Terug naar de Deelen

Eigenlijk had ik jullie vandaag een fotoserie zullen voorschotelen van de wervelende wolken waar ik gistermiddag vanuit de tuin geruime tijd naar heb zitten kijken, maar dat beeld is alweer achterhaald door de actualiteit van de mooie blauwe met vriendelijke wolkenplukjes van vandaag. Om de opgewekte nieuwsgierigheid even wat te stillen, laat ik één van de vele foto’s van gistermiddag zien. De rest van de serie volgt binnenkort wel …

110816-1623x

Omdat het vandaag zulk mooi zomers weer is, heb ik rond het middaguur mijn beste beentje weer voorgezet om een fotokuiertje te maken. Het werd hoog tijd om weer eens een kijkje te nemen in De Deelen, een uitgestrekt complex van laagveenmoerassen ten noorden van Heerenveen in het lage midden van Fryslân …

110817-1228x

Vanaf de bijna lege parkeerplaats ben ik over het oostelijke pad langs één van de petgaten het gebied in gegaan. Aan de waterkant kreeg ik de kans om mijn eerste distelvlinder van het jaar te fotograferen. Echt helemaal haarscherp staat hij er niet op, maar ik moest nogal wat voorover buigen, en een nat pak was hij me niet waard. Afijn, voor een eersteling kan het er wel op door …

110817-1245x

Op dezelfde bloem – is het koninginnekruid? – kon ik ook nog even een snoepende zweefvlieg kieken …

110817-1247x

Bijna aan het eind van het eerste petgat. Nog even een blik op het bruggetje in de verte, en dan op naar het bankje aan de andere kant van de boomwal achter me …

110817-1251x

21 gedachten over “Terug naar de Deelen

 1. Toch goed om weer eens uit te zijn.
  Mooie opnamen van het landschap Jan.
  Je distelvlinder is prachtig!ben er zelf ook naar op zoek geweest maar ik heb er nog geen kunnen verschalken.

  Like

 2. Het is toch fijn als je die mooie gebieden voor het uitzoeken hebt … de eersteling heeft zijn beste tijd al gehad zie ik en de zweefvlieg staat er haarscherp op. De komende dagen wordt het ook mooi weer dus … dat belooft wat.

  Like

 3. Gisteren zag ik eindelijk ook mijn eerste distelvlinder dit jaar, ook op het koninginnekruid. Ik verwacht ze altijd, we hebben veel distels hier. Mooie vlinders vind ik het.

  Like

 4. Fijn dat je weer eropuit kon om een kuiertje te maken. Hopelijk blijft het weer een tijdje gunstig voor je. Dan kunnen wij blijven genieten van jouw wonderschone foto’s. Want ook al staat, volgens jou, de distelvlinder er niet haarscherp op, het is toch een prachtige foto. Net als die van de zweefvlieg.

  Like

 5. Aparte lucht op de eerste foto net alsof het rook is, ontstaan bij een brand.
  Fijn dat je een kuier kon maken en dat het weer goed was bij jullie. En ze beloven toch veel meer goeds?
  De distelvlinder vind ik er juist heel mooi, zacht opstaan.
  Het zien van de overzichtsfoto’s van De Deelen doet weer goed. 🙂

  Like

 6. @Geert: de eerst aankomende groep uit het zuiden was dit jaar inderdaad erg klein. Mogelijk heeft ook daar het weer (erg vroeg voorjaar, droogte) invloed op gehad. Dat hoeft echter nog niet te betekenen dat de volgende generaties ook klein worden. Het kan echter zo zijn dat de grote en langdurige droogte er voor gezorgd hebben dat er ook lange tijd weinig voldoende ontwikkelde voedselplanten voor de rupsen van die volgende generaties waren. En toen die droogte eenmaal over was werd het ook niet echt ideaal weer voor de ontwikkeling van eieren, rupsen en poppen.

  Like

 7. Dit is sowieso de eerste Distelvlinder die ik dit jaar zie, ook al is het dan op een plaatje. Zelden zijn er volgens mij in een jaar zo weinig komen overvliegen vanuit het zuiden. Of ik kom op de verkeerde plaatsen, dat kan natuurlijk ook.

  Like

 8. Ik kon in mijn tuin vandaag ook volop van de vlinders genieten, eindelijk waren ze in grotere getale. Jammer dat het in de loop van de middag steeds meer betrokken raakte en dat de wind af en toe nogal aantrok waardoor de aantallen in de loop van de middag steeds lager werden.

  Like

 9. Zelfs in mijn kritische ogen staat dit vlindertje te schitteren van scherpte hoor. Ook de pendelzweefvlieg staat er prima op. Het verschil in wolkenluchten kan nogal groot zijn niet alleen van dag tot dag maar van uur tot uur. Altijd weer genieten van de nederlandse wolken

  Like

 10. Het invoeren van een reactie mislukt steeds omdat ik mijn leters niet kan zien, ook bij het invullen van mijn gegegevns. De foto van de distelvlinder vind ik het mooist.
  Het reageren vind ik al een tijd erg lastig, ik kan mijn ingevoerde tekst en gegevens zelf niet lezen.
  Vriendelijke groet

  Like

 11. ik ken de plant als leverkruid maar het schijnt hetzelfde te zijn…(al is er ook nog een andere leverkruid) Fijn dat jullie ook weer van het mooie weer kunnen genieten! 🙂

  Like

Reacties zijn gesloten.