Het water waait weg

De verschillen kunnen weer niet groter zijn. Gisteren liep ik onder een blauwe hemel lekker in het zonnetje in De Deelen, vandaag gaan we gebukt onder storm en regen. Het KNMI heeft voor de provincies Noord-Holland en Fryslân Code Oranje afgekondigd, een waarschuwing voor zeer zware windstoten tussen 100 en 120 km/uur. Het vervolg van de fotokuier door de winterse(?) Deelen moet daarom even wijken voor de actualiteit …

070118-1336x

Sinds de jaarwisseling is in onze omgeving  intussen bijna 40 mm regen gevallen. Als je bedenkt, dat we hier in december al ruim 150 mm neerslag hebben gehad, dan zal duidelijk zijn dat de landerijen verzadigd zijn. Boven laag gelegen weilanden die deels zijn ondergelopen lijkt het wel mistig, omdat het water weg waait …

070118-1337x

Bij het riviertje de Boorn is het beeld al niet anders, op het anders zo rustig van oost naar west voortkabbelende water tekenen zich nu schuimkoppen op de golven af …

070118-1303x

De stormachtige wind stuwt het water op in oostelijke richting en doet zo te zien zijn uiterste best om het water uit de rivier te blazen. En dit is dan nog maar het begin van wat door Piet Paulusma een storm-driedaagse wordt genoemd …

070118-1304x

In verband met de extreem hoge waterstanden in de provincie heeft Wetterskip Fryslan gisteravond het ir. Woudagemaal bij Lemmer opgestart. Het grootste ooit gebouwde en nog steeds werkende stoomgemaal zal waarschijnlijk de hele week draaien. Publiek is tot en met vrijdag dagelijks van 10:00 tot 17:00 uur van harte welkom om deze magistrale stoomkathedraal te bekijken. Houd wel rekening met wachttijden, want het zal er ongetwijfeld druk zijn …

060308-1512x

Ik ben er tijdens de hoogwater-periode van maart 2006 geweest, en ik kan het zeker de liefhebbers van stoomtechniek van harte aanbevelen. Je weet niet wat je ziet en hoort als je die grote hal betreedt …

060308-1426x

Machtige stoommachines staan daar anno 2012 te draaien als naaimachientjes om ervoor te zorgen dat we in Fryslân droge voeten houden. Het gemaal kan 6 miljoen m³ water per dag wegpompen, dat is in twee dagen de hele inhoud van het Sneekermeer …

060308-1424x

Meer weten? Gewoon even kijken of de geheel vernieuwde website van het Woudagemaal.

13 gedachten over “Het water waait weg

 1. Mooie spectaculare foto`s van het water Jan.
  PET af dat je dat je door het superslechte toch op pad bent gegaan.
  Je bent een echte super fotograaf die voor de mooiste plaatjes gaat :-))
  Geweldig!!
  🙂

  Like

 2. Kijk, dit is nu het echte werk… op pad door weer en wind en het zijn prachtige foto’s geworden… ook mooi dat je van 1 ervan een banner hebt gemaakt.. dat gemaal lijkt me ook fantstisch om te bekijken… maar als je daarvan foto’s wilt maken zou er eigenlijk geen publiek moeten zijn.. heel mooie serie, Jan…Agnès

  Like

 3. Ja het zijn machtige foto’s maar zulke wind doet me binnenblijven
  Alle parken en provinciale domeinen waren gesloten.bij ons.
  Zo maar de straat op om wat pannen over me te krijgen zegt me helemaal niets en morgennacht en donderdag is het weer zo ver.

  Like

 4. Het ging er ruig aan toe vandaag. Vooral vanmiddag was het bar en boos in Drachten..
  Ga morgenmiddag maar ff naar het woudgemaal ben er in 2006 ook al geweest.
  Maar het blijft idd de moeite om daar eens te gaan kijken..

  Like

 5. Wat een mooi gemaal, dat moet zeker prachtig zijn om te zien. Hier is het wat het weer betreft al niet anders, de ene dag zon de volgende zo nat als wat 😉

  Like

 6. Op foto 4 zie je letterlijk dat water wordt weggeblazen. Het oude gemaal lijkt me een prachtig scenario voor een uurtje fotografie maar dan liefst zonder verder publiek, zsal wel niet lukken 😦 Het ziet er op jou foto’s indrukwekkend uit Jan

  Like

 7. Goeden middag Afanja”s de beste wensen nog,,ik keek in jou wordpress — Geweldige mooie foto”s
  zou graag willen delen met jou..ik ben wel een nieuweling voorheen space”s nu worspress laat het horen fijne
  dag verder groetjes van uit heel nat rijswijk..

  Like

Reacties zijn gesloten.