mijn vrienden dan..het was geen weer om een hond door te jagen zeg ik;ik loop tussen de buien door.Maar het mag wel wat warmer en droger voor mij.Ik rekent,op augustus want hen daar nog een paar dagen uit gepland.

  Like

 3. Ik begin te merken dat je een weerfanaat bent Jan. Ik heb geen weerstation en statistieken houd ik niet bij maar vooral bij wisselvallig weer kijk ik minstens 5x per dag op buienradar. Nog steeds te gek dat je van minuut tot minuut het weer digitaal kan volgen.
  Voor de neerslaggegevens van Juli heb je vast langere balkjes op de grafiek 🙂

  Like

 4. Leuk deze opfrisser over de maand juni. De helft heb ik niet bewust meegemaakt. Als ik je regenstatistiek bekijk, zie ik dat de buurman onze tuin niet al te veel water heeft moeten geven.

  Like

 5. We liepen na april en mei natuurlijk wel een heel eind achter met de neerslag, deze maand met wat meer was dan ook op veel plaatsen meer dan welkom – hoewel het wat gelijkmatiger had gemogen. En zo bezien zijn wij er dan juist slecht van afgekomen want hier hadden we als ik me mijn tuintje voor de geest haal eind juni nog steeds een aanzienlijk neerslag tekort.

  Like

 6. Nou, je hebt het weer keurig netjes in kaart gebracht allemaal.
  Ik houd zelf alleen bij (in de agenda) wanneer we de airco aan hebben en dat is tot nog toe slechts 2 x gebeurd eind juni dus.
  Vorige zomer was dat in totaal 21 x.

  Like

 7. Een tuin met een overdekt terras, dat is het weer hier. Maar het valt nog wel mee, het weer komt en gaat als je me later zou vragen hoe het weer in een bepaald jaar was… Ik zou het niet weten.

  Like

 8. Ik vind het wel prettig dat je deze gegevens bijhoudt, vaak herinner ik me alleen het weer van de afgelopen week ;~). Nee, echt zomers was het niet in juni. We waren wel erg blij met de regen toen, want we vergeten bijna hoe mooi het voorjaar was.

  Like

 9. Moraal van dit verhaal, we kunnen het best bij jou in de tuin gaan zitten. Jullie zijn er goed bij langs gefietst.
  Hmmm, de strandfoto roept mooie herinneringen op.
  De dreigende lucht is overweldigend.

  Like

Reacties zijn gesloten.