Libel op een leuning

Het zat gistermiddag weer erg lekker op één van de bankjes in De Deelen. Hoewel mijn bovenbenen al lichtjes begonnen te protesteren, besloot ik na een tijdje toch nog even een klein stukje verder te lopen. Vanaf de hoofdbrug middenin het terrein heb ik even een foto gemaakt van het bruggetje op de onderstaande foto. Dat bruggetje zou het keerpunt worden van deze kuier…

110817-1317x

Op het bruggetje had een libel wel even zin om wat met me te spelen. Hij zat lekker in het zonnetje op de brugleuning. Zodra ik dichterbij probeerde te komen om een macrofoto van hem te maken vloog hij op om vervolgens een centimeter of 15 verderop weer te gaan zitten. Daar herhaalde het spelletje zich dan …

110817-1315x

Pas na lang volharden en aandringen lukte het me om hem goed in beeld te krijgen. Kijkend naar het koppie en z’n snor ben ik geneigd te zeggen dat het waarschijnlijk een steenrode heidelibel is …

110817-1309x

Op de foto hieronder is het uitzicht over een deel van De Deelen vanaf het bruggetje op de eerste foto te zien. Het water in het petgat lag er op dat moment vrijwel roerloos bij en het was er heerlijk stil …

Op weg terug naar de parkeerplaats heb ik nog weer een tijdje wat plaatjes staan schieten bij een pol koninginnekruid. Diverse insecten vlogen af en aan, maar alleen een hommel wilde even stil zitten voor de foto …

110817-1248x

Op het laatste rechte stuk terug naar de parkeerplaats was ik te moe om nog achter libellen en ander vliegend spul aan te gaan. Ik heb alleen nog even een foto genomen van de gelaagdheid in het spiegelende water in het petgat …

110817-1323x

Ik was blij dat ik weer bij de auto was, want de kuier was alweer aan de lange kant geweest. Vandaag maar weer een dagje rustig aan.

24 gedachten over “Libel op een leuning

 1. Geweldig deze kuier… het bruggetje om te beginnen… een mooi exemplaar en de foto van de libel dicht in beeld is zeer fraai… ok de foto van het landschap waarbij de wolken zo mooi worden weerspiegeld in het water… ben gewoon even meegekuierd… heel leuk…Agnès

  Like

 2. Ik mis het wel een beetje om te kuieren hier in het Nederlandse … te weinig tijd. Jouw natuurfoto’s zijn echt heel erg mooi en sfeervol zowel het bruggetje als ook de spiegeling in het water. Lekker rustig daar.
  Het voordeel van libelles is … als ze wegvliegen komen ze 9 van de 10 keer terug naar het zelfde plekje…dus gewoon rustig blijven wachten.

  Like

 3. Ik moet wel veel geduld hebben, de foto’s willen bijna niet laden, het is een dramatische slechte en trage internetverbinding hier, en we hebben er nog wel apart voor betaald. 😦
  Ik zie alleen maar het bovenste 1/3 deel van de foto’s en die stukjes zijn mooi.
  Nu maar een paar dagen bijkomen voor de volgende kuier of anderszins…

  Like

 4. Fijn dat je er zo op uit kon Jan!
  Dat het dan wat ver was.. Ok.. Das jammer, maar ik heb genoten van je foto’s! Fijn dat we daar weer meer van kunnen genieten. 🙂

  het ziet er heerlijk uit. Eindelijk ook mooi weer bij jullie!

  Like

 5. Bloedrode heeft zwarte poten, deze duidelijk een gele streep erover. Is dan dus steenrode of bruinrode en die zijn inderdaad door de “snor”te onderscheiden en voorzover ik het op de foto goed kan zien loopt die inderdaad langs de ogen door wat het een steenrode maakt.

  Die heb ik trouwens ook erg vaak in mijn tuin, meest jonge mannetjes die kennelijk aan het zwerven zijn geslagen en vaak nog niet zo fraai uitgekleurd als dit exemplaar.

  Like

 6. Ik denk dat Sandra je uit de onzekerheid kan helpen Jan. Libellen vindt ik stuk voor stuk prachtig maar er zijn er maar enkele waarvan ik de naam met zekerheid durf zeggen. Deze staat er in ieder geval in vol ornaat op. En ja, ze kunnen behoorlijk treiteren 🙂 even zitten stukje vliegen en weer zitten

  Like

 7. Ik zou ook het boek er even bij moeten pakken jan maar ik kan hem niet vinden (mijn vrouw heeft er weer aangezeten). Meen dat het een bloedrode is Jan maar bloed of steen het is een prachtbeest en je hebt hem heel mooi op de foto…

  Like

 8. Dat heb je toch weer prima gedaan Jan.Mooi gebied en fijne serie..de juffer was je blijkbaar toch goed gezind want het is een boeiende macro geworden.Nu maar uitrusten want er zouden nog mooie dagen komen

  Like

 9. Hoi Jan,
  In der Beschränkung zeigt sich der Meister! Beperkt door je omstandigheden ben je genoodzaakt om meer te zien dan menigeen en dat lukt je wonderbaarlijk. Mijn bewondering daarvoor.
  Prachtig gebied de Deelen!

  Groeten,
  Robert

  Like

Reacties zijn gesloten.