Dwalen door de Ecokathedraal

De Ecokathedraal bij Mildam ligt niet direct aan één van mijn gebruikelijke routes, daarom kom ik er ook maar een keer of twee per jaar. Als ik er ben, dan geniet ik altijd volop, want het is een oase van rust …

111003-1414x

De bouwwerken die ik hier gisteren liet zien, staan er nog mooi maagdelijk en nieuw bij. De oudere bouwwerken -sommige zijn al bijna 40 jaar oud- worden meer en meer overwoekerd door allerlei planten …

111003-1425x

En dat is ook precies de bedoeling. De Ecokathedraal is een ecologisch monument dat langzaam door de tijd heen verder vorm krijgt. Het is een plek waar een subtiele balans is ontstaan tussen orde en chaos, tussen natuur en menselijke aanwezigheid …

111003-1447x

De tijd kan er ongestoord zijn werk doen. De onomkeerbaarheid van de tijd is daarbij een cruciaal gegeven. Initiatiefnemer Louis le Roy is dan ook een fel bestrijder van onze huidige maatschappij, waarin de natuur door de techniek wordt overheerst en de mens als een simpel radertje gehuisvest is in afzichtelijke hoogbouw …

111003-1507x

Voor wie nu geïnteresseerd is geraakt: er staat een mooi tweedelig filmpje over De Ecokathedraal op YouTube. In dit filmpje komt kunstenaar en filosoof Louis le Roy aan het woord, terwijl hij onverstoorbaar voortbouwt aan dit oneindige project: Le Roy zijn Ecokathedraal: werken in ruimte en tijd

111003-1511x

16 gedachten over “Dwalen door de Ecokathedraal

 1. Prachtig! Het wordt al echt zo’n ruine in het oerwoud. Ik krijg alleen wel al pijn aan mijn handen als ik hem zo zie sjorren aan al die zware stenen. Hoe krom moeten zijn vingers wel niet staan. Zou hij al eens bij de plastisch chirurg zijn geweest?

  Like

 2. Ik wist niet dat dit project al zo lang liep, moet het toch eens in gedachten houden als wij in de buurt komen.
  Dat overwoekerende doet mij denken aan sommige plekken in Indonesië maar daar gaat dat heel wel sneller dan hier.

  Like

 3. Dit is over honderden jaren een groot mysterie.
  Dat is het nu eigenlijk ook al wel maar nu weten we nog hoe dit bouwerk er gekomen is en waarom.
  Maar als die wetenschap in de vergetelheid is geraakt dan is het mysterie compleet.

  Like

 4. Dat ziet eruit als een heel mooi plekje! Ik hou wel van zulke plekjes en de filosofie erachter spreekt mij wel aan! Doet mij sterk denken aan de vervallen Maya tempels in de jungles van Mexico, Guatemala of Belize. Heel spannend ook!

  Like

Reacties zijn gesloten.